Profesii

Cristina Savuica, managing partner al Lugera & Makler: Am renuntat la 10% din angajati pentru ca a scazut recrutarea

Cristina Savuica, managing partner al Lugera & Makler: Am renuntat la 10% din angajati pentru ca a scazut recrutarea

Cristina Savuica, managing partner al Lugera & Makler: Este amuzant sa constatam ca acum doua luni sunam 20 de candidati pentru a programa zece la un interviu pentru pozitii de entry level, spre exemplu in domeniul bancar, si se prezentau in cele din urma numai doua persoane. Aceiasi candidati care de doua-trei ori nu s-au prezentat la interviu ne curteaza acum sa le facem rost de joburi. A avut loc o schimbare radicala.

07.12.2008, 17:00 1960

"Noi am dat afara oameni chiar cand au aparut primele valuri pe piata si am simtit ca multi clienti isi reduc dramatic bugetele de recrutare. In urma cu o luna am renuntat la o parte din echipa, mai precis la 20 de oameni din 200. In principiu nu urmeaza sa mai facem si alte concedieri. In prezent, consultantii au suficient de lucru", explica Cristina Savuica, managing partner pe piata locala al Lugera & Makler, grup olandez cu activitati de recrutare, care include companiile Lugera & Makler, Lugera & Makler Romania si Lugera & Makler Payroll.

Dintre persoanele disponibilizate, doar o parte au vrut sa primeasca ajutor pentru a-si gasi un nou loc de munca. In special cei care ocupau pozitii de junior, pozitii de suport sau aveau contracte pe o perioada determinata de timp au preferat sa nu fie asistati pentru a se angaja din nou.
"Am renuntat la juniorii care aveau contracte pe o perioada determinata si am pastrat oamenii foarte valorosi. Cu toate acestea, noi nu am dat un procent foarte mare afara. Am citit ca sunt companii de recrutare care au renuntat chiar la 40% din staff, insa nu este cazul la noi", mai spune Savuica, care adauga ca estimarea cifrei de afaceri pentru anul acesta ramane aceeasi, adica aproximativ 20 de milioane de euro.
Pentru anul viitor insa, este foarte probabil ca grupul sa nu mai inregistreze cresterile de 60-70% pe care le-a avut in fiecare an din 2005 si pana acum.
Managing partnerul Lugera estimeaza ca in perioada urmatoare cel mai greu sa-si gaseasca un loc de munca le va fi juniorilor, precum si angajatilor cu rezultate slabe sau muncitorilor. In momentul acesta, companiile care fac angajari vor oameni performanti. Cu alte cuvinte, lupta nu se va mai duce intre companii, ci intre candidati.
"Este amuzant sa constatam ca acum doua luni sunam 20 de candidati pentru a programa zece la un interviu pentru pozitii de entry-level, spre exemplu, in domeniul bancar si se prezentau in cele din urma numai doua persoane. Aceiasi candidati care de doua-trei ori nu s-au prezentat la interviu ne curteaza acum sa le facem rost de joburi. A avut loc o schimbare radicala in piata", considera Savuica, care adauga ca in ultimele doua luni numarul CV-urilor pe care compania le-a primit este de sase ori mai mare decat inainte.
In noul context de piata, anul viitor nu vom mai asista la aceleasi cresteri salariale ca pana acum. "Avem diversi clienti care ne-au intrebat daca scaderea salariilor ar fi o solutie si avem clienti care au preferat sa faca disponibilizari mai degraba decat sa scada salariile", afirma Savuica, precizand ca, foarte probabil, anul viitor nu va exista o crestere mai mare de 10% a salariilor si acest lucru se va intampla numai in companiile performante si doar in cazul angajatilor performanti.
Avand in vedere toate acestea, anul viitor piata va fi mult diferita fata de ce a fost pana acum. In ultimii doi-trei ani existau o multime de locuri de munca si foarte putini candidati, existand chiar regiuni in care rata somajului era foarte aproape de zero, mai ales in zona de vest a tarii, in Timisoara sau Arad, unde personalul trebuia relocat pentru a acoperi locurile de munca ramase libere. In prezent insa lucrurile s-au inversat.
"Am ajuns exact in situatia inversa in care se fac disponibilizari masive, avem o gramada de clienti care ne anunta in fiecare zi ca disponibilizeaza personal, din pacate, si am ajuns in situatia inversa in care avem mai multi candidati decat locuri de munca disponibile", explica Savuica, mentionand ca zonele cele mai afectate de restructurari sunt piata productiei, companiile din automotive sau cele care produc componente electronice.
Cu toate acestea, angajarile nu s-au oprit, chiar daca ritmul de recrutare s-a temperat. "Daca ne uitam la trend, acesta este descrescator, dar nu inseamna ca angajarile s-au oprit. In majoritatea domeniilor inca se mai fac angajari, chiar si in domeniul bancar, despre care se spune ca deocamdata stagneaza. Sunt banci care in continuare isi deschid branch-uri. De asemenea, avem proiecte de start-up, exista companii care deschid afaceri pe plan local, sunt companii din FMCG sau retail care se extind, deschizand in continuare magazine. In concluzie, piata nu sta, insa nu mai este atat de dinamica cum a fost pana acum", explica Savuica.
Foarte multe companii au renuntat la training, acesta fiind primul serviciu din umbrela de servicii de resurse umane care a fost dat la o parte.
"A reduce bugetul de training nu este cea mai buna solutie. Oamenii care raman in companii in momentul acesta sunt foarte stresati, nu stiu ce li se intampla nu stiu cum va evolua piata mai ales daca in jurul lor sunt colegi care au fost disponibilizati, stresul este cu atat mai mare", spune Savuica.
Mai mult decat atat, intr-un fel sau in altul, targetul companiei ramane la fel sau se diminueaza putin si atunci un numar mult mai mic de oameni trebuie sa atinga un target mult mai mare, iar intr-o astfel de situatie oamenii respectivi trebuie sa fie performanti si trebuie pregatiti pentru performanta.
Chiar daca in prezent exista cerere de servicii de outplacement din partea companiilor care vor sa ofere sprijin pentru reangajarea angajatilor care au fost disponibilizati, Savuica spune ca ar fi preferat sa ofere servicii de recrutare, decat de outplacement, mai ales pentru ca, din punct de vedere emotional, proiectele de consiliere a celor care raman fara job sunt foarte greu de sustinut.
Angajatii care se afla in cea mai delicata situatie in prezent sunt cei care au inceput sa lucreze in urma cu 15 ani, nu
si-au schimbat locul de munca niciodata, au o anumita varsta, n-au facut un CV in viata lor, n-au fost la interviuri de angajare si se trezesc dintr-o data someri.
"Oamenii sunt disperati mai ales pentru ca vin sarbatorile. Cu toate acestea, exista doua alternative: sa oferi outplacement sau sa lasi pur si simplu oamenii sa plece fara niciun ajutor. Este mai mult decat indicat sa oferi acest serviciu chiar daca il faci pe o suma modica, chiar daca gasesti o companie dispusa sa te ajute pur si simplu, doar pentru a fi acolo langa oameni", spune Savuica, care precizeaza ca lucreaza in prezent cu cateva companii care au solicitat servicii de outplacement, iar cu altele este in licitatii pentru a oferi astfel de servicii.
Tarifele pentru serviciile de outplacement variaza intre 200 si 1.000 de euro de persoana. Aceste sume se calculeaza in functie de complexitatea proiectului. Outplacement poate insemna orice, de la a merge si a sta de vorba cu oamenii pana la a avea un interviu, a face o evaluare, si apoi in urmatoarele trei pana la sase luni sa trimiti CV-urile candidatilor la toate anunturile care apar pe internet sau la toti managerii de resurse umane din zona respectiva. De asemenea, poate insemna sa te vezi cu respectivul candidat la interval de o luna sau doua si sa il tii la curent cu ceea ce se intampla pe piata sau daca a primit feedback de la vreun angajator. Savuica spune ca tarifele pentru recrutare ar putea sa scada, insa acest lucru depinde foarte mult de pozitia companiei si de cat de flexibila este aceasta.
"Daca ai o politica impusa, un anumit pret pentru un anumit serviciu, este greu, insa daca ai libertatea sa iti faci politica si sa adaptezi pretul la situatia actuala, va fi mai usor", explica Savuica, precizand ca in cazul Lugera preturile pot fi scazute, insa in functie de proiect. In cazul in care companiile au un buget de recrutare mult mai mic, compania de recrutare se poate adapta la noua situatie, micsorand tarifele.
 
Cum vede Lugera piata fortei de munca
  • Avem mai multi candidati decat locuri de munca disponibile.
  • Anul viitor nu va exista o crestere de peste 10% a salariilor si acest lucru se va intampla numai in cazul angajatilor foarte performanti.
  • Avem clienti care au preferat sa faca disponibilizari mai degraba decat sa scada salariile.
  • Piata nu sta, insa nu mai este atat de dinamica cum a fost pana acum.
  • Avem o gramada de clienti care ne anunta in fiecare zi ca disponibilizeaza personal, din pacate, si am ajuns in situatia inversa in care avem mai multi candidati decat locuri de munca disponibile.
  • Angajarile nu s-au oprit, chiar daca ritmul de recrutare s-a temperat.
  • Tarifele practicate pentru servicii de recrutare ar putea sa scada.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO