Profesii

De ce nu formeaza managerii romani succesori: se tem ca vor ramane fara job daca exista cineva care ii poate inlocui. Ce parere aveti?

De ce nu formeaza managerii romani succesori: se tem ca vor ramane fara job daca exista cineva care ii poate inlocui
12.04.2010, 00:00 89

Majoritatea liderilor din cele mai puternice companii din lumeau dezvoltat planuri de succesiune pentru angajatii-cheie, spredeosebire de managerii romani, care inca nu vor sa auda de ideeaexistentei unei persoane care ar putea sa le ia locul, sustineHarry Meintassis, general manager al companiei de consultanta inmanagement Hay Group Romania.

"Managerii romani nu considera inca prioritara formarea unuisuccesor. Exista un sentiment de nesiguranta in randul liderilorromani, ei se tem ca vor ramane fara job daca exista cineva care,in orice clipa, ar putea sa le ia locul", spune Meintassis.

Hay Group colaboreaza de aproape 12 ani cu revista americanaFortune pentru realizarea topului "Cele mai admirate companii", lacare participa 15.000 de executivi de top, membri ai consiliuluidirector si analisti din industrie.

Un procent de 90% din aceste companii au planuri mai bune desuccesiune pentru pozitii executive decat restul firmelor de pepiata. Astfel, 77% din aceste companii au sanse mai mari decatrestul pietei sa angajeze un CEO din interior, in cazul in careactualul sef paraseste organizatia sau nu mai poate sa isi exercitefunctia. Mai mult decat atat, aproximativ 60% din companii potpromova pe pozitia de CEO un angajat intern, fara a fi nevoiti saapeleze la firme de executive search.

Printre cele mai admirate companii din lume anul trecut s-aunumarat Apple, Berkshire Hathaway, Toyota Motor, Google,Johnson& Johnson si Procter& Gamble. Unul din criteriilecare diferentiaza aceste companii de concurentii lor de pe piataeste faptul ca 90% dintre acestea au avut rezultate financiare maibune decat ceilalti. Motivul? Sunt inovatoare, isi folosesc maibine resursele si sunt mai eficiente. Cele mai bune companii dinlume se concentreaza mai mult pe strategiile de management aloamenilor si stabilesc obiective concrete pentru angajati.

Liderii aloca 30% din timp pentru discutiile despretalent management

Atunci cand se reunesc in sedinte, liderii companiilorpreocupate de planurile de succesiune nu discuta numai desprecifre, despre pierderi sau despre profit, ci si despre managementultalentelor. "Mai mult de 30% din timpul liderilor se alocadiscutiilor despre talent management. Sunt manageri vizionari, careisi fac timp pentru a discuta despre gestionarea talentelor dincompanie si care se uita la performanta", spune Meintassis. Totusi,cei mai buni CEO sunt cei care se uita si la cifre, dar care tincont si de performanta angajatilor.

Loialitatea angajatilor este un alt factor-che ie care duce laperformanta companiilor din topul Fortune, pentru ca acestecompanii acorda o importanta foarte mare strategiilor de promovareinterna si formarii unui plan de cariera. Desi anul trecut chiar sicele mai bune companii din lume au inghetat salariile, lideriiacestor firme au explicat angajatilor ca nu pot sa le ofererecompense semnificative pe termen scurt, dar le oferaposibilitatea de a creste in cadrul companiei. "Am observat caexista o tendinta de dezghetare a salariilor in cadrul acestorcompanii, dar acest lucru se intampla doar pentru cei mai buniangajati. De aceea, angajatii performanti au o imagine clara desprejoburile valoroase din companie", mai spune Meintassis.

Cele mai bune companii ofera salarii mai mici cu 5% fatade restul pietei

Nu salariile mari ii determina pe angajatii performanti sacontinue sa lucreze in cele mai bune companii, ci pachetul total decompensatii pe care il primesc de la angajator, pachet care includeprograme de training si coaching.

"Cele mai bune companii ofera salarii cu 5% mai mici decat celede pe piata, dar au mai multe bonusuri de performanta", explicaMeintassis. Acesti angajatori ofera perspective pe termen lungpentru angajati, comunica mai bine despre valoarea recompenseitotale pe care o ofera angajatilor. De regula, daca suntnemultumiti de jobul pe care il au, angajatii trebuie sa fierecompensati printr-un salariu foarte bun.

"De regula, angajatii nu stiu prea bine care este valoareacompensatiilor totale pe care le primesc de la angajator. Stiu cesalariu si ce bonusuri primesc, dar privesc programele de training,de dezvoltare si de coaching mai mult ca pe o investitie debusiness", explica managerul Hay Group. De altfel, 82% din acestiangajatori din topul Fortune le reamintesc in mod frecventangajatilor despre modul in care i-au recompensat.

Reducerile salariale ar trebui sa inceapa cu topmanagementul

Companiile ar trebui sa aiba mereu "provizii" pentru angajatiicare nu sunt foatrte bine platiti, iar reducerile de costuritrebuie sa fie facute intr-un mod echitabil pentru angajati.Angajatorii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sainghete salariile sau sa faca reduceri de costuri.

"Una dintre companiile mari de pe piata locala a redus anultrecut cu 20% salariile angajatilor din top management, dar si pecele ale managerilor de linie. Acelasi lucru s-a intamplat si incadrul unei banci mici prezente in Romania", mai spuneMeintassis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO