Profesii

Firmele de consultanta in HR aplica din sfaturile pe care le dau clientilor lor pentru a reduce costurile

26.10.2009, 00:00 419

Firmele de consultanta in resurse umane de pe piata locala, carevand si proiecte menite sa ajute companiile cu reducerea decosturi, au fost nevoite sa aplice in propriile organizatiisfaturile pe care le dau clientilor. Au renegociat chiriile sicontractele cu furnizorii, au inchis din birouri sau au renuntat lao parte din angajati.

Cei care activeaza pe piata serviciilor de HR se confrunta cuafaceri mai mici decat estimau la inceputul anului, ca urmare afaptului ca multi clienti au inghetat sau au renuntat la bugeteledestinate investitiilor in angajati din acest an.

"Pentru doi dintre colegii nostri forma de colaborare a fostmodificata din contract de munca pe perioada nedeterminata incontract de prestari servicii, ei devenind persoane fiziceautorizate. In acest fel, impozitele corelate cu fondul de salariiaferent lor au fost inlocuite cu TVA (semnificativ mai mica)aferenta facturilor de prestari servicii pe care ni le emit lunar",sustine Adrian Ciocodan, directorul general al companiei detraining si consultanta Smartbox - Active Learning Experiences. Inurma acestor schimbari, numarul de angajati permanenti a ajuns lapatru.

O alta masura luata in cadrul companiei de training a fostsuspendarea sau amanarea proiectelor de investitii bazate pecapitaluri atrase si o concentrare mai mare asupra proiectelorbazate pe capitaluri proprii, ca o masura care sa aduca reduceri decosturi pe termen scurt.

Si-au renegociat chiriile si contractele cufurnizorii

Renegocierea chiriilor si stabilirea unor termene de plata mailungi cu furnizorii au adus economii la buget de pana la 30%.

"Acum, clientii nu mai vin la tine. Nu mai e ca in 2008, cand teprefaceai ca nu ai loc in agenda ca sa pari ocupat, ci trebuie saonorezi comenzile, si asta trebuie sa se intample cat mai repede",sustine Iuliana Stan, business manager in cadrul companiei deconsultanta Human Synergistics, care are in prezent patruangajati.

"Am facut cateva reduceri de cost «conventionale»: am renegociatchiria, am renuntat la participarea la unele evenimenteinternationale, sesiunile «open» sunt acum desfasurate in salanoastra de training si am renegociat cu toti furnizorii nostripreturi si termene de plata mult mai avantajoase", sustine ViorelPanaite, partener in cadrul companiei de training si consultanta indezvoltare organizationala Human Invest.

Au inchis birourile regionale si au facutconcedieri

Pe langa renegocierea contractelor cu furnizorii, compania deconsultanta Catalyst Solutions, care organizeaza anual targul dejoburi "Angajatori de top", a inchis un birou din provincie pentrua-si diminua cheltuielile.

"La inceputul anului am decis sa inchidem biroul din Timisoara,cel putin pentru acest an, in conditiile in care organizarea unuieveniment de cariera de dimensiunile «Angajatori de top» ar fi fostfoarte grea pe piata de acolo", precizeaza Ana Giurca, businessdevelopment manager la firma de consultanta in resurse umaneCatalyst Solutions. In acest moment, in cadrul companiei lucreaza12 angajati. Anul acesta, compania nu a mai organizat targul dejoburi in Iasi si in Timisoara, preferand sa ofere proiecte derecrutare individuale pentru companiile din regiune care solicitauastfel de servicii.

Desi specialistii in HR spun ca atunci cand o companie vreasa-si diminueze costurile, ultimul lucru pe care ar trebui sa-lfaca sunt concedierile, unele firme de consultanta au fost nevoitesa-si reduca din cheltuielile cu personalul si prin acestemetode.

"Am examinat si eliminat cheltuielile care nu aduceau prea multavaloare si am renegociat unele parteneriate. Am subtiat un picechipa administrativa, iar acum suntem 13 persoane in companie,incluzand aici atat trainerii, cat si colegii de birou", sustineOctavian Pantis, managing director al companiei TMI Training &Consulting.

"Trei persoane din echipa de suport nu mai lucreaza azi la noi.Acum avem 11 angajati pe statul de plata, insa ne-am triplatnumarul de facilitatori si traineri colaboratori licentiati cu carelucram", a precizat Panaite.

Cu toate acestea, reducerea de costuri prin concediere nu este ometoda eficienta in perioade de scadere economica. De regula,specialistii in resurse umane propun companiilor solutiialternative pentru reducerea de costuri cu personalul fara sa facaconcedieri: stoparea recrutarilor, inghetarea salariilor, reducereabonusurilor sau reducerea numarului de ore suplimentare.

Discounturi pentru clientii din cele mai afectateindustrii

Desi au mai putini clienti fata de anul trecut, consultantiispun ca nu practica tarife mai scazute pentru serviciile oferitecompaniilor, insa au acordat anumite facilitati pentru o parte dinclienti. "Au existat intelegeri speciale, materializate indiscounturi sau in termene de plata mai mari acordate punctual peanumite proiecte de training cu acei clienti care opereaza insegmente economice afectate de criza intr-o masura mai mare", a maispus Ciocodan.

Companiile care au cerut consultanta in acest an activeaza indomenii precum retail, servicii, bancar, productia de materiale deconstructii sau farmaceutic.

"Fata de anul trecut, anul acesta am semnat contracte mult maiputine, dar cu o valoare medie pe contract mult mai mare decat ceade anul trecut. Putem spune ca peste 50% din cifra de afaceri dinacest an este generata de trei parteneriate", a precizatPanaite.

Cel mai mare pachet vandut de firma de consultanta HumanSynergistics a avut valoarea de 60.000 de euro, iar principaliiclienti activeaza in sectorul bancar sau telecomunicatii. Cu toateacestea, estimarile privind afacerile incheiate in acest an sunt inscadere, desi tarifele practicate au ramas aceleasi.

"Avem cereri despre care nu stim daca se vor finaliza sau nu.Anul trecut, am avut o cifra de afaceri de 460.000 de euro, iarpentru anul acesta estimam o scadere a afacerilor cu pana la 30%",a mai spus Stan.

Si-au diversificat serviciile si sunt mult mairapizi

Pentru a face fata perioadei actuale, companiile de consultantain resurse umane si-au diversificat gama de servicii si fac totposibilul sa livreze proiectele cat mai rapid.

"La serviciile de recrutare pentru specialisti IT am adaugat sialte domenii, cum sunt recrutarea pentru specialisti in domeniulfinanciar sau pentru vorbitori de limbi straine", a mai spusGiurca.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care sunt nevoite inacest moment consultantii sa le faca este furnizarea serviciilor deconsultanta cat mai rapid si cu rezultate vizibile.

"Efectuam rapid orice interventie de consultanta, cu standarderidicate si in stransa colaborare cu factorii de decizie. Neadaptam instrumentele si metodologiile pentru fiecare organizatiein parte", spune Harry Meintassis, general manager al companiei deconsultanta in management Hay Group Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO