Profesii

Pe scurt

25.01.2009, 15:50 44

In doi ani, mediatorii ar putea avea onorarii la fel de mari ca avocatii
Mediatorii de pe piata locala ar putea ajunge peste doi ani la castiguri de aproximativ 350 de euro pe ora, tarife similare celor incasate de avocati, pe masura ce companiile vor intelege ca prin mediere pot economisi cheltuielile pe care trebuie sa le plateasca in cazul unui proces, sunt de parere specialistii in mediere. Mediatorii sunt specialisti care ofera alternative de solutionare a conflictelor. In prezent, onorariul unui mediator porneste de la 500 de lei (120 de euro), crescand in functie de numarul partilor implicate in conflict. "In opinia mea, niciun avocat nu are tarife mai mici de 100 de euro, fie ca este vorba numai de consultanta si nu neaparat de onorariul pentru un proces", spune Ion Dedu, mediator si presedinte al Patronatului de Comert, Turism, Industrie si Servicii (PCTIS), care adauga ca onorariile avocatiilor pot ajunge si pana la zeci de mii de euro. Faptul ca onorariile mediatorilor sunt mici are ca scop, printre altele, incurajarea intrarii medierii pe piata. Dedu apreciaza insa ca intr-un an - doi mediatorii ar putea sa practice aceleasi tarife ca si avocatii. "In tarile in care medierea functioneaza, aceasta rezolva 30-35% din dispute, care nu mai ajung in acest fel in instanta", explica Dedu. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, cel mai bine platit avocat din Bucuresti a castigat oficial in 2007 peste 13 mil. lei (3,91 mil. euro), adica 326.000 de euro pe luna. Potrivit clasamentului efectuat de Directia Generala a Finantelor Publice, avocatura a devansat in 2006 notariatul, trecand pe prima pozitie in clasamentul celor mai bine platite profesii liberale din Capitala. Pe de alta parte, un avocat junior, care abia iese de pe bancile scolii, are un salariu lunar de 1.000 de euro brut. Pachetul final, la care se adauga bonusuri si beneficii, poate ajunge la mai mult de 1.500 de euro. De asemenea, onorariile pe care le primesc avocatii romani pentru consultanta oferita companiilor variaza intre 50 de euro pe ora si 350 de euro. Companiile pot apela la mediere pentru orice fel de contract de natura comerciala sau civila. Spre exemplu, atunci cand sunt nemultumite de intarzieri in platile unor facturi, atunci cand sunt nemultumite de executarea unor obligatii din contract ori una din firme nu-si achita o datorie, cand o firma livreaza niste produse care nu corespund unor standarde sau constructorul intarzie cu executarea unor lucrari. Pe plan local, exista deja 545 de mediatori autorizati. Pentru a deveni mediator sunt necesare notiuni de drept si psihologie, trei ani de experienta de lucru, precum si un cazier "curat".
 
 
Afaceri de 1 mil. euro din tabere de limbi straine
Persoanele cu castiguri ridicate, care nu au fost inca afectate de criza financiara, continua sa investeasca in educatia copiilor, pe care ii trimit in tabere de limbi straine. Preturile pentru o astfel de tabara pornesc de la 200 de euro pe saptamana si ajung si pana la 2.000 de euro pe saptamana. "Fata de cateva zeci, cati inscrisi am avut acum patru - cinci ani, in 2008 am depasit sute. Interesul este manat si de dorinta elevilor de a experimenta viata studenteasca in afara tarii, in eventualitatea continuarii studiilor in universitati de prestigiu de acolo", explica Daniela Pavoni, general manager al companiei Mirunette International Education, care organizeaza tabere de studii de limba straina, cu afaceri de aproape 1 mil. de euro in 2008. In jur de 80-90% dintre parintii care investesc in educatia copiilor in strainatate sunt manageri, care lucreaza in multinationale sau antreprenori. "Parintii ofera ca premiu copiilor astfel de tabere, in momentul in care iau capacitatea sau bacalaureatul. Unii dintre ei fac inscrieri provizorii in functie de rezultatul pe care il obtin copiii la examene. In caz ca acesta este unul negativ, parintii renunta la 'premiu'", precizeaza Pavoni. In opinia lui Pavoni, nici pe viitor companiile care ofera astfel de servicii nu vor avea de suferit. "Acest tip de activitate nu va fi afectata de criza financiara. Pentru vara lui 2009 inscrierile au inceput in noiembrie 2008 si continua constant in aceasta perioada." Cele mai solicitate destinatii sunt taberele pentru studiul limbii engleze.
 
 
GE Foundation ofera 15 burse de cate 3.000 de euro pentru studenti
GE Foundation in Romania, organizatia caritabila a GE, in parteneriat cu Institutul International pentru Educatie (IIE), una dintre cele mai importante organizatii internationale non-profit pentru educatie, ofera unui numar de 15 studenti burse de 1.500 de euro anual, timp de doi ani, in cadrul celei de-a treia editii a Programului de Burse Scholar Leaders. Studentii vizati sunt cei de la facultatile de economie, management, inginerie si tehnologie de la Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti. In cadrul programului, tinerii se vor implica in activitati de voluntariat, vor participa la seminarul international pentru spirit de conducere organizat la Budapesta si vor avea ocazia de a insoti un business manager GE pe parcursul unei zile de lucru. "Programul realizeaza un echilibru intre capacitatile de dezvoltare a afacerii si preocuparea si mai importanta de dezvoltare a capacitatilor de conducere. Prin intermediul seminariilor de vara si posibilitatii oferite studentilor de a petrece o zi alaturi de unul dintre ei, liderii GE impartasesc din experienta si perspectiva lor asupra economiei globale si dezvoltarea carierei studentilor eminenti din Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Romania", a explicat Cristian Colteanu, national executive pentru Romania, Bulgaria & Moldova al General Electric, subsidiara locala a uneia dintre cele mai mari companii din lume. Cei 15 studenti alesi nu trebuie sa aiba numai rezultate academice excelente, ci si activitati extrascolare precum munca in serviciul comunitatii, implicarea in anumite grupuri studentesti sau organizatii de voluntari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO