Profesii

Firmele au trecut la recrutarea “underground”

31.12.2008, 00:00 29

Companiile de pe piata locala nu au inghetat total angajarile, numai ca acestea nu mai sunt atat de vizibile din cauza schimbarii modului de recrutare, sustin reprezentantii firmei de recrutare CVO Group, cu activitati in Europa Centrala si de Est.

Incercand sa reduca din cheltuieli, departamentele de HR nu mai platesc pentru publicarea de anunturi in ziare sau pe site-urile de Internet, ci apeleaza la cea mai ieftina metoda de recrutare: networking-ul.

“Cele mai multe companii nu mai fac publicitate posturilor pe care le au libere pentru ca vor sa reduca costurile. Sunt foarte putine anunturi pe site-urile de recrutare sau in ziare. Daca inainte gaseai foarte usor informatii publice despre cine face recrutari acum totul este <underground>. Asa ca, daca vrei afli cine recruteaza, poti afla numai prin intermediul relatiilor personale”, a declarat pentru ZF Delia Burnham, country manager pentru Romania al CVO Group.

Faptul ca departamentele de resurse umane trebuie sa reduca din cheltuieli face ca acestea sa deruleze aproape toate recrutarile in-house.

“Departamentele de HR recruteaza prin intermediul fortelor proprii, incercand sa cheltuiasca cat mai putini bani”, spune Burnham, care mai adauga insa ca, in general, in decembrie este mai dificil sa angajezi oameni, intrucat bugetele au fost epuizate. La sfarsit de an, companiile fac numai recrutare “de nevoie”, doar pentru a inlocui locurile ramase libere.

Filiala locala a CVO Recruitment, care s-a lansat pe piata in 2007, estimeaza pentru 2009 afaceri de 500.000 de euro, cu aproximativ 100.000 de euro mai putin fata de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO