Profesii

Industria românească a mai pierdut 300.000 de joburi în ultimii şase ani: „Vor continua să dispară posturile care presupun muncă repetitivă“

Industria românească a mai pierdut 300.000 de joburi...

Autor: Mihaela Pascari

01.02.2016, 16:20 616

Industria românească a rămas cu circa 1,3 milioane de angajaţi în 2014, cu circa 300.000 mai puţini faţă de anul 2008, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

 
Cele mai multe locuri de muncă s-au pier­dut în industria textilă, care a marcat o scă­dere de circa 70.000 de sala­riaţi în şase ani, în timp ce în industria producă­toa­re de compo­nen­te auto a făcut circa 30.000 de noi angajări în aceeaşi perioadă.
 
„Prin automatizarea şi robotizarea  proceselor până în 2020 o să se piardă circa 7 milioane de locuri de muncă la ni­vel glo­bal. Dar se mai câştigă două milioa­ne, pen­tru ca angajaţii să se ocupe de roboţi şi automatizări. Tot ce reprezintă muncă repetitivă va fi afectat de acest fenomen, adică tot ce presupune puţină creativitate sau puţină îndemânare - cum se întâmplă în cazul industriei textile - va avea de suferit“, spune Cristian Pârvan, preşedin­tele Patro­na­tului Serviciilor Private din România şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO