Profesii

Este România o ţară puţin mai bogată pentru săraci decât credem noi? România este la mijlocul clasamentului UE după puterea de cumpărare a salariului minim pe economie

Este România o ţară puţin mai bogată pentru săraci...

Autor: Ramona Cornea

01.02.2024, 13:55 7941

România nu are mulţi milionari, dar are 1,5 milioane de angajaţi cu salariul minim pe economie, adică undeva la 30% din totalul angajaţilor Eurostat spune, totuşi, că aceşti angajaţi au o putere de cumpărare mai mare decât cei plătiţi cu salariul minim în ţări ca Portugalia, Grecia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi este foarte aproape de Polonia sau Spania, dacă raportăm salariul minim la paritatea puterii de cumpărare (PPS).

În luna ianuarie a acestui an, salariul minim pe economie din România avea o valoare de 1.129 PPS (indice privind puterea de cumpărare, în fapt, o monedă virtuală care aliniază preţurile în funcţie de mai mulţi parametri, primul fiind inflaţia), ceea ce poziţiona ţara pe locul 12 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim naţional. Raportat în moneda europeană, salariul minim (brut) din România este de 663 de euro, al doilea cel mai mic din UE, după cel din Bulgaria. Dar puterea de cumpărare este mult mai mare faţă de ţări din preajmă care au salarii exprimate în euro mai mari.

Aşadar, România este la mijlocul clasamentului Uniunii Europene după puterea de cumpărare a salariului minim pe economie la începutul anului 2024, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO