Profesii

Business Magazin. Ce se află în spatele industriei de fitness: Mulţi oameni aleargă după soluţii minune şi sfârşesc prin abandon. Antrenorul personal este ca un medic stomatolog. Patru discuţii cu patru antrenori de fitness. Un antrenor de fitness câştigă între 5.000 şi 15.000 lei pe lună.

Autor: Florentina Niţu

13.08.2023, 16:14 620

În timp ce pandemia a adus o serie de provocări şi restricţii, un efect pozitiv a fost creşterea interesului corporaţiilor privind oferirea unor beneficii pentru un stil de viaţă sănătos în rândul angajaţilor. În plus, prin intermediul unei legi, companiile pot recupera banii oferiţi pentru beneficii precum abonamentele la sală. Astfel, tot mai mulţi corporatişti au început să-şi cumpere abonamente la sălile de fitness, ceea ce a generat o cerere ridicată pentru serviciile antrenorilor de fitness, fapt care a contribuit la creşterea numărului de antrenori formaţi în ultimii trei ani. Câţi bani câştigă ei? Cum arată o zi întreagă la sală? BUSINESS Magazin a aflat poveştile a patru antrenori de fitness.

Numărul total al instructorilor de fitness din România, formaţi în perioada 2003 – 2022, sare de 15.500, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, la solicitarea BUSINESS Magazin. Industria fitnessului a cunoscut însă o expansiune semnificativă în ultimii trei ani. În 2020, 2021 şi 2022, 40% dintre antrenori şi-au dobândit calificările, pandemia de COVID-19 având un impact semnificativ asupra orientării spre activităţi fizice şi sport. „Am format peste 7.000 de antrenori de fitness în cei nouă ani de prezenţă pe piaţă. Însă am făcut un studiu şi doar 30% din cei care s-au format astfel lucrează ca antrenori personali. Ceilalţi au făcut cursul pentru a învăţa ce să facă singuri la sală, să nu mai plătească acest serviciu. După pandemie, numărul celor interesaţi a crescut, pentru că îşi doresc să aibă un stil de viaţă mai sănătos, chiar şi făcând sport acasă”, spune Iulian Dinu, fondator al Fitness Education School, o şcoală prezentă la nivel naţional, unde cursanţii se pregătesc pentru meseria de antrenor de fitness.

Iulian Dinu este un antreprenor cu dublă specializare, de kinetoterapeut şi preparator fizic, dar şi cu un master în psihologie sportivă. De asemenea, este şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Psihologie, Nutriţie, Sport şi Fitness. Numărul oamenilor care vor să facă sport de după pandemie a crescut şi datorită beneficiilor aduse corporaţiilor, însă Iulian Dinu susţine că „deşi e o măsură de bună, nu s-au găsit concret soluţii ca angajatorii să deconteze cei 400 euro/an acordaţi ca beneficii extrasalariale pentru sport”.„În ultimii 5-6 ani, sportul a fost încurajat şi promovat de autorităţile din România, iar acum avem două tabere: oameni care fac sport pentru a preveni îmbolnăvirea din diverse cauza şi oameni care fac sport pentru a slăbi ori a se tonifia, să fie mai sănătoşi”, a explicat reprezentantul Asociaţiei Internaţionale de Psihologie, Nutriţie, Sport şi Fitness. Numărul clienţilor din sălile de fitness fiind în jur de 800.000 la nivelul ţării.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO