Prima pagina

Tanasescu lasa balta PSD-ul si pleaca la FMI

Tanasescu lasa balta PSD-ul si pleaca la FMI

Mihai Tanasescu (dreapta) s-a inteles bine intotdeauna cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu (stanga) si cu secretarul de stat din Finante, Sebastian Vladescu (mijloc) de la PNL

25.05.2007, 18:45 100

Pozitia de reprezentant al Romaniei la FMI este mult mai importanta pentru Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor, decat cea de vicepresedinte al PSD.
Mihai Tanasescu, vicepresedinte al PSD si fost ministru de finante in guvernul Nastase, a decis sa paraseasca zbuciumata viata politica romaneasca si sa accepte pozitia de reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International (FMI).
El va pleca la Washington, oras pe care il cunoaste inca din 1986 cand a fost la o specializare in finante publice, la sediul FMI.
Numirea la FMI se face de catre Banca Nationala, iar nominalizarea lui este o surpriza avand in vedere ca, dupa 1990, toti reprezentantii la FMI au provenit din BNR. Tanasescu il inlocuieste pe Lucian Croitoru, fost consilier al guvernatorului BNR, al carui mandat expira la finele lui iunie.
Tanasescu (51 de ani) este unul dintre cei mai credibili oameni ai PSD si coordonatorul programului economic al principalului partid de opozitie. Potrivit unor surse din PSD, Tanasescu se pregateste sa-si anunte demisia din partid la finalul saptamanii.
"Voi pleca saptamana viitoare (la Washington - n.n.)", a confirmat pentru ZF Mihai Tanasescu. El a aratat ca i-a fost propusa aceasta functie de catre guvernatorul Mugur Isarescu, in urma cu cinci-sase luni.
Propunerea a fost facuta, a spus Tanasescu, in ideea de a schimba imaginea Romaniei la FMI, intrucat este unul dintre oamenii care cunoaste bine aceasta institutie si unde si el este bine cunoscut.
In privinta demisiei sale din PSD el nu a dat detalii, afirmand doar ca va analiza daca intre functia pe care urmeaza sa o detina si calitatea de membru de partid exista vreo incompatibilitate.
Tanasescu este actualmente vicepresedinte al PSD, deputat din partea acestui partid si - in aceasta calitate - detine sefia Comisiei de buget-finante-banci din Camera Deputatilor.
Plecarea lui Tanasescu a fost tinuta sub tacere de PSD intrucat ea ar putea fi speculata ca o "dezertare" in conditiile in care partidul trece printr-o situatie dificila in urma infrangerii suferite saptamana trecuta la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Calitatea oficiala a lui Tanasescu va fi cea de consilier al directorului executiv al FMI, ceea ce inseamna, practic, reprezentantul Romaniei la FMI. O asemenea pozitie iti aduce o credibilitate foarte buna in lumea financiara.
Conform unor surse din piata financiara, pachetul salarial (salariul plus alte beneficii) oferit unei asemenea functii este cuprins intre 15.000 si 20.000 de dolari lunar - pachet platit integral de Fond, intrucat pozitia este de angajat al institutiei.
Mandatul la FMI este, in general, de doi ani, dar el poate fi prelungit - de pilda Lucian Croitoru a stat la Washington peste trei ani. Tanasescu cunoaste bine orasul care ii va fi gazda in urmatorii ani. Inainte de a fi ministru de finante (2000-2004) el a fost reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala (1997-2000) - pe cand nu era inrolat in PSD.
Capitala americana ii este insa cunoscuta de mult mai multa vreme. Tanasescu a facut prima oprire la Washington in 1986 la o specializare in finante publice (tot la sediul FMI) pentru ca sa se reintoarca acolo in 1996 la un curs de pregatire in politici macroeconomice. El a mai urmat stagii de pregatire la Harvard Business School (SUA) si Ecole Nationale d'Administration (Paris, Franta). In prezent el este doctorand la ASE Bucuresti.
Cel mai probabil sederea la Washington nu-i va crea viitorului reprezentant al Romaniei la FMI probleme locative intrucat el are acolo o proprietate personala. Este vorba, potrivit declaratiei sale de avere, despre o casa de 140 mp in valoare de 275.000 $, cumparata prin credit.
Tanasescu a fost adus in guvern de Adrian Nastase in anul 2000 si a fost unul dintre ministrii care au rezistat vreme de patru ani fara ca imaginea sa le fie erodata. In 2003 el a propus o revolutie fiscala - introducerea cotei unice de impozitare - propunere care a fost insa respinsa de durii partidului in frunte cu Ion Iliescu. Ironia sortii face ca Alianta D.A. (PNL-PD) sa vina la guvernare in 2004 avand in centrul programului economic introducerea cotei unice.
Cei aflati la putere (ministrul Varujan Vosganian sau Sebastian Vladescu de la PNL) au colaborat bine cu Tanasescu din pozitia lui de presedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO