Profesii

Cea mai severa corectie de pe piata salariala: cresteri zero in 2009

Cea mai severa corectie de pe piata salariala: cresteri zero in 2009
21.11.2008, 17:15 60

Cresterile salariale in mediul privat vor inregistra anul viitor cea mai semnificativa corectie din ultimii ani, consultantii in resurse umane apreciind ca, intr-un scenariu pesimist, nu vom asista la avansuri salariale in 2009. Companiile vor majora salariile doar pentru angajatii cei mai performanti si doar cu procente care sa acopere inflatia, prognozata de BNR la 4,5%.

"Multe companii se vor confrunta cu o 'inghetare a salariilor - salary freeze', ceea ce inseamna ca fie nu vor creste deloc salariile, fie vor fi majorate doar cu un procent suficient de mare incat sa acopere rata inflatiei", spune Geanina Rindasu, total compensation measurement Romania lead al Monday Insight Consulting, partenerul Hewitt Associates, una din cele mai reprezentative companii globale de consultanta in resurse umane.
Salariul mediu net lunar pe economie a crescut cu 20% in 2006, ajungand la 245 de euro, iar in 2007 a avansat cu 27%, pana la 313 euro, arata datele INS. In luna septembrie a acestui an salariul mediu net pe economie era de 358 de euro. Salariile pentru anumite pozitii in banci, real estate sau IT&C au crescut in ultimii ani cu 20 - 50% si chiar s-au dublat pe fondul deficitului de specialisti.
Pentru 2009, desi nu exista inca date statistice cu privire la modificarea intentiilor de crestere salariala - bugetarea initiala fusese de 11-12%, in prezent majoritatea companiilor isi reanalizeaza politica salariala, spune Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
"Anul viitor vom putea asista la doua scenarii. Unul de 'criza', in care compania se afla intr-o dificultate financiara pe care o anticipeaza, ar dura cel putin sase luni si este nevoita sa adopte o strategie de supravietuire. In acest caz, cresterile salariale vor fi limitate sau vor atinge chiar nivelul zero pentru toti angajatii". In cazul in care compania nu se afla sub o presiune financiara majora, cresterile salariale vor depasi cu aproximativ 3-4% rata inflatiei. "In acest caz, desi va exista o crestere salariala, nu va mai fi de doua cifre", apreciaza Stoian.
"Am facut bugetul pentru 2009, unde am prevazut o crestere salariala mai mica decat in anii trecuti, insa vom astepta sa vedem cum evolueaza lucrurile pentru a decide daca operam cresteri sau nu", apreciaza Ana Glavce, directorul de HR al TNT, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de curierat cu 340 de angajati. Glavce spune ca o crestere zero a salariilor din mediul privat anul viitor reprezinta "un scenariu realist".
Proiectul de buget adoptat de Guvern pentru anul viitor prevede un salariu mediu brut de 518 euro si o crestere de 9,7% fata de acest an.
  • Cititi mai multe in Profesii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO