Profesii

Pariul fondurilor structurale

21.12.2008, 16:26 21

Peste 1,23 de miliarde de euro a "aruncat" UE pe piata doar in acest an, Romania urmand sa primeasca peste 4,2 miliarde de euro pana in 2013. In contextul crizei economice internationale, cu efecte vizibile deja si pe piata locala, banii europeni ar putea reprezenta o adevarata "mana cereasca" pentru departamentele de HR, in scenariul in care companiile va trebui sa taie din bugetul de resurse umane pe 2009.

Cu toate acestea, pana la 30 octombrie, din totalul de 1,23 de miliarde de euro s-au primit solicitari de finantare de doar 676 de milioane de euro.
Banii europeni destinati dezvoltarii resurselor umane, care sunt gestionati de Autoritatea de Management, o institutie din cadrul Ministerului Muncii, au fost disponibili in trei etape, iar cei care au depus proiecte ar fi putut obtine pana la 5 milioane de euro.
In prima etapa, singura cu rezultate cunoscute din cele 293 de proiecte depuse in perioada februarie-mai, doar 106 proiecte - cu o valoare de aproximativ 366 de milioane de euro, la care se adauga contributiile beneficiarilor - au fost acceptate si urmeaza sa primeasca banii europeni.
UE si autoritatile locale ofera cofinantare de pana la 85% din valoarea proiectului, restul de 15% fiind suportat de catre beneficiar.
Desi fondurile europene reprezinta o uriasa oportunitate pentru companiile din mediul privat, din totalul de 106 proiecte acceptate de Autoritatea de Management, doar patru au venit din partea privatilor, restul provenind de la institutii de stat sau ONG-uri.
Primii doi ani, 2007 si 2008, pot fi considerati de "proba" intrucat, pana de curand, nimeni nu stia exact cum functioneaza lucrurile: nici Autoritatea de Management si nici potentialii beneficiari. Astfel se poate explica intr-o prima faza de ce doar patru companii private din totalul celor care au depus proiecte in primavara au fost declarate castigatoare.
Pana in prezent, nicio organizatie care a castigat proiecte pentru obtinerea de fonduri europene nu a primit bani, finantarile urmand sa fie acordate din 2009. Banii nu se acorda "in mana" beneficiarilor, ci se deconteaza de catre Uniunea Europeana, dupa ce beneficiarii demareaza investitiile pe cont propriu.
Procesul de obtinere a fondurilor europene este destul de anevoios, deoarece inainte de a solicita finantare, companiile trebuie sa se asigure ca dispun de lichiditati.
Dupa depunerea documentatiei, care este destul de stufoasa si birocratica, beneficiarii constata ca nu primesc banii in mana, ci doar daca sunt indeplinite anumite criterii.
Astfel, sunt acordate rambursari financiare in etape, in functie de reusita proiectului. Daca toate lucrurile sunt in regula, banii se deconteaza in maximum 45 de zile.
Proiectele finantate prin intermediul POSDRU se impart in doua categorii: proiecte strategice si proiecte de grant. Proiectele strategice au o valoare cuprinsa intre 1,85 de milioane de lei (500.000 de euro) si 18,5 milioane de lei (5 milioane de euro), iar cele de grant au o valoare maxima de 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO