Prima pagina

Stolojan vine tare din urma pentru o eventuala contracandidatura la Iliescu

10.07.2000, 00:00 17



Fostul premier Theodor Stolojan vine in forta din urma pentru o eventuala contracandidatura impotriva lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale din toamna, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in perioada 22-29 iunie.

Stolojan este preferat drept candidat la Presedintie in toate posibilele aliante in care nu intra PDSR, iar singura alternativa cu sanse impotriva principalului partid de opozitie este alianta dintre PNL si ApR, dar in frunte cu fostul premier sau cu Mugur Isarescu.

Dupa ce in sondajele de pana acum nu figura la rubrica personalitatilor care ar fi fost votate sau intra in categoria "altor" candidati, Stolojan castiga in sondajul CURS locul al treilea, cu un procent de 10%. Autorii anchetei subliniaza ca intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi alegeri pentru functia de presedinte al Romaniei, dumneavostra pe cine ati vota?" a fost deschisa, cei intervievati numindu-l din proprie initiativa pe Stolojan, fara sa le fie prezentata vreo lista prealabila cu personalitati din care sa aleaga.

Fostul premier imparte locul al treilea cu Teodor Melescanu, candidatul oficial al ApR. Insa cele 10 procente ale liderului ApR sunt consecinta unei caderi in preferintele electoratului, care, in sondajele anterioare, il sprijinea in proportie de aproximativ 17%.

Sociologul Sebastian Lazaroiu afirma ca scorul si pozitia obtinute de Stolojan sunt cel mai surprinzator element al sondajul CURS, in conditiile in care fostul premier nu si-a anuntat intentia de a candida la Presedintie.

Lazaroiu apreciaza ca aparitia lui Stolojan a facut sa scada numarul de optiuni pentru Emil Constantinescu, dar nu si pe cele pentru Ion Iliescu. "Se pare ca Stolojan nu ia voturi de la Iliescu deoarece numele lui este asociat unei aliante-alternativa la PDSR", a declarat el pentru Mediafax.

Sociologul a apreciat ca popularitatea lui Melescanu va mai scadea daca vor continua dezvaluirile privind relatia cu Adrian Costea si implicarea acestuia in nasterea ApR.

Emil Constantinescu reuseste sa se mentina pe locul al doilea, dar cu o pondere mai redusa fata de ultimele sondaje. CURS il crediteaza cu 13%, in timp ce sondajul IMAS dat publicitatii in urma cu cateva zile il cota cu 17% dintre optiuni.

Pe primul loc se afla in continuare Ion Iliescu, care ar beneficia de votul a 48% dintre romani, cu trei procente mai mult fata de sondajul realizat de CURS in martie-aprilie 2000. In cazul unei aliante PDSR-PD-ApR, Iliescu ar obtine 57% din sufragii.

In timp ce Emil Constantinescu se afla in tratative pentru a-si gasi aliati care sa-l ajute sa obtina victoria, Theodor Stolojan reuseste sa fie candidatul pentru Cotroceni care ar avea cel mai mare sprijin al oricarei aliante care sa excluda PDSR, arata sondajul CURS. Vezi pagina 3.

Potrivit sociologilor de la CURS, "cea mai agreata alianta" care nu implica PDSR este PNL-ApR, care are sprijinul unei treimi (34%) dintre cei care au optiuni in acest sens, iar sustinatorii acestei variante opteaza in proportie de 45% pentru candidatura lui Stolojan la Presedintie. Lazaroiu apreciaza ca alianta ApR si PNL este singura care s-ar putea constitui intr-o alternativa la PDSR, cu conditia ca ea sa prezinte drept candidat la Presedintie un personaj gen Stolojan sau Isarescu, a mai afirmat Lazaroiu. Specialistii CURS afirma ca sansele oricarui partid sau candidat ar creste daca Stolojan ar fi asociat cu Isarescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO