Profesii

Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari: Nu stim unde ne situam pe piata in ceea ce priveste salariile pe care le oferim

Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari: Nu stim unde ne situam pe piata in ceea ce priveste salariile pe care le oferim
18.10.2009, 16:25 775

"Nu avem instrumente foarte bune prin care sa putem calibranivelul salarial la nivelul pietei. Desi participam de ani de zilela studii salariale, concurenta nu a declarat niciodata ce salariiofera, iar acest lucru ne ingreuneaza munca pentru ca nu stim undene situam in raport cu piata", sustine Lidia Marin, sef serviciuresurse umane in cadrul Generali Asigurari, care are in prezent 435de angajati permanenti si aproximativ 4.000 de consultanti in toatatara.

Generali Asigurari este prezenta pe piata din Romania din 1993si are o retea teritoriala formata din 91 de agentii si puncte delucru. Salariile oferite in cadrul companiei sunt calculate infunctie de o grila de salarizare.

"Un debutant, fie absolvent de facultate, fie student, primesteun salariu cuprins intre 1.500 si 1.800 de lei (360 si 430 deeuro), in functie de pozitia pe care intra: operator calculator,referent de daune, inspector de asigurare sau contabil junior."

Anul acesta, in cadrul companiei s-au facut aproximativ 20 deangajari pentru pozitii nou-infiintate si inlocuiri. Generali si-ainchis unele unitati teritoriale din orase precum Deva, Arad sauHunedoara, pentru a-si eficientiza activitatea din teritoriu acolounde existau doua agentii si unde

s-a considerat ca nu este nevoie de mai mult de una. Lasfarsitul anului 2008, compania avea 456 de angajati, cu 21 maimulti decat in prezent.

"Nu a fost o restructurare, ci o optimizare a activitatii inunele judete. Daca in 2007 si in 2008 a existat o frenezie - pecare si bancile au avut-o - de a deschide noi unitati de lucru,acum am decis ca trebuie sa inchidem unele agentii, lucru absolutnormal in perioada de criza."

Astfel, in unele agentii s-au desfiintat posturile, iarangajatii respectivi au devenit agenti de asigurari, ceea ce aimplicat si o schimbare a tipului de contract de munca, care a fosttransformat in contract de mandatare.

Cei mai multi angajati, experti in daune

Circa 20% dintre angajatii companiei de pe piata locala suntexperti in daune, departament unde exista 98 de inspectori sireferenti.

"Media de varsta a angajatilor este de 34 de ani, iar cei maimulti angajati se afla in departamentul de recuperare adaunelor."

Cea mai eficienta modalitate de recrutare folosita de companie oreprezinta site-urile specializate sau anunturile in publicatiilede profil.

"Am apelat la firme de specialitate in momentul in care postulpentru care recrutam cerea o specializare de nisa, care sunt maiputin intalnite pe piata. De exemplu, este greu de recrutat pentruun post in domeniul controlling, pentru care candidatii trebuie saaiba cunostinte despre evolutia pe piata asigurarilor, pot sa facao analiza a datelor, stiu cand sa spuna angajatilor dindepartamentele tehnic sau comercial: "Opriti-va din vanzare!" sau"Faceti ceva cu tarifele, pentru ca avem pierderi!".

O alta pozitie pentru care procesul de recrutare este maidificil o reprezinta functia de actuar, acesta fiind angajatul carese ocupa de calcularea tarifelor practicate pentru asiguari, infunctie de mai multe criterii. De asemenea, este destul de greu derecrutat angajati specializati in domeniul subscriere riscuricorporate, care se ocupa de asigurarile non-viata.

Una din practicile des intalnite pe piata asiguratorilor estepreluarea angajatilor de la concurenta sau a candidatilor cuexperienta in domeniu, pentru ca nu au existat, pana recent, scolispecializate care sa instruiasca oamenii in acest sens.

"Nu ai de unde sa iei oameni deja pregatiti decat de la altacompanie de asigurari. Uneori, te intereseaza si experientacandidatului pe langa potentialul de dezvoltare. Totusi, cateodatase intampla sa fim sursa de angajati pentru altii mai mult decatsunt altii pentru noi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO