Profesii

Managerii din provincie nu vin in Capitala daca raman fara job

Managerii din provincie nu vin in Capitala daca raman fara job
19.07.2009, 13:47 53

"Managerii care raman fara locul de munca si care au o evolutie profesionala foarte bine consolidata prin prisma unor pozitii-cheie in companii multinationale din provincie prefera sa ramana intr-o zona foarte apropiata resedintei din mai multe motive: statutul creat in timp pe plan local, ofertele de job tentante in provincie sau au si alte surse de venit. Unele motive invocate sunt de natura personala", apreciaza Bogdan Toth, general manager in cadrul companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara.

Cei din Vest se muta cel mai greu
Un alt motiv ar putea fi de natura personala, intrucat o mare parte din ei si-au creat un stil de viata foarte confortabil, care include, de exemplu, iesiri din tara la sfarsit de weekend. Managerii din vestul tarii locuiesc foarte aproape de orase ca Budapesta sau Viena si, de aceea, cei din Timisoara care vor sa se mute aleg orase ca Oradea sau Cluj, adauga Toth.
Mai mult, managerii din provincie au posibilitatea de a-si trimite copiii la studii in strainatate sau beneficiaza de multiple oportunitati de recreere si agrement pentru familie in zone apropiate de regiunea in care locuiesc.
Pe de alta parte, nici angajatorii nu se inghesuie sa recruteze manageri din provincie pentru filialele din Capitala, deoarece considera ca nu au experienta necesara.
"Pentru sucursalele din Bucuresti preferam sa angajam manageri locali datorita background-ului si experientei precedente. Un alt motiv ar fi ca majoritatea aplicatiilor pe care le primim sunt din Bucuresti", precizeaza Artemis Artemiou, manager resurse umane al Bank of Cyprus Romania.
Totusi, banca nu exclude posibilitatea de a angaja un manager bun care provine din alt oras decat Bucuresti.
Nici macar o oferta salariala mai mare nu reprezinta o motivatie suficienta pentru ca managerii din provincie sa vina sa lucreze in Bucuresti, pentru ca ei si-au dezvoltat alte mici afaceri pe plan local.
"Cei mai multi dintre managerii seniori si-au creat si alte surse de venit, de dimensiuni mult mai mici, dar care le sporesc veniturile, de tipul serviciilor de consultanta, investitii in imobiliare sau constructii", adauga Toth.

Greu de convins sa se mute
Managerii din provincie sunt foarte greu de convins atunci cand vine vorba sa schimbe orasul in care isi desfasoara activitatea si de aceea ridica pretentii exagerate atunci cand negociaza cu angajatorul, solicitand beneficii atat pe plan personal, cat si profesional.
"La nivel profesional, ei sunt destul de motivati de pachetele care cuprind o pozitie cu o arie mai influenta decat cea anterioara, eventuale cooptari in structura de actionariat a companiei, participarea la profitul companiei sau posibilitatea de a-si alege singur procesele de dezvoltare profesionala disponibile la nivel international", a mai spus Toth.
La acestea se adauga beneficii ca masina de serviciu, telefon, laptop, asigurare de sanatate pentru familie, abonamente la sali de sport sau alte metode de agrement, participare la congrese, seminarii sau conferinte internationale.
Asteptarile managerilor din provincie se refera la aspecte precum asigurarea unei locuinte, consultatii medicale gratuite la clinici private pentru familie, abonamente la gradinite private pentru copii sau concediile cu familia platite sub forma unei recompensari de catre angajator.
"Evident ca aceste pretentii nu sunt satisfacute de catre angajatori decat in proportie de 50% - 60%, dar aceasta nu influenteaza frecventa cu care ele apar ca nevoi invocate de candidati la interviu", a adaugat Toth. De aceea, angajatorii prefera de multe ori sa le ofere un salariu mai mare, care sa anuleze o mare parte din aceste asteptari.
Singurul lucru care i-ar determina pe managerii din provincie sa lucreze in Capitala ar fi lipsa de oportunitati profesionale pe plan local.
"In general, managerii filialelor locale care
s-au inchis raman acolo sa-si caute de lucru, insa daca nu gasesc in decursul catorva luni, se vor muta in Bucuresti. Mobilitatea este foarte redusa in Romania", spune Marius Stefan, directorul general al companei de inchieri auto Autonom Rent a Car.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO