Profesii

O comisie a Parlamentului European a aprobat ajutorul de 3,5 mil. euro pentru foştii angajaţi de la Mechel

O comisie a Parlamentului European a aprobat ajutorul de...

Autor: Laurentiu Cotu

17.09.2014, 17:57 159

O comisie a Parlamentului European a aprobat astăzi ajutorul acordat muncitorilor disponibilizaţi de la combinatul Mechel, pentru a-şi găsi noi locuri de muncă. Finanţarea din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) va completa eforturile naţionale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniştri, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

”Închiderea combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de şomeri din regiune, de aceea cred că aceşti bani vin ca o gură de aer pentru cei de acolo’’, a spus raportorul Siegfried Mureşan (PPE, RO). Autorităţile române au cerut ajutor prin Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru 1.000 de muncitori disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3,57 mil. euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.

Cea mai mare parte a acestor bani va fi folosită pentru înfiinţarea unei cooperative sociale, care va angaja în primă fază 250 dintre foştii angajaţi de la combinatul de sârmă. Data probabilă la care Consiliul de Miniştri va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.

Grupul rus Mechel a vândut, în februarie 2013, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

La sfârşitul lui 2011, grupul Mechel s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului. Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultăţilor financiare ale întreprinderii, care a decis să iniţieze concedieri colective.

Concedierile au afectat, în special, oraşul Câmpia Turzii şi regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a judeţului Cluj, în nord-vestul României, întrucât societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariaţi (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaţilor din regiune.

Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar muncitorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a-i asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 de milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO