Profesii

Joburi de vară: ce companii au scos la concurs 600 de locuri pentru programe de internship pentru tineri

Joburi de vară: ce companii au scos la concurs 600 de locuri pentru programe de internship pentru tineri

Autor: Adelina Mihai

17.04.2012, 17:36 4100

BCR, Billa, Bitdefender, Carpatcement, Coca Cola HBC, Ericsson, Genpact, Intel, Ixia, JTI, Kraft Foods, Draxlmaier, L'Oreal, Mazars, Mega Image, Nestle sau Unilever sunt doar câteva dintre companiile care au scos la concurs în această vară peste 600 de joburi pentru studenţii, masteranzii sau proaspăt absolvenţii care vor să acumuleze experienţă de lucru de câteva luni într-o multinaţională, potrivit datelor centralizate de portalul de recrutare HiPo.ro (www.hipo.ro).

Programele de internship au o durată cuprinsă între 2 şi 6 luni şi, de regulă, sunt plătite cu sume care încep de la 250 de euro net pe lună, potrivit unor date din piaţă. Ulterior, celor mai buni dintre studenţii care au urmat un astfel de program li se oferă un job în cadrul companiei.

"Internshipurile sunt răspunsul la problema absolvenţilor de facultate care nu se pot angaja deoarece <nu au experienţă> şi nimeni <nu le oferă şansa> de a o obţine. Cei 3 - 4 ani cât durează o facultate în România înseamnă cumulat 12 luni de vacanţă de vară pe care un student deştept le poate folosi pentru a acumula experienţă de lucru, iar piaţa oferă în prezent multe oportunităţi de acest gen", explică George Samoilă, project manager al portalului de carieră HiPo.ro (www.hipo.ro).

Pe lângă internshipuri există şi acele programe de "Management trainee", care reprezintă scurtătura către o poziţie de junior manager într-o multinaţională. Spre exemplu, Kraft Foods România a lansat luna aceasta un program de management trainee, denumit "cross functional trainee" care va oferi posibiliattea unui student în an terminal sau unui proaspăt absolvent să lucreze timp de un an, full time, în cadrul companiei, în toate departamentele acesteia. Ulterior, acesta va fi angajat în cadrul Kraft Foods. Candidatul pentru acest program se poate înscrie până în luna iunie în competiţie, trebuie să cunoască limba engleză şi să aibă abilităţi de utilizare a calculatorului, să ştie să gestioneze cifrele şi să fie atent la detalii.

"Companiile selectează studenţi sau absolvenţi de studii superioare ce au rezultate remarcabile (note foarte bune, implicare în ONG-uri studenţeşti, bursă Erasmus etc.) pentru viitoare poziţii de lideri. Un program de acest gen durează de obicei între 12 şi 18 luni şi reprezintă o combinaţie între training intensiv şi implicare în proiecte complexe în care au responsabilităţi ridicate", mai explică George Samoilă.

Şi companiile câştigă în urma acestor tipuri de programe. Spre exemplu, Adobe Systems România a câştigat premiul pentru cel mai valoros proiect de resurse umane la secţiuniea "Recrutare şi selecţie", oferit în cadrul galei HR Club, organizaţia care reuneşte peste 400 de experţi în domeniul resurselor umane, cu proiectul "Summer internship 2011". În cadrul acestui proiect, 35 de studenţi au lucrat "cot la cot" cu angajaţii Adobe, au învăţat să lucreze în echipă şi s-au confruntat cu probleme reale de business.

« Un procent de 42% din tinerii care nu au experienţă de lucru sau au foarte puţină experienţă (sub 6 luni) sunt interesaţi să urmeze un internship. Aceste programe reprezintă o ocazie foarte bună ca tinerii să afle cum este să lucrezi într-un domeniu şi să acumuleze experienţă. Internshipurile sunt preferate de către tinerii cu potenţial peste medie (implicaţi în activităţi extra-curriculare, ONG-uri, cu studii în străinătate etc.). Pe de altă parte, companiile targetează prin aceste de programe tocmai astfel de candidaţi », spune Anca Deleanu, Consultant - Talent Acquisition & Retention în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Consulting, pe baza datelor din studiul "Cei mai doriţi angajatori în 2011", realizat pe un eşantion de peste 10.700 de respondenţi.

Ce diferenţe există între programele oferite tinerilor
Internship
Trainee
Practică
Cui se adresează
Studenţi, masteranzi şi proaspăt absolvenţi.
Studenţi şi absolvenţi, dar şi angajaţi.
Studenţi
Nu exista cerinţe specifice în acest sens, depinde de fiecare program în parte.
Tipul organizaţiei
ONG / companie
Companie
Companie
Remuneraţie
Plătit sau neplătit
Plătit
Neplătit
Beneficii salariale ca pentru un job full-time (asigurare medicală, concediu plătit, bonusuri etc.)
Program
Full-time şi part-time
În general full-time
Full-time şi part-time
Durata
Între 2 şi 6 luni
Depinde de companie
Până în 30 de zile lucrătoare
Proces recrutare
Proces complex de recrutare
Proces complex de recrutare
Proces simplu de recrutare, de multe ori prin convenţie cu universitatea
Experienţa cerută
Nu se cere experienţă în domeniu
Se poate cere experienţă în domeniu
Nu se cere experienţă în domeniu
Recunoaştere academică
Poate lua locul stagiului de practică, necesar pentru acumularea de credite
Poate lua locul stagiului de practică, necesar pentru acumularea de credite
Este recunoscut academic pentru acumularea de credite
Sursa: HiPo.ro (www.hipo.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO