Profesii

CEO Antal: Recrutarea internationala este solutia pentru criza fortei de munca

CEO Antal: Recrutarea internationala este solutia pentru criza fortei de munca

Doug Bugie, CEO al Antal International Network

02.06.2008, 18:35 212

"Nu exista indeajuns de multe persoane in lume ca sa ocupe toate slujbele care exista, iar acest trend nu se va schimba pana in 2015. Cand vorbesti despre recrutare, care este o industrie de 20 de miliarde de dolari in lume, businessul nostru a crescut cu 15% pe an in fiecare an in ultimii zece ani pentru ca este foarte greu sa gasesti talente", este de parere Doug Bugie, CEO al Antal International Network, companie multinationala specializata in recrutarea pentru pozitii manageriale.
El adauga ca, in general, companiile nu platesc taxele ce tin de recrutare pentru a aduce in firma pe domnul sau doamna "Mediocru". "Companiile ne platesc ca sa-i gasim pe cei mai buni 10% din fiecare categorie, iar astfel de angajati au multe optiuni. De aceea, este nevoie de abilitati de negociere si sofisticare pentru a-i convinge sa se mute. Sunt companii care angajeaza pana la 10.000 de oameni pe an si absorb resurse enorme", spune Bugie, care adauga insa ca, pe multe piete, afacerile mici si mijlocii sunt mult mai atractive pentru tineri decat companiile mari.
"In urma cu trei ani daca intrebai un candidat daca vrea sa lucreze pentru o multinationala, iti spunea repede 'da', dar acum sunt mult mai inteligenti si stiu ca au de unde alege. Piata devine din ce in ce mai matura, mai sofisticata, iar candidatii sunt mai pretentiosi, ceea ce este bine pentru companii", spune Bugie.
Pe de alta parte, Irina Vasile, general manager al Antal International Network - Romania, nu vede un sfarsit al crizei de personal de pe piata locala in urmatorii cinci ani. "Proportia de oameni tineri este inca mica si acestia migreaza foarte des. Va fi din ce in ce mai greu, numai cei mai buni vor rezista", spune aceasta, adaugand ca businessul companiei de executive search a crescut in Romania cu mai mult de 100% fata de anul trecut.
In alta ordine de idei, in opinia lui Bugie, Antal Romania va intra in top 5 al celor mai bune firme de recrutare in urmatorii cinci ani.
"Daca esti in acest business, nu te mai opresti din crestere. Dar cum putem deveni campioni pentru clientii nostri, cum putem sa-i ajutam mai mult sa-si dezvolte afacerile? Cum sa-i educam in acest sens? Multi dintre ei nu vor sa plateasca comisioanele de recrutare si trebuie sa-i convingi ca ii vei ajuta sa isi dezvolte afacerile. Telul nostru este sa fim numarul unu in fiecare tara in care suntem prezenti", spune acesta.
De asemenea, Irina Vasile explica faptul ca si in Romania s-a intamplat de multe ori ca unele companii sa nu plateasca comisioanele de recrutare, de cele mai multe ori pentru ca nu isi dau seama ce dificil este sa gasesti pe cineva potrivit. Din fericire insa, acesti clienti se intorc la compania de executive search in timp.
"La inceput nu apreciaza cum trebuie aceste servicii, dar se intorc. E un proces foarte dificil. Poate acum cativa ani era dificil sa motivezi managerii aflati la top level, dar acum este dificil sa motivezi toate nivelurile, in special middle management. Este o piata condusa de candidati", spune Vasile.
Mai mult, ea precizeaza ca in urma cu cinci ani, conform statisticilor Antal, 80% dintre recrutari se faceau prin intermediul internetului, dar acum totul s-a schimbat. Numai 20% din recrutarea buna este web-based.
In tara, principalele industrii cu care Antal lucreaza sunt IT&C-ul, banking and finance, farma, FMCG si, mai recent, constructiile si productia, care s-au dezvoltat mult in ultima perioada de timp.
Cat priveste comisioanele de recrutare, acestea sunt in directa legatura cu salariile. "In Romania nu mai avem forta de munca ieftina, mai ales la nivel de top, iar tarifele nu sunt mici. Cand trebuie sa gasesti un general manager pentru o industrie, poate sunt doar trei persoane disponibile in Romania si numai unul vrea sa vorbeasca cu tine si trebuie sa ai un oarecare talent pentru a-l convinge", explica Vasile.
Mai mult, Bugie spune ca in general tarifele pe care le platesc companiile reprezinta 20-25% din salariu.
De asemenea, tarifele din Romania variaza intre o treime sau chiar o jumatate fata de cele in America sau SUA.
Relationarea intre consultant si managerul recrutat este extrem de importanta, intrucat in acest domeniu de activitate de multe ori angajezi un candidat care are in jur de 30 de ani si apoi pastrezi relatia toata viata.
"Este o industrie foarte interesanta, noi ii ajutam pe oameni sa gaseasca cea mai buna slujba si chiar ne luam in serios munca", spune Bugie.
Antal a dezvoltat un lant de francize la nivel global, taxa pentru o franciza variind intre 30.000 si 40.000 de dolari.
"Un francizor bun reinvesteste taxa de franciza in afacere, in training. Daca investim in trainingul celor care cumpara franciza, nu recuperam banii pentru ca ei vor plati o taxa de franciza", spune Bugie, care adauga ca 80% dintre retailerii din intreaga lume sunt francize. "Sunt sute de francize in Bucuresti, nu doar KFC e o franciza, ci si The Body Shop sau Ford. Numai in UK sunt 715 de francize, iar in America sunt aproape 3.000 in prezent", mai spune el, precizand ca uneori exista intalniri cu 60 de oameni pana sa fie vanduta o franciza.
"La nivel global, vorbim cu 200 de oameni si deschidem numai doua francize pe luna. In prezent, avem 60 de birouri in lume si in cinci ani sper sa ajungem la 200", mai spune acesta.
Pe piata locala, Antal are birouri in Bucuresti, Iasi, Sibiu, Timisoara sau Cluj. De asemenea, anul acesta, compania a inchis doua birouri in tara, insa ia in calcul varianta deschiderii unor filiale noi in orasele din nord-vestul tarii sau din Constanta.

Cine este Doug Bugie
CEO al Antal International Network
22 de ani de experienta in executive recruitment, consultanta in resurse umane si outsourcingul in recrutare
A fost corporate marketing director pentru Management Recruiters International (MRI) timp de sapte ani
In 1992 a fondat Humana International, care a fost vanduta ulterior catre MRI Worldwide
A ocupat pozitii executive in mai multe companii de top si a fost CEO al Norman Broadbent, prima companie de executive recruitment stabilita in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO