Profesii

HR Conference 2012: Trebuie două-trei generaţii de manageri din privat pentru a avea primele rezultate la stat

HR Conference 2012: Trebuie două-trei generaţii de manageri din privat pentru a avea primele rezultate la stat

Monica Băluţă (MedLife), Radu Nicolae Chiurtu (Ministerul Economiei), Robert Redeleanu (Ministerul Economiei) şi Adina Bortă (OD Consultant) au dezbătut miercuri la HR Conference efectele introducerii managementului privat în companiile de stat

Autor: Adelina Mihai

02.04.2012, 00:04 738

"Este nevoie de o schimbare de două-trei generaţii de mana­geri din privat pentru a produce primele rezultate la compa­niile de stat. Prima generaţie va fi una de sacrificiu, iar primul manager instalat va avea un altfel de mandat faţă de cel de-al doilea sau faţă de cel de-al treilea", a spus Robert Redeleanu, 37 de ani, consilier al ministrului economiei pe probleme de privatizare şi un fost executiv care a lucrat în companii private precum Scandia sau Unilever.

El a fost unul dintre invitaţii ZF în cadrul celei de-a şaptea ediţii HR Conference "Profilul HR-ului în 2012: eficient şi prudent sau curajos şi vizionar", eveniment realizat în parteneriat cu Orange, Totalsoft, SAP, BestJobs, eJobs şi PwC.

În prezent, statul demarează prin inter­mediul Ministerului Economiei două proiecte paralele prin care vrea să introducă mana­gementul privat la companiile de stat: unul prin care vrea să selecteze manageri pentru poziţia de CEO şi CFO pentru companiile Oltchim, Romarm, Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul firmelor de executive search şi un altul prin care vrea să schimbe membrii consiliilor de administraţie ale companiilor de stat tot cu ajutorul firmelor de recrutare, care să valideze numirea noilor CEO.

Până în prezent, filiala firmei de executive search Egon Zehnder din Ungaria a câştigat licitaţia pentru recrutarea de CEO pentru 3 com­panii - Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica -, iar pentru celelalte două - Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia - se analizează câştigătorul licitaţiei. Pentru recrutarea managerilor care vor ocupa funcţia de director financiar (CFO) în cadrul acestor companii nu a început încă licitaţia.

În paralel, unele companii de stat au început să aplice prevederile unei ordonanţe intrate în vigoare la începutul acestui an (OUG 109/2011) prin care vor recruta, tot cu ajutorul firmelor de recrutare, noi membri care să participe la cele 6-8 şedinţe anuale ale Consi­liului de Administraţie şi care să aleagă, alături de reprezentanţii statului, noul CEO propus de headhunteri. Complexul Energetic Oltenia (compania creată ca urmare a fu­ziunii dintre Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Oltenia), spre exemplu, a ter­minat procesul de atribuire a contractului pentru alegerea membrilor din consiliul de supraveghere, licitaţia fiind câştigată de firma de recrutare BIA (Business Intelligence Aliance).

"Introducerea managementului privat la companiile de stat este un drum fără întoarcere, pentru care suntem pregătiţi. În privinţa unui eventual eşec al recrutărilor făcute de firmele de specialitate, avem acea perioadă de 120 de zile în care noul CEO îşi construieşte echipa, face legăturile în interiorul companiei, îşi face planul de management, care este evaluat de acţionari şi care vor lua decizia finală de numire a acestora", a spus Radu Nicolae Chiurtu, 39 de ani, şeful direcţiei de resurse umane din cadrul Ministerului Economiei. El a explicat faptul că schimbarea criteriilor de selecţie a celor care ocupă funcţii importante în companiile de stat nu este "un lucru extraordinar", ci că este doar un lucru nou. El spune că activitatea dintr-o companie de stat este bazată pe reguli mult mai strice decât cele din mediul privat şi de aceea puterea de creaţie, de selectare şi de motivare a angajaţilor este mult mai redusă decât în sectorul privat.

Robert Redeleanu a mai spus că prin toate apariţiile publice despre acest subiect s-a indus ideea potrivit căreia tot ceea ce se întâmplă la privat este bun, iar ceea ce este public nu este la fel de bun, aceasta fiind o poziţionare pe care o adoptă majoritatea asociaţiilor profesionale formate din firme private, lideri de business sau antreprenori.

"Cu siguranţă că nu tot ceea ce este public sau managerul public este de proastă calitate, pentru că am exemple de manageri performanţi la stat. Însă nu sunt sigur dacă un manager care vine din privat va fi la fel de performant dacă va veni în zona publică", a spus Redeleanu. În opinia sa, statul, prin această schimbare a modalităţii de selecţie a managerilor, încearcă să-şi administreze activele mai bine decât a făcut-o până acum.

La polul opus sunt însă reprezentanţii mediului privat, care spun că nu cred în schimbări semnificative pe care le-ar putea aduce noii manageri.

"Cu o floare nu se face primăvară, nu cred că e suficient un nou CEO pentru eficientizarea unor activităţi, este nevoie de mult mai mult. Cred că un orizont de timp de 3-5 ani este fezabil pentru schimbările de cultură organiza­ţională şi de reguli, abia atunci se vor vedea rezultatele unui nou manager", a spus Monica Băluţă, directorul de resurse umane al opera­torului de servicii medicale private Medlife.

"Nu cred că o persoană adusă într-un mediu va face schimbări foarte mari într-un timp foarte scurt, de aceea acest proiect trebuie gândit pe termen mediu şi lung", a spus Adina Bortă, organisational development consultant.

Printre primele companii de stat pentru care se vor alege noi CEO şi CFO din mediul privat se află Romgaz, Transgaz, Oltchim, Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

"În tot acest demers de alegere a noilor manageri cheia succesului operaţiunii este contractul de administrare, în care sunt prevăzuţi termenii de acomodare, indicatorii de performanţă, clauzele de reînnoire şi reziliere. Evident, în consiliile de administraţie se vor întâlni membri din industrii diferite, poate chiar care provin din ţări diferite şi din culturi diferite. Planul de management elaborat de noul CEO trebuie să devină parte anexă a contractului de administrare", a spus Chiurtu.

Ce sfat au reprezentanţii statului pentru recruiterii care ar putea lua parte la proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat?

"Urmăriţi anunţurile, condiţiile de partici­pare, depuneţi oferte chiar dacă suma oferită nu vi se pare atractivă într-o prima etapă. Este o experienţă şi pentru firmele de recrutare, care adugă şi clienţii importanţi ca Romgaz sau Trangaz în portofoliu. A fost o mare dezamă­gire pentru noi să vedem că pentru Hidro­electrica nu s-a depus nicio ofertă", a mai spus Chiurtu. Cu toate acestea, oficialii nu au încă o opinie clară şi coerentă asupra a ceea ce se doreşte să se schimbe prin introducerea unor manageri cu experienţă în mediul privat, dar sunt dispuşi să cheltuie 15.000 sau chiar 25.000 de euro pentru recrutarea celor cinci sau şapte membri ai consiliilor de administraţie şi până la 200.000 de euro pentru fiecare nou CEO recrutat.

Lista scurtă de manageri privaţi la Hidroelectrica, Oltchim şi Romarm va fi definitivată până la 30 aprilie, iar cea pentru Electrica Furnizare va fi redactată până la 15 mai, etapă urmată imediat de numirea noilor directori, printre companiile cu management privat figurând însă şi Complexul Oltenia. Pentru Complexul Energetic Oltenia lista scurtă cu propuneri de candidaţi va fi finalizată tot până la 15 mai, se arată într-un document guvernamental obţinut de Mediafax.

Pe lista companiilor care vor avea manageri privaţi, convenită cu FMI, se mai află Poşta Română, Tarom, Electrificare CFR, CFR SA, CFR Călători, precum şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO