Companii

Companiile investesc în trainingul angajaţilor proaspăt promovaţi

Lucia Man, consultant şi coordonator regional pentru Cluj în cadrul firmei de training Ascendis. Fotograf: Mircea Roşca

Lucia Man, consultant şi coordonator regional pentru Cluj în cadrul firmei de training Ascendis. Fotograf: Mircea Roşca

Autor: Adelina Mihai

28.04.2015, 00:04 458

Angajatorii din sectorul producţiei şi cei din sectorul IT din Cluj sunt cei care investesc cel mai mult în instruirea angajaţilor, a explicat Lucia Man, consultant şi coordonator regional pentru Cluj în cadrul firmei de training Ascendis.

„Se instruiesc foarte mulţi angajaţi din zona de producţie şi din IT în Cluj. Pentru că IT-ul este o piaţă care creşte rapid, sunt promovaţi într-un timp foarte scurt oameni pe poziţii de conducere, care se trezesc brusc cu angajaţi în subordine. Dacă aş face o ierarhizare a programelor pe care le susţinem şi le facilităm în sălile de curs, observ că se cer proiecte care au legătură cu zona asta de dezvoltare a abilităţilor de leadership, de conducere şi de motivare a echipei. În producţie, când avem astfel de cereri pe zona de dezvoltare de abilităţi de management vorbim de alt gen de oameni, cu alt tip de experienţă“, a spus Lucia Man. Ea a fost unul dintre speakerii dezba­terii HR Insider organizată săp­tămâna trecută la Cluj de ZF Corporate, serviciul pro­fesional de ştiri de bu­siness al Ziarului Financiar, pe tema „Plusurile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară“.

Astfel, angajatorii caută programe de instruire care să le dezvolte abilităţile de ma­na­gement, cele de comuni­care, interacţiune şi rela­ţio­nare, astfel încât unele proiecte pot avea o durată foarte lungă de timp, de până la 1 sau 2 ani.

Totuşi, spune Lucia Man, angajaţii din sectorul IT sunt mai greu de convins că trebuie să îşi dezvolte abilităţile de tip „soft“. „Faptul că specialiştii IT sunt la mare căutare îi duce într-o zonă de autosuficienţă, de aceea este un demers cu o durată mai mare de timp în care încercăm să îi ajutăm pe aceştia să  conştientizeze ce ar avea de învăţat dacă îşi propun să se dezvolte şi pe partea de soft skills şi nu doar din punct de vedere tehnic“.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro/ Profesii cele mai improtante declaraţii realizate în cadul celei de-a XVI-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, la care au mai participat Paul Pătraşcu, HR senior manager Eastern Europe în cadrul Fujikura Automotive, Bianca Geomolean, HR director al Yardi, Andrei Kelemen, executive director al Cluj IT Cluster, Diana Bocăneală, Head of Talent Management & Recruitment Cluj în cadrul Endava, Alexandra Bayer, human resources manager în cadrul Fortech, Cristina Ilinca, operations manager al Spyhce şi Ana Maria Şoaită, manager resurse umane al Yardi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO