Profesii

Inflaţia acoperă din nou creşterile salariale. IT-iştii, cel mai bine plătiţi angajaţi din România, câştigă de patru ori mai mult decât angajaţii din hoteluri şi restaurante

Inflaţia acoperă din nou creşterile salariale....

Autor: Ramona Cornea

13.04.2023, 17:40 3863

Salariul mediu net din industria de IT a depăşit 10.200 de lei în februarie 2023, adică aproape 2.100 de euro, pe când angajaţii din HoReCa au un salariu mediu net de nici 2.400 de lei, adică 476 de euro Salariile din IT au crescut cu aproape 20% de la an la an, iar cele din hoteluri şi restaurante au crescut cu circa 17% „Diferenţele acestea nu sunt de ieri de azi şi ele se explică prin pregătirea salariaţilor din IT. Sunt servicii cu înaltă valoare adăugată, iar angajatorii sunt în competiţie pe plan global” Per total, salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.270 de lei, în creştere cu 14,8%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,5% în februarie 2023.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.270 de lei în luna februarie a acestui an, în creştere cu 14,8% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).  Spre comparaţie, rata anuală a inflaţiei a fost de 15,5% în februarie. De altfel, rata inflaţiei întrece creşterile salariale încă din luna aprilie a anului trecut.

„Pentru anul al doilea al puseului inflaţionist, analiştii previzionează o tasare a curbei inflaţiei. Din acest motiv, credem că angajatorii vor căuta să modereze şi procentul de creştere salarială, undeva în jurul a 10%. Această tendinţă va fi vizibilă mai ales în sectoarele cu număr mare de salariaţi, care operează cu marje de profi­tabilitate mici, de exemplu în retail sau în anumite segmente ale industriei prelu­cră­toare. De menţionat, de asemenea, este că va fi dificil pentru multe companii să răs­frângă asupra clienţilor lor creşterea pre­ţurilor pentru al doilea an consecutiv”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO