Profesii

Cum vad criza studentii la ASE: Vreau salariu de 800 de euro dupa absolvire. Pana termin, se duce si criza

Cum vad criza studentii la ASE: Vreau salariu de 800 de euro dupa absolvire. Pana termin, se duce si criza

Autor: Adelina Mihai

05.10.2009, 00:00 1355

Cei peste 4.700 de absolventi de liceu care intra astazi in anulI la ASE, una din cele mai mari institutii de invatamant superiorsi unul din principalii funziori de angajati de pe piata, suntoptimisti in ceea ce priveste oportunitatile de cariera de dupaabsolvire, convinsi ca actuala criza nu-i va afecta in niciun felin momentul in care isi vor finaliza studiile. Optimismul dispareinsa in cazul masteranzilor, care incearca de cateva luni bune sase angajeze si vad cum angajatorii inchid usa dupa usa in fatalor.

"Nu-mi gasesc un loc de munca de cateva luni bune. Firmele nuvor sa mai angajeze tineri pe care sa-i creasca, ci vor angajati cuexperienta care sa le aduca profit", spune Ana P. care s-a inscrispentru un masterat de marketing si comunicare in cadrul ASE.

Cei care au intrat in primul an de facultate sunt dispusi sa seangajeze pe salarii mici, atata timp cat programul de lucru lepermite sa mearga si la facultate.

"M-am angajat deja la un call-center cu program de lucrupart-time, unde primesc un salariu de 100 de euro, plus bonuri demasa si bonusuri, daca depasesc targetul. Dupa absolvire,intentionez sa-mi deschid o afacere proprie", sustine Loredana, 19ani, din Turnu Magurele, studenta in anul I la Facultatea de Comertdin cadrul ASE.

Cu un salariu similar s-ar multumi si Paula din Constanta,studenta in anul I la aceeasi facultate.

"M-as angaja pe minimum 120 de euro la un job part-time dintimpul facultatii. E prematur sa vorbesc despre ce vreau sa facdupa, pentru ca inca imi este putin neclar ce voi invata la aceastafacultate", spune Paula (19 ani).

Vor salarii intre 500 si 800 de euro dupaabsolvire

Daca pretentiile pentru salariile obtinute la joburile dintimpul facultatii nu sunt foarte mari, la cele de dupa absolvirestudentii vor sa castige si pana la 800 de euro pe luna.

"Vreau un salariu de 800 de euro dupa absolvire, deoarece suntconvinsa ca pana terminam se duce si criza", spune Alexandra P,care a absolvit Filologia in liceu si care a ales sa studieze laFacultatea de Economie pentru ca domeniul limbilor straine nu maieste la mare cautare.

Si Laura Neferu, studenta in anul I la Facultatea de RelatiiEconomice Internationale, vrea un salariu de cel putin 500 de eurola primul job de dupa absolvire. "Mi-ar placea ca, dupa facultate,sa incep un program de internship intr-o multinationala. Tocmai deaceea mi-am si ales aceasta specializare, pentru ca ofera multeoportunitati pentru o cariera internationala, avand in vederecontextul globalizarii", spune Neferu.

Masteranzii, minus 20% la salarii

Daca bobocii au sperante mari in ceea ce priveste castigurile pecare le vor obtine la primul job, studentii din anul I de masterat,multi dintre ei angajati din timpul facultatii, sunt maipesimisti.

"Anul acesta mi-a scazut salariul cu 20%. Daca atunci cand aminceput sa lucrez ma asteptam sa-mi creasca salariul la 360 - 380de euro dupa un an de vechime, am ajuns sa lucrez mai mult si maibine pe aceiasi bani pe care m-am angajat, adica 240 de euro",spune Ionela, masterand in anul I la ASE, care s-a angajat inca dinanul doi de facultate in functia de consilier credite la o firma deintermedieri financiare. In cadrul ASE, s-au inscris pentrucursurile de masterat din acest an aproximativ 6.000 de absolventide facultate.

Ionela se afla insa printre studentii "norocosi", care au un locde munca.

De altfel, peste 2.600 de studenti, absolventi de liceu sau defacultate au participatrecent la Bursa locurilor de muncaorganizata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Muncadin Bucuresti (AMOFM), in cautarea unui job, fiind prezenti innumar dublu fata de anul trecut. Tinerii care au absolvit in acestan facultatea nu reusesc sa se angajeze, iar 9.000 au aplicat laANOFM pentru a primi ajutorul de somaj.

"Locurile de munca pentru studenti s-au redus la jumatate, amtrei luni de cand imi caut un job. M-as angaja pe un salariu deminim 360 de euro, desi nu ma simt inca pregatita sa intru pe piatamuncii, deoarece nu am lucrat deloc in timpul facultatii", spuneAurelia, studenta in anul III la Facultatea de Economie. Ea si-ardori sa se angajeze in domeniul consultantei financiare, in echipade management al proiectelor. Mai mult, din datele furnizate dereprezentantii site-ului de recrutare Ejobs reiese ca in acestmoment exista 2.270 de joburi disponibile pentru studentii dintoata tara, oferta cu 30% mai redusa decat cea din perioadasimilara din 2008.

Nu mai primesc asa de multi bani de laparinti

"Cum resimit eu criza? Primesc mai putini bani de la parinti",spune Paula din Constanta, studenta la marketing.

Cu toate acestea, despre efectele crizei, tinerii stiu doar dinauzite. "Familia mea resimte mai mult decat mine criza, pentru catata lucreaza in domeniul constructiior si i s-au taiat toatesporurile si primele pe care le primea in anii trecuti. Implicit,si eu primesc mai putini bani de buzunar", explica Loredana,studenta la Comert.

Exista insa si exceptii. Sabrina, studenta in primul an laComert, spune ca a primit in acest an mai multi bani de la parintidecat in anii trecuti.

"Anul acesta am fost plecata in afara mai mult ca niciodata. Amauzit ca de acum va veni greul crizei la noi, dar cine stie?",spune Sabrina, care vrea sa se angajeze din anul doi de facultatela o agentie de turism pe un salariu de minim 240 de euro.

"Am prieteni care lucreaza si am inteles ca au probleme la loculde munca, mai ales cei care sunt angajati in IMM-uri. Companiilemici nu mai au asa de multi clienti, iar oamenii ezita sa maicheltuiasca foarte mult, ceea ce ii face pe angajatori sa reducadin salarii", explica Laura Neferu, studenta la Relatii EconomiceInternationale.

Cele mai cautate facultati din cadrul ASE au fost in acest anFacultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, pentrucare au existat un numar de 990 de candidati, Facultatea de RelatiiEconomice Internationale, cu 804 de inscrisi si Facultatea deAdministratie Publica la care s-au inscris 609 candidati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO