Profesii

Isi vor gasi de lucru in companiile private bugetarii concediati?

Isi vor gasi de lucru in companiile private bugetarii concediati?
05.10.2009, 00:00 145

Mediul privat ar putea deveni principala salvare pentrubugetarii care vor fi concediati in urmatorii cativa ani, dupa cejobul la stat a insemnat, timp de cativa ani buni, stabilitate sicresteri salariale anuale destul de consistente. Bugetarii care aufost obisnuiti sa puna mai mult accent pe siguranta locului demunca decat pe oportunitatile de promovare sau de cariera vor finevoiti sa se integreze, daca au noroc, intr-un sistem in care vormunci mai mult, pe bani mai putini.

"Angajatilor de la stat le va fi greu sa lucreze in mediulprivat pentru ca vor avea salarii mai mici, insa depinde din ceperspectiva privesti si cu ce compari: cu vechiul venit sau cuajutorul de somaj. Este cert insa ca angajatii de la stat vor finevoiti sa lucreze mai mult daca se angajeaza in mediul privat",sustine Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT,care ofera servicii de resurse umane si relatii publice.

"Nicio companie nu va angaja functionaripublici"

Reprezentantii patronatelor spun insa ca sansele ca angajatiiconcediati din sistemul public sa intre in mediul privat suntaproape nule, deoarece nu exista concordanta intre atributiileaceluiasi post in cele doua sectoare.

"Angajatii concediati de stat nu se vor inghesui pentru un locde munca la privat, pentru ca niciun privat nu va angaja un fostfunctionar public. Cei proveniti din sistemul de stat nu au culturaorganizationala adecvata companiilor private si pana intelege unastfel de angajat ce are de facut in companie, eu, ca angajator,dau faliment", precizeaza Adrian Izvoranu, directorul general alAliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Izvoranu sustine ca a intalnit cazuri in care fosti angajati dela stat care au avut functia de operator de calculatoare nu stiausa foloseasca o baza de date.

"Calificarile care s-au dat la stat sunt formale, ei s-au reunitin grupuri mari din ordinul unui minister, s-au jucat douasaptamani pe calculator si au primit certificate, fara ca noilecompetente sa fie evaluate de cineva", a mai spus Izvoranu.

Daca se angajeaza la privat, bugetarii primesc salariimai mici

De aceeasi parere sunt si specialistii in resurse umane, carespun ca angajatorii din mediul privat nu vor putea absorbi foartemulti angajatii dati afara de stat, iar aceasta masura de reducerea costurilor impusa de guvernanti este "tarzie" si apare ca omasura disperata, consecinta a greselilor din trecut.

"Schimbarile actuale din sistemul bugetar sunt pur si simplumasuri luate la disperare, in conditiile in care structurile depersonal si salarizare din institutiile statului nu au fost claditepana acum pe criterii logice, de competitivitate, de performanta sibune practici", precizeaza Adrian Lupulescu, directorul de resurseumane al Freescale Semiconductor Romania, filiala unuia dintre ceimai mari producatori mondiali de semiconductori. Lupulescu maiprecizeaza ca lipsa unui adevarat sistem de salarizare in sistemulbugetar a fost observata intr-o perioada de dificultati economicesi a declansat o reactie tarzie.

"Butada «statul este cel mai prost manager» isi gaseste aicideplina acoperire. Daca pentru astfel de descoperiri era nevoie deo criza, atunci putem spune ca e si criza buna la ceva", a adaugatLupulescu.

Salariatii statului care vor fi disponibilizati se vor trezibrusc pe o piata a muncii in care exista exces de cerere, iar ceicare isi cauta un job va trebui sa se adapteze, in sensul ca vorrenunta la pretentiile salariale mari si vor fi disponibili salucreze cu program prelungit.

"Piata muncii din 2009 este diferita fata de acum doi ani, candcererea de forta de munca era mai mare. Daca statul vrea sadisponibilizeze, vor fi mai multi oameni pe piata, iar o consecintaa acestui lucru ar putea fi reducerea pretentiilor salariale", aprecizat Gabriel Matauan, directorul de resurse umane alproduca­torului de ciment Lafarge.

Aproximativ zece angajati din cei care lucreaza in prezent incadrul Lafarge au lucrat anterior la stat. Desi vor avea salariimai mici, pentru ca si competitia e mai mare, bugetarii concediativor fi nevoiti sa lucreze si peste program daca se vor angaja inmediul privat, o practica aproape inexis­tenta in sistemulpublic.

"Una din problemele cu care se vor confrunta este faptul ca nuvor mai avea sporuri, pentru ca in mediul privat salariul este fix.Doar in vanzari se mai adauga bonusuri in functie de realizarilefiecaruia", a mai spus Marinescu.

Desi se stie ca angajatii de la stat au fost mereu mai relaxatisi nu au fost foarte presati de termene- limita, ca in mediulprivat, exista si exceptii.

"Am cunoscut oameni care au lucrat la stat ca sef sau directorde departament si chiar ca specialisti, care muncesc destul de multsi la privat, lucreaza peste program si in wee-kend", spune OanaDatki Botolan, country manager al Consulteam, partenerul local alMercer.

Functionarii publici sunt pe locul doi in topul castigurilorsalariale de anul trecut, dupa bancheri, cu salarii lunare mediinete de 2.411 lei (655 de euro), cu aproape 85% peste salariulmediu pe economie.

Cum plateste mediul privat concedierile facute destat

Numarul de angajati din sectorul public va fi redus de la 1,38milioane in prezent la 1,068 milioane de persoane, pana in 2015,termenul pana la care trebuie aplicata legea de salarizare unitara.Cum platesc firmele pentru aceasta masura menita sa reduca dincosturile statului?

"Disponibilizarea bugetarilor se face pe bani, prin salariicompensatorii, care sunt finantate de la buget, iar bugetul esteformat din platile efectuate de noi, contribuabilii. Mai mult, oparte din ei vor intra in somaj sau in programe de reconversieprofesionala, finantate tot din contributiile noastre", a mai spusIzvoranu.

Jucatorii din mediul privat si-au luat masuri de precautie dintimp pentru reducerea costurilor: fie au facut concedieri, fie auinghetat salariile sau au renuntat la bugetele de training sau depromovare pentru a putea face fata noilor probleme de pe piata.

"Sectorul privat a reactionat mult mai prompt, intrucat estemult mai conectat la realitatile pietei. De la inghetareasalariilor si a angajarilor pana la restructurari si reorganizari,firmele private au fost primele care si-au luat masuri deausteritate pentru a ramane in piata", a mai spus Lupulescu.

De altfel, din datele furnizate de Agentia Nationala pentruOcuparea Fortei de Munca (ANOFM) reiese ca firmele private au datafara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana in lunaaugust, iar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica deaproape 100 de ori mai putin.

De ce fug angajatorii de candidati care au lucrat lastat?

Angajatorii din mediul privat sunt mai reticenti fata decandidatii proveniti din sistemul bugetar. Unele firme de recrutarede pe piata locala au primit proiecte pentru care una dinconditiile impuse de angajator a fost de a nu selecta candidaticare au lucrat la stat.

"Pentru mine, in selectia candidatilor la o anumita pozitie incompanie, nu reprezinta un criteriu prealabil faptul ca experientalor anterioara a fost in mediul de stat sau privat. Criteriul debaza este compatibilitatea profilului profesional si atitudinal cupostul respectiv", precizeaza Lupulescu. Cu toate acestea,recruiterii spun ca exista diferente de perceptie in ceea cepriveste asumarea responsabilitatii intre candidatii care provin dela stat si cei care au lucrat anterior in firme private.

"Cei de la stat sunt obisnuiti cu proceduri fixe, trebuie sa lise faca, sa li se spuna, sa li se dea. Nu prea isi asuma niciodecizie. Cei de la privat sunt mult mai competitivi. Inca de lainterviu iti spun: «Acestea sunt competentele mele» sau «Sunt maibun decat ceilalti candidati pentru ca»", spune Marinescu, de laAPT.

Cel mai greu isi vor gasi de lucru in mediul privat angajatiicare au lucrat mai mult timp in sistemul public. "In uneleinstitutii de stat nu se solicita angajatilor nici prea multainitiativa sinici prea multe oportunitati si de aceea angajatoriiprivati evita persoanele care au lucrat timp de cativa ani intr-unastfel de mediu", spune Vivien Untaru, general manager al firmei derecrutare Von Consulting.

O oportunitate de dezvoltare a carierei a cautat si Alina S.,care a lucrat timp de cinci ani ca profesoara de geografie si carea decis sa isi infiinteze o firma de web design, la care a renuntatulterior. "Din ceea ce am discutat cu fosti colegi de facultate,multi dintre ei profesori, am inteles ca este dificil sa ajungi salucrezi intr-o companie doar cu experienta de la stat", spuneAlina, care este in prezent consultant SEO (Search EngineOptimisation - n.r.) in cadrul unei companii locale.

Mai optimist, directorul de resurse umane al Lafarge spune ca nuvede o problema ca oamenii sa treaca din sistemul de stat insistemul privat sau invers. "Oamenii reusesc intotdeauna sa seadapteze", afirma el.

De pe ce pozitie de la stat ai mai multe sanse deangajare la privat

Angajatii din sistemul public care au lucrat in contabilitate aucele mai mari sanse sa se integreze in mediul privat, pentru caaici exista o cerere mai mare pe piata.

"Cei care au lucrat in contabilitate si care mai cunosc si olimba straina ar putea avea sanse mai mari de angajare in BPO, unuldin putinele domenii in care companiile mai fac recrutari", a maispus Untaru. Ea a mai precizat ca cele mai putine sanse sa seangajeze la privat o au angajatii care s-au ocupat de marketing sicomunicare in cadrul unei institutii de stat.

"Sanse mai mari de angajare la privat le-as da si celor care auvarste cuprinse intre 20 si 35 de ani, desi, cel putin teoretic, nuar trebui sa existe o astfel de discriminare", a mai spus Untaru.Pe de alta parte, cei 150.000 de angajati ale caror pozitii urmeazasa fie restructurate anul viitor pot incerca sa se angajeze insectorul privat, ca urmare a faptului ca angajatorii vor sa inceapanoi recrutari in 2010.

"Peste 40% din angajatorii din mediul privat au spus caintentioneaza sa faca angajari incepand cu anul viitor", a mai spusDatki Botolan.

Pe de alta parte, disponibilizarea unui numar atat de mare deoameni din sistemul public ar putea aduce dezavantaje si din altaperspectiva. "Daca inainte stateam doua ore la coada pentru ostampila, de acum incolo vom sta 20 de ore, pentru ca nu are cinesa faca acest serviciu", a mai spus Izvoranu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO