Prima pagina

Vestul in recesiune nu mai absoarbe mobila romaneasca

16.04.2003, 00:00 9

Industria mobilei autohtone este in declin din cauza recesiunii de pe piata vestica, care absoarbe peste trei sferturi din productia autohtona de mobila, au declarat pentru Ziarul Financiar operatori din industrie.
"Producatorii de mobila merg prost pentru ca este recesiune pe piata din vest. Cu exceptia Marii Britanii, pietele din Germania, Franta, Italia sunt in scadere puternica inca de anul trecut", spune Aurel Rizea, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
"Pe langa declinul de anul trecut, in acest an au scazut comenzile si din cauza razboiului din Orientul Mijlociu. Evolutia contractelor este putin ingrijoratoare dupa primul trimestru", spune Andrei Menhardt, presedinte al APMR si director general al companiei Silvarom. "Piata din Germania, care absoarbe circa 90% din exporturile Silvarom, a scazut foarte tare in primele trei luni", adauga Menhardt.
Cea mai importanta scadere a cererii de produse de mobilier se inregistreaza pe piata germana, care este si cel mai mare importator, spune Andrei Menhardt. De altfel, intreaga economie germana are o evolutie foarte slaba, ceea ce a determinat FMI sa modifice previziunile de crestere economica de la 2% la numai 0,5% pentru anul acesta.
"Din discutiile pe care le-am avut cu membrii asociatiei, pentru ca inca nu avem date statistice, vanzarile lor sunt in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut", afirma Rizea.
Cei mai mari producatori de mobila din Romania, Elvila si Mobexpert, spun ca nu au fost inca afectati de scaderea pietelor vestice. "Eu am foarte putine contracte pe piata germana si nu am intampinat inca probleme pe celelalte piete", a spus pentru ZF Dan Viorel Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert.
"Elvila nu s-a confruntat cu scaderea numarului de comenzi, fiindca a ajuns la intelegeri cu partenerii de afaceri. Piata este grea, dar trebuie sa te descurci -reduci marjele, faci actiuni de promovare", explica Viorel Catarama, presedintele Elvila.
Pentru a contrabalansa declinul pietei vest-europene, companiile vor incerca sa creasca vanzarile pe piata autohtona sau sa caute alte destinatii pentru export. "Piata interna este mica, multe din produsele vandute in Romania fiind importate. Pe de alta parte, exporturile catre piata estica au crescut, dar majorarea este nesemnificativa", comenteaza Rizea.
Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, exporturile de mobila au crescut in primele doua luni cu 6,4%, calculate in euro, fata de acelasi interval al anului precedent. Rata de crestere este mai mica insa decat in alti ani. "Exporturile au crescut <an virtutea inertiei>, prin prelungirea contractelor de anul trecut, insa comenzile sunt mai putine fata de anul trecut", adauga Rizea.
De altfel, unii producatori, desi companii private, vor acorda muncitorilor vacanta prelungita de Pasti, anuntata de Guvern, din lipsa de comenzi.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO