Profesii

Ieşi la masă cu şeful. Despre ce vorbiţi?

Ieşi la masă cu şeful. Despre ce vorbiţi?

Foto Alexandru Solomon

Autor: Adelina Mihai

29.10.2012, 00:08 5415

Când şeful te cheamă la masă, ori te promovează, ori te dă afară - cam aşa s-ar traduce pentru angajat o invitaţie la prânz venită de la managerul direct care ţine foarte mult la respectarea ierarhiilor din organizaţie şi care nu are astfel de obiceiuri.

Cu toate acestea, unul dintre sfaturile oferite de oamenii de resurse umane pentru şefii din organizaţii este acela ca managerii să mai ia din când în când masa cu câte un angajat, aceasta fiind o modalitate de motivare a acestora. Realitatea a arătat însă că în cazul şefilor care nu sunt "populari" şi care nu au astfel de practici o ieşire la masă poate fi destul de stânjenitoare pentru cel puţin una dintre persoane.

"Când am fost invitată la masă de şefi, fie mi s-au cerut scuze pentru diverse (fie nervi vărsaţi nejustificat din cauze independente de mine, fie pentru conjuncturi mai nefaste care îmi îngreunează munca), fie mi s-a solicitat ajutorul în chestiuni extra-serviciu. Au fost şi ocazii în care voia să avem o discuţie liberă legată de proiecte sau idei de proiecte şi agenda prea încărcată nu permitea o întâlnire formală, drept pentru care, dacă tot trebuia să mâncăm, de ce să nu folosim şi acel interval de timp...", spune Maria, consultant în cadrul unei multinaţionale din domeniul serviciilor financiare.

Nu de acelaşi feedback a avut parte însă Marius, director pe divizia de retail a unei firme de leasing, care şi-a invitat şeful direct la masă (care era director de vânzări) pentru a-i spune că vrea să demisioneze, deşi era angajat de mai puţin de un an.

"După ce a acceptat invitaţia, am mers împreună, însă pe drum ne-am întâlnit şi cu general managerul companiei, care a decis să vină cu noi. Pentru că mă simţeam stânjenit de faptul că îmi dau demisia după puţin timp, am zis că fac cinste. Am plătit 150 de euro pentru acel prânz şi nici nu le-am mai spus de demisie, probabil că mi se părea nota prea mare şi m-am blocat", povesteşte Marius.

Sunt însă unele organizaţii care practică însă un obicei din a le spune managerilor să scoată pe rând angajaţii la masă pentru a-i "trage de limbă" şi să negocieze alianţe cu aceştia, în aşa fel încât să devină o cultură al cărei slogan să fie "ochiul şi urechea noastră în echipa dumneavoastră".

Totuşi, angajaţii performanţi nu ar trebui să se teamă de faptul că o abordare din partea şefului poate avea ca scop "stoarcerea" de informaţii a subalternului.

"Un prieten a fost invitat la masă de şeful lui, pentru că acesta observase că angajatul era trist, obosit, mai pleca de la birou în timpul zilei şi voia o explicaţie. Acesta i-a spus că tatăl lui era bolnav, că avea cancer şi umbla cu el prin spital şi că nu ştia cum să-l ajute. Auzindu-l, şeful lui a găsit o soluţie prin care i-a acoperit cheltuielile pentru o vizită medicală în Viena, spitalizarea şi tratamentul din fondul companiei şi din banii lui personali. Ce-i drept, vorbim de un angajat talentat", a spus Maria, al cărei prieten lucrează în industria farma. De cele mai multe ori însă, şefii "populari" ies la masă cu angajaţii şi discută fie despre business şi ce mai fac competitorii, fie despre politică sau, de ce nu, despre istorie.

Aţi ieşit cu şeful la masă? Ce subiecte de discuţii aţi avut?Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO