Profesii

O treime din romanii care lucreaza la Madrid vor sa se intoarca acasa

30.11.2008, 17:12 13

Romanii din strainatate sunt foarte atenti la ce se intampla cu locurile de munca si cu salariile din tara si cei mai multi dintre acestia sunt dispusi sa se intoarca in tara in conditiile in care pot gasi locuri de munca sau salarii asemanatoare cu cele din strainatate.

"Am vazut ce s-a intamplat la vecinii nostri si cred ca in viitorul apropiat se va deschide un camp de competitie intre forta de munca ieftina care vine din tarile din afara UE si forta de munca specializata care se va intoarce in tara dupa ce a avut salarii mari in strainatate", a declarat sociologul Dumitru Sandu, de la Universitatea Bucuresti, in cadrul conferintei internationale "Migratia in Europa", organizata la sfarsitul saptamanii trecute de Fundatia Soros.
Pentru a pastra insa oamenii in tara, companiile vor fi nevoite sa creasca salariile, lucru care inseamna o scadere a profitului acestora. Mai mult decat atat, din acest motiv va avea loc o lupta surda intre forta de munca calificata si profitul firmelor. "In mod normal ar fi de asteptat o crestere a salariilor ca o consecinta a acestei competitii, insa acest lucru nu este sigur in situatia in care efectele crizei se vor resimti foarte puternic", a mai spus Sandu, care este de parere ca, de obicei, daca maresti salariile exista riscul ca investitorii sa plece. Cu toate acestea, salariile au crescut si in tari ca Polonia sau in Cehia si totusi investitorii nu au plecat, ci pana la urma s-a ajuns la o stare de echilibru.
In alta ordine de idei, potrivit lui Sandu, Romania se numara printre primele zece tari din lume in ceea ce priveste sumele de bani pe care migrantii le trimit in tara. Valoarea sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate va urca in acest an la 9 mld. dolari (7,19 mld. euro), in crestere cu 32% fata de valoarea estimata pentru 2007, insa de la anul ritmul va incetini semnificativ, conform unui studiu al Bancii Mondiale. Unul dintre indicatorii faptului ca acest lucru se va intampla ar putea fi ca aproximativ o treime dintre romanii care lucreaza in Madrid intentioneaza sa se intoarca in tara in urmatorii cinci ani, potrivit datelor unui sondaj efectuat asupra comunitatilor romanesti din Spania (RCS) si derulat in septembrie anul acesta de catre Fundatia Soros Romania (SFR).
In luna mai a acestui an, numarul romanilor din Madrid era de aproximativ 200.000, cum arata datele Consiliului pentru Imigratie si Integrare al regiunii autonome Madrid, ceea ce inseamna ca peste 60.000 de romani ar urma sa se intoarca acasa. Totodata, potrivit studiului realizat de Fundatia Soros, 29% dintre romani intentioneaza sa ramana in Madrid. Aproximativ 14% dintre acestia vor sa revina in tara intr-un an, iar 15% isi doresc sa se intoarca in Romania dupa cinci ani. In opinia lui Sandu, romanii din Spania care vor sa se intoarca in tara sunt de mai multe feluri. Unii sunt cei saraci, care au esuat in a se integra in strainatate sau care nu mai au un loc de munca. O alta categorie sunt cei care se afla de relativ putina vreme in strainatate, la care se adauga romanii care au strans destul de multi bani pentru a-si permite sa-si deschida o afacere in tara. Acestia din urma insa nu se intorc pentru ca simt ca nu primesc sprijin in a-si deschide afaceri pe plan local. Una dintre caracteristicile migrantilor romani este faptul ca acestia pleaca in strainatate impreuna cu familia, doua treimi dintre cei din Madrid, spre exemplu, fiind plecati impreuna cu o parte din familie. Astfel, printre cei care se vor intoarce in Romania se vor numara si cei care simt ca membrii familiei care au ramas in tara au fost afectati din cauza deciziei lor de a lucra in strainatate. Pe de alta parte, dat fiind faptul ca unul dintre principalele motive pentru care romanii intentioneaza sa se intoarca in tara ramane cel care este strans legat de efectele crizei financiare, exista posibilitatea ca acestia sa revina in strainatate in momentul in care efectele crizei nu se vor mai resimti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO