Profesii

Ce se va intampla pe piata de recrutare in 2009?

29.12.2008, 00:00 37

Spre deosebire de anul trecut, cand companiile de recrutare au inregistrat cresteri de aproximativ 35% datorita crizei de oameni, in 2009 marile firme vor avea de suferit pe masura ce o mare parte dintre recrutarile din companii se vor face intern.

"Pentru 2009 cred ca cuvantul cheie in recrutare va fi prudenta si companiile se vor uita de doua ori la resursele interne inainte de a porni un proces de recrutare extern", afirma Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler, a doua companie de recrutare de pe piata, in functie de cifra de afaceri. Pana la finalul acestui an, compania estimeaza o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, in timp ce profitul va ajunge la peste un milion de euro.

De asemenea, specialistii in resurse umane nu cred ca anul viitor este cel mai potrivit pentru intrarea pe piata a unor jucatori noi.

“Depinde de dimensiunea jucatorilor si contractele cu care vin deja in piata romaneasca. In situatia in care clientii care ii solicita si in Romania, cu care au contracte internationale, au intentii de dezvoltare a activitatii in Romania, poate fi oportun. Cu siguranta insa, cel putin anul 2009, nu va fi unul usor pentru un nou intrat in piata. Este mai degraba un moment nepotrivit”, crede Madalina Uceanu, executive director Aims Human Capital Romania, una dintre cele mai importante companii de recrutare de pe piata.

Pe de alta parte, sansele ca marii jucatori de pe piata sa dea faliment, din moment ce companiile anunta din ce in ce mai putine recrutari, sunt slabe, potrivit specialistilor.

"Nu cred ca este posibil ca unul dintre marii jucatori sa dea faliment va intampla acest lucru, deoarece marii jucatori de pe piata sunt stabili din punct de vedere financiar. Pot sa apara probleme in cazul companiilor mici, axate pe nise de piata si care depind de anumiti clienti. In cazul in care acei clienti sisteaza proiectele nu mai exista finantare. Ar trebui sa ne asteptam la fuziuni sau achizitii pe piata de recrutare in 2009? Nu stiu, totul este posibil in lumea de business", mai spune Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO