Profesii

Cum arată Albena, staţiunea bulgărească unde 90% din camere sunt ocupate de turişti români? Galerie FOTO

Vedeţi aici cum arată Albena, staţiunea bulgărească unde 90% din camere sunt ocupate de turişti români. Galerie FOTO

Vedeţi aici cum arată Albena, staţiunea bulgărească unde 90% din camere sunt ocupate de turişti români. Galerie FOTO

Autor: Mirabela Tiron

29.08.2016, 12:05 6297

Zeci de maşini cu număr de România ocupă parcările hotelurilor din Albena, staţiunea din nordul litoralului bulgăresc, cunoscută pentru conceptul de all-inclusive dar şi pentru condiţiile oferite famiilor cu copii. Acesta este primul indiciu care arată că staţiunea bulgărească este plină cu turişti români, atraşi de facilităţile pentru copii (piscine dedicate, terenuri de tenis, aqua parcuri, spaţii de joacă pentru copii, spectacole).

"Este primul an când venim cu copilul la Albena, după ce am căutat cazare la o vilă în Mamaia dar am găsit tarife mult peste cele de la bulgari. Am mai fost în Albena doar eu cu soţul în urmă cu cinci ani şi ne-a plăcut. Anul acesta am plecat în concediu şi cu cumnatul şi soţia lui", spune Delia din Petroşani, mămica unui copil de doar un an, care a plătit circa 1000 de euro pentru cazare timp de o săptămână în Albena, la o căsuţă cu două dormitoare (patru persoane), clasificată la trei stele, în regim de all-inclusive. Ea are asigurată cele trei mese (mic dejun, prânz, cină), băuturi la barul hotelului ce administrează căsuţele dar şi la restaurantul de pe plajă în intervalul orar 12-16 dar şi acces la piscine şi chiar la un aqua parc din apropiere.

Românii ajung în Albena prin agenţiile de turism locale, care lucrează cu agenţiile bulgăreşti dar şi prin rezervări făcute direct pe site-ul internaţional booking.com, unde sunt listate aproape toate unităţile de cazare din Albena.

"Peste 90% din camerele hotelului nostru sunt rezervate de români cu copii", spune un recepţioner de la hotelul Vita Park din staţiunea bulgărească, ce operează 268 de camere. O noapte de cazare cu all-inclusive într-o cameră dublă se vinde cu 500 de lei pe  site-ul de rezervări booking.com. Puţine sunt hotelurile de pe litoralul românesc ce vând sejururi cu all-inclusive, preţurile fiind chiar şi mai mici ca la bulgari. În Eforie Nord, o noapte de cazare cu all-inclusive costă 400 de lei pe camera dublă la complexul hotelier Steaua de Mare (trei stele), care a funcţionat la capacitate maximă în sezonul de vară. În Venus, la hotelul de trei stele Palace Hotel, o noapte de cazare cu all-inclusive într-o cameră dublă costă 460 de lei, în timp ce în la complexul Mera Resort costă 495 de lei pe final de sezon, anterior preţul fiind de 650 de lei de cameră dublă.

"Am trimis 2.500 de români doar în staţiunea bulgărească Albena începând cu luna iunie până acum", a declarat Marius Pandel, şeful agenţiei de turism Christian Tours, unul din cei mai mari touroperatori de pe piaţa locală. Cele mai mari agenţii de pe piaţa locală vând sejururi în hotelurile din staţiunile de pe litoralul bulgăresc, Albena fiind doar una din destinaţii, alături de Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, unde ajung alte câteva mii de români.

"Trimitem câteva mii de turişti pe litoralul bulgăresc vara, care atrage prin all-inclusive. Bulgarii au hoteluri mai noi, cu teren pentru piscine şi alte facilităţi de all-inclusive. Nu este vorba doar de mâncare la all-inclusive. La noi sunt puţine hoteluri cu all-inclusive pentru că unele hoteluri  nu au nici măcar teren să îşi facă piscine", a spus Lucia Morariu, şefa agenţiei de turism Eximtur din Cluj Napoca.

În Albena sunt în jur de 80 de hoteluri cu all-inclusive, cele mai multe se întind pe mari suprafeţe de teren, dar turiştii găsesc cazare şi în pensiuni, apartamente, case de vacanţă, în total fiind listate pe booking.com 182 de proprietăţi, din care mai mult de jumătate sunt rezervate la final de august.

"De vreo trei ani băiatul meu îşi face concediul la Albena, cu soţia şi fiica lor. Anul acesta am venit şi eu cu ei în vacanţă şi îmi place staţiunea pentru că este curată, plaja îngrijită şi fără vânzători ambulanţi", spune o pensionară din Covasna, ce ocupa un şezlong pe plaja bulgărească. Dacă în Mamaia, cea mai scumpă staţiune de pe litoralul românesc, cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, în Albena cei mai mulţi turişti sunt români din provincie, familii cu copii.

O apă plată la un litru se vinde cu 1,2 leva în Albena, o bere cu 2 leva în timp ce un prânz (cu două feluri) costă în jur de 7 leva. Un leva este echivalentul a 2,27 lei, potrivit cursului oficiali BNR, însă la casele de schimb din Albena turiştii cumpără leva bulgărească şi cu 2,6 sau 2,7 lei.

În staţiune însă, în apropiere de plajă, sunt puţine restaurante, cele mai multe fiind aglomerate doar în intervalul în care turiştii au acces cu brăţările de all-inclusive, în afara acestui program fiind goale. Puţini sunt cei care consumă băuturi sau mâncare la restaurantele care nu intră în regimul de all-inclusive pentru care au plătit iniţial. Fiecare hotel cu all-inclusive oferă turiştilor o zonă cu şezlonguri pe plajă, umbrela şi şezlongul fiind asigurate pentru clientul care vine la all-inclusive. Astfel că niciun turist nu mai scoate bani din buzunar pe plajă pentru închirierea lor. Comercianţii ambulanţi  lipsesc de pe plaja bulgărească.

Litoralul bulgăresc rămâne principalul concurent al lioralului românesc, încasând anual câteva sute de milioane de euro din banii turiştilor români. Oficialii bulgari estimau un milion de români care au ajuns în Bulgaria anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO