Profesii

Dezastrul şomajului în rândul tinerilor din UE: un indicator economic calculat greşit care pune în pericol calculele guvernelor

Dezastrul şomajului în rândul tinerilor din UE: un indicator economic calculat greşit care pune în pericol calculele guvernelor

Autor: Octavian Calei

20.08.2012, 20:45 1774


Steven Hill, autor al unor renumite titluri de cărţi de economie, este de părere că rata şomajului tinerilor se calculează greşit şi nu reflectă realitatea, scrie CNN Money.

Profesorul Steven Hill, autor al cărţii "Europe's Promise: Why the European Way is the Best Hope in an Insecure Age", scrie într-un articol recent de pe blogul "Project Syndicate" că guvernele şi economiştii urmăresc un indicator care nu reflectă realitatea când măsoară şomajul între tineri.

"Estimările realizate cu ajutorul indicatorului rata şomajului pot fi înşelătoare, o problemă serioasă, având în vedere că alături de alţi indicatori economici, rata şomajului reprezintă un subiect intens dezbătut de către guverne. Rate ale şomajului la tineri exagerate - de aproape 50% în Spania şi Grecia şi de peste 20% în zone euro, se află pe prima pagină a ziarelor aproape în fiecare zi. Însă aceste cifre sunt rezultatul unei metodologii de calcul greşite, făcând situaţia să pară mai rea decât este în realitate", scrie Hill.

Rata şomajului este calculată împărţind numărul de persoane care nu sunt angajaţi la numărul de angajaţi. Hill este de părere că rata şomajului astfel calculată lasă pe dinafară milioanele de tineri studenţi, nefiind consideraţi forţă de muncă deoarece nu sunt angajaţi sau nu caută un loc de muncă. Ca rezultat, rata şomajului pentru tineri este "umflată" artificial.

De exemplu, dacă forţa de muncă este reprezentată de 200 de muncitori, dintre care 20 nu sunt angajaţi, rata şomajului este de 10%. Dar dacă presupunem că 150 dintre cei 200 devin studenţi la zi, rămân 50 de muncitori. Deşi numărul celor care nu au un loc de muncă rămâne neschimbat, 20 de persoane, rata şomajului ar deveni de patru ori mai mare, adică 40%.

"Efectul acestui mod de a calcula numărul celor care nu lucrează este creşterea ratei şomajului pentru tineri când aceştia urmează studii superioare sau pregătire suplimentară", scrie Hill.

Steven Hill sugerează un mod de calcul mai precis - rata şomajului care îi ia în calcul şi pe cei care sunt încă în facultăţi sau beneficiază de un training.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale guvernelor din toată lumea este faptul că tinerii sunt "neglijaţi" din ce în ce mai mult. În Spania, Grecia, SUA rata şomajului între tineri a atins cote record şi s-a înrăutăţit şi mai tare în urma crizei datoriilor şi economiilor care "şchiopătează".

În vara aceasta mai mult de jumătate dintre tinerii sub 25 de ani din Spania şi Grecia nu aveau un loc de muncă. În zona euro, numărul celor care sunt şomeri a ajuns la 17,2 milioane de persoane, un maxim istoric din ultimii 15 ani. Deşi situaţia nu este atât de gravă precum în Europa, în SUA rata şomajului a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani este de 16,4%.

Luna trecută, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat despre riscul unei rate mari a şomajului care ar putea afecta pe termen lung cariera tinerilor. Cu cât clasa muncitoare stă degeaba, cu atât mai mult cariera acestora este afectată şi va avea efect asupra veniturilor viitoare.

Guvernele se îngrijorează cu privire la rata şomajului între tineri deoarece aceasta pune presiune asupra bugetelor publice şi creşte rata infracţiunilor. În Franţa, unul dintre motivele pentru care preşedintele Francois Hollande a câştigat cursa prezidenţială este promisiunea de a ajuta tinerii şomeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO