Profesii

Adelina Mihai, editor ZF: În 2016 vor fi cel puţin 180.000 de noi locuri de muncă

Autor: Roana Rotaru

05.01.2016, 16:21 7773

Salariul minim brut pe economie creşte la 1.250 de lei din mai şi se vor face cu 3% mai multe angajări în primele trei luni:„ În 2016 vor fi cel puţin 180.000 de noi joburi. Rămâne Vestul la putere, se fac angajări acolo, se fac investiţii. În anul 2015 angajatorii din Transilvania şi din Vest au cerut 2000 de oameni, au relocat 2000 de oameni din alte zone.  Salariile vor continua să crească, estimările mediului privat pentru anul acesta variază în jur de 5% în medie. Salariul brut pe lună va creşte pentru 1.100.000 de români de la 1.050 la 1250 lei din luna mai.  Dacă cineva câştigă acum 912 lei în mână şi din mai va fi ajuns din urmă cel  care câştiga 777 lei , automat va creşte şi salariul primul pentru că nu se justifică”, a declarat Adelina Mihai, redactor al ZF.

La nivel de middle management creşterea salarială nu este generalizată, ţine de individ, de promovare, însă angajatorii încercă pe lângă salariu, să îşi motiveze angajaţii prin beneficii, un trend în creştere în special în industria IT: „Aangajatorii spun că trebuie să umble şi la partea de beneficii pentru că o creştere de salariu se uită în 3-6 luni. Cel puţin în industria IT, anagajtorii se dau peste cap să ofere cât mai multe beneficii pentru angajaţi, cum ar fi mic-ul dejun la serviciu, fructe, salt cu paraşuta, abonamente etc. prin care încearcă să-i păstreze pe cei buni”, a adaugat ea.

Cât despre industria IT, aceasta continuă să se extindă, doar că softiştii sunt tot mai  greu de găsit chiar şi pe salarii mai mari, iar firmele sunt nevoite să caute oameni în afară:„ Decanii facultăţilor de IT spun că problema este la Ministerul de Finanţe, că sunt puţine locuri bugetate. La facultaţile care nu au un nr. semnificativ de studenţi, cum ar fi la Facultatea de Biologie/ Chimie sunt practic impinşi studenţii să meargă acolo pe locurile bugetate. Cifrele de şcolarizare ar putea să crească printr-o măsură dată de Guvern pe zona de IT şi cred că şi candidaţi ar exista. Ar exista şi profesori, depinde şi de salarizare pentru că şi ei ar putea fi stimulaţi de parteneriate cu companii private”, a explicat redactorul ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO