Profesii

Business Magazin. Teodora Rădulescu Bookster: Şapte cărţi pe care trebuie să le citeşti pentru cariera ta plus, bonus, cartea mea preferată din toate timpurile “Cum îţi vei măsura viaţa”

23.04.2023, 19:01 2255

Dragă cititorule,

Un citat care mi-a rămas în minte de la Warren Buffett spunea aşa: „Ai prefera să fii cel mai bun iubit din lume, dar să creadă toţi că eşti cel mai prost iubit din lume? Sau să fii cel mai prost iubit din lume, dar să creadă toţi că eşti cel mai bun din lume?” Sigur că situaţia e dusă la extrem în exemplul din domeniul amoros, însă mesajul e la fel de puternic dacă îl folosim şi în viaţa profesională. Cu alte cuvinte, oracolul din Omaha vrea să ne spună că, în primul rând, e important să înţelegem cum ne raportăm la judecăţile interioare şi la cele din jur – inner scorecard vs. outer scorecard. Şi, mai apoi, e important să alegem varianta sănătoasă şi să tindem spre ea. Aşa ajungem la o viaţă împlinită, fără să ne temem de sau să ne ghidăm după opiniile altora.

Pentru tine ce contează mai mult în viaţă? Să fii mulţumit de evoluţia ta în comparaţie cu tine din trecut sau în comparaţie cu ceilalţi? Ce îţi aduce mai mult echilibru interior şi mai multă motivaţie? Dacă eşti ca mine şi îţi doreşti să conteze mai mult competiţia cu tine decât cea cu colegii tăi, iată o listă de 7 cărţi care să te inspire să îţi trăieşti viaţa profesională ca o lecţie fără sfârşit. Dar o lecţie valoroasă, în care scopul final este să fim mulţumiţi de progresele noastre. Astfel suntem mai aproape să obţinem încrederea şi independenţa de care avem nevoie ca să facem lucruri extraordinare, care mai departe să atragă şi aprecierea celor din jur. La final, am lăsat şi o carte bonus, una dintre cărţile mele preferate – despre cum dai mai mult sens vieţii, fie ea profesională sau personală, şi cum te poţi asigura că la finalul acesteia vei ajunge cu cât mai puţine regrete.

1. Smarter, Faster, Better – Charles Duhigg

Cu toţii avem probabil acel prieten sau coleg care e maestru în planificare - fie ploaie, fie vânt, el îşi duce taskurile la bun sfârşit. Mulţi dintre noi nu suntem aşa în mod natural – sigur, cu toţii avem intenţii bune şi idei creative, însă nu suntem imuni la procrastinare şi distragerile din jur. Vestea bună e că putem învăţa să fim – „Smarter, Faster, Better” ne oferă câteva metode utile ca să ne ţinem mai uşor de planurile făcute. O idee pe care o putem pune în practică rapid este ca data viitoare când citim despre ceva interesant, pe care vrem să îl reţinem, să-i povestim unui prieten sau să scriem un scurt eseu despre acel lucru. Creierul nostru procesează ideile mai atent atunci când construim noi conexiuni neuronale cu ele. Deci, cu cât mai multe noi conexiuni neuronale formăm despre o noţiune nouă, cu atât mai uşor o vom ţine minte. E aşa de interesantă cartea lui Duhigg (care, apropo, e autor premiat cu Pulitzer), încât putem afla chiar şi cum să devenim maratonişti fără să fi alergat vreun kilometru până acum.

„Smarter, Faster, Better” ne oferă câteva metode utile ca să ne ţinem mai uşor de planurile făcute. O idee pe care o putem pune în practică rapid este ca data viitoare când citim despre ceva interesant, pe care vrem să îl reţinem, să-i povestim unui prieten sau să scriem un scurt eseu despre acel lucru.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO