Profesii

Care sunt cele mai cautate joburi pe online

Care sunt cele mai cautate joburi pe online
14.12.2009, 00:00 248

Site-ul de recrutare Bestjobs.ro pune la dispozitia candidatiloraflati in cautarea unui loc de munca aproape 4.350 de joburi,oferta din care aproape jumatate concentreaza locuri de munca invanzari, IT si in inginerie.

Veniturile din vanzari variaza de la cateva sute de euro pana lacateva mii de euro. Astfel, daca un agent de vanzari are de obiceiun salariu fix de aproximativ 200 de euro, un director national devanzari poate castiga doar din salariul lunar net intre 1.500 si4.000 de euro, potrivit datelor din piata. Vanzarile sunt insa undomeniu in care partea cea mai consistenta a veniturilor vine dincastigurile variabile, care pot dubla salariul lunar.

Inceea ce priveste site-ul de recrutare eJobs, aproximativ 2.700 dejoburi sunt oferite celor care cauta un loc de munca in vanzari,inginerie sau IT, insa numarul ofertelor este de aproape patru orimai mare, in conditiile in care, spun reprezentantii eJobs, unuijob ii pot corespunde mai multe oferte de locuri de munca.

Specialistii in recrutare online spun ca faptul ca oamenii devanzari, IT si inginerii sunt cei mai cautati de companii, chiar siin acest an, se explica foarte simplu.

"Chiar daca a fost «an de criza», sectorul de retail ainregistrat cresteri semnificative, iar tot mai multe companiiproducatoare sau companii ce ofera servicii din diverse domeniiangajeaza oameni cu experienta in vanzari pentru a asigura succesulvanzarii produselor sau a serviciilor furnizate", spune LauraChilom, HR consultant in cadrul eJobs.

Specialistii in IT raman cautati si in anul crizei, inconditiile in care tot mai multe companii se uita cu atentie lasecurizarea informatiilor, precum si la posibilitatile de reducerea costurilor prin intermediul noilor tehnologii.

"Numarul mare de joburi disponibile din departamentul deinginerie din diverse ramuri - constructii, productie, proiectare,chimisti, petrol si gaze - se explica prin lipsa personaluluispecializat. Foarte multi specialisti din domeniu au ales saemigreze si sa lucreze in strainatate pe aceleasi pozitii ca intara, dar mult mai bine remunerate", mai completeaza LauraChilom.

Desi oferta pare consistenta in anumite domenii, existacandidati care in continuare spun ca nu gasesc de lucru.

"Imi caut de cateva luni bune de lucru in zona organizarii deevenimente corporate, unde am o experienta de patru ani. Pana acumnu am gasit nimic, desi am fost dispusa sa accept si salarii cumult mai mici decat ce castigam inainte. Mai exact, acum as fidispusa sa ma angajez pe 250 de euro, in conditiile in care lasfarsitul anului trecut aveam un venit net pe luna de 1.000 deeuro", spune Roxana, 29 de ani, din Bucuresti.

Site-urile de recrutare sunt principala sursa de cautare a unuiloc de munca pentru tineri si pentru personal specializat, mergandchiar si pana la pozitii de middle management.

"Prima sursa de informare o reprezinta cu siguranta site-urilede joburi, insa ma indoiesc ca mi-as gasi acolo un loc de muncacare sa ma intereseze, dat fiind ca multe din locurile de muncapostate acolo sunt sub nivelul meu profesional", spune Cristi, carelucreaza de trei ani de zile intr-o companie de consultantaimobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO