Profesii

eJobs: 4 din 10 joburi postate în 2023 au căutat candidaţi entry-level

eJobs: 4 din 10 joburi postate în 2023 au căutat...

Autor: Andreea Tobias

16.01.2024, 10:16 95

39,6% dintre joburile postate anul trecut au vizat candidaţii entry-level, respectiv pe cei care au între 0 şi 2 ani de experienţă. 28,4% au căutat candidaţi cu un nivel mediu de experienţă (2 – 5 ani) şi 21% acceptau inclusiv candidaţi fără niciun fel de experienţă.

Conform datelor prezentate în cea de-a opta ediţie a raportului anual Review & Trends, realizat de eJobs, 8,4% dintre joburi s-au adresat seniorilor, adică acelor candidaţi care au cel puţin 5 ani de experienţă şi 2,6% managerilor. Procentele sunt raportate la un număr total de 370.000 de joburi postate pe tot parcursul anului trecut.

„Procentele mai mici aferente poziţiilor de seniori şi manageri se explică şi prin faptul că 2023 a fost un an în care am văzut mai puţine mişcări de carieră pe aceste două nivele profesionale. Managerii şi specialiştii au fost mai puţin predispuşi să îşi schimbe job-urile, au fost mai stabili decât în alţi ani şi, prin urmare, s-au eliberat mai puţine poziţii de acest tip pentru care a fost nevoie să se găsească înlocuitori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Candidaţii cu un nivel scăzut de experienţă au fost nu doar cei mai căutaţi, ci şi cei care au aplicat cel mai mult. Astfel, mai mult de jumătate din cele 11 milioane de aplicări din 2023 au mers către joburile entry-level. În plus, pentru al patrulea an consecutiv, categoria 18-24 de ani rămâne a doua cea mai activă grupă de vârstă, la distanţă mică de primul loc, ocupat de candidaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Este, totodată, şi segmentul care a înregistrat o dinamică ascendentă în a doua jumătate a anului, comparativ cu prima, în timp ce aplicările candidaţilor de 25-35 de ani au avut o uşoară scădere în celelalte luni faţă de debutul anului.

Domeniile în care au aplicat cel mai mult candidaţii entry-level au fost retail, call-center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, turism, advertising / marketing / PR şi industria alimentară.

„Acestea sunt, de altfel, şi domeniile care au cele mai multe joburi disponibile pentru cei care se află la început de carieră sau pentru cei care vor să se angajeze într-un domeniu nou, în care nu au foarte multă experienţă. Pentru mulţi tineri, spre exemplu, sunt considerate „punţi” de trecere spre alte domenii şi locul în care pot deprinde un prim set de abilităţi profesionale”, explică Roxana Drăghici.

15,7% dintre aplicările entry-level au mers către joburile remote şi doar 1,7% au fost interesaţi de ofertele de muncă din străinătate.

Salariul mediu net la nivel naţional (pentru toate domeniile) pentru cei din segmentul entry-level este de 3.400 de lei, însă aşteptările salariale pe care le au aceştia urcă până la 4.500 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO