Profesii

Jumatate din ofertele de joburi de pe site-urile de recrutare sunt in vanzari

Jumatate din ofertele de joburi de pe site-urile de recrutare sunt in vanzari
16.08.2009, 16:11 48

Joburile in vanzari raman la cea mai mare cautare anul acesta, intrucat recruiterii indica o crestere cu pana la 100% a aplicantilor care vor sa se angajeze pe un astfel de post. "Se observa o crestere semnificativa a CV-urilor trimise in conditiile unui numar mai scazut de locuri de munca in 2009. Cresterea medie este de 53% fata de 2008, desi exista domenii precum vanzari sau inginerie in care numarul aplicatiilor s-a dublat", sustine Mariana Francu, project manager al site-ului de recrutare MyJob.

In ciuda dificultatilor economice din piata, ofertele salariale ale companiilor care inca mai fac angajari nu au scazut foarte mult, dar recruiterii spun ca nu mai exista bonusuri atat de consistente.

"In medie, salariul unui angajat din vanzari s-a mentinut la valoarea de 350- 500 de euro fix lunar, la care se adauga comisioane, insa depinde foarte mult de domeniul de activitate. Fata de anul trecut, se observa o scadere a ofertelor salariale in euro din cauza cursului valutar", spune Iuliana Badea, sales manager  in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. Mai mult, candidatii care isi cauta in acest moment un loc de munca pe site-urile de recrutare sunt mult mai atenti la felul in care isi redacteaza CV-urile. De exemplu, ritmul de actualizare a informatiilor din CV-urile candidatilor care au aplicat pe site-ul MyJob a crescut cu peste 50% in 2009 fata de 2008, iar pretentiile salariale ale acestora au scazut.

"Se pare ca in ultima perioada candidatii au ales sa scada nivelul asteptarilor salariale cu aproximativ 30%, in favoarea obtinerii unui job. Siguranta unui loc de munca a devenit un argument puternic in alegerea carierei", a mai spus Francu.

 

4.000 de joburi in vanzari

Site-ul de recrutare Ejobs are in acest moment 10.892 de posturi disponibile, iar cele mai multe oferte de locuri de munca sunt in cadrul departamentului de vanzari, unde exista 4.194 de joburi disponibile. "Companiile care fac acum recrutari au posibilitatea sa isi aleaga candidatul potrivit dintr-un numar mult mai mare de CV-uri depuse. Sunt joburi pentru care companiile primesc acum peste 1.000 de aplicatii pentru o singura pozitie", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul Ejobs.

Potrivit lui Chilom, cele mai cautate joburi sunt, pe langa cele din departamentele de vanzari, posturi din domenii precum costumer service, inginerie, IT, merchandising si reparatii sau intretinere service.

 

Oferte mai putine pentru entry- level

 "Luna august e destul de linistita, indiferent daca e perioada de criza sau nu. Inca mai facem recrutari pentru pozitii din domeniul financiar, vanzari sau inginerie, pentru care candidatii trebuie sa aiba studii superioare si experienta", a mai spus Badea. Ea a mai precizat ca exista foarte putine oferte pentru candidatii care activeaza in pozitii de entry- level, desi numarul candidatilor a crescut foarte mult, in conditiile in care anul trecut si-au finalizat studiile superioare generatiile cu trei si patru ani de facultate. "Aplicatii sunt foarte multe: pentru un job de incepator am primit pana la 600 de CV-uri. Numarul candidatilor a crescut si pentru pozitiile de specialisti, pentru care primim si cate 1.000 de CV-uri", a mai spus Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO