Profesii

Piata muncii: trei luni de recul

Piata muncii: trei luni de recul
12.04.2009, 14:11 51

Bilantul pietei muncii dupa primul trimestru nu arata incurajator, desi inceputul de an este in mod traditional usor mai greoi pentru angajatori. Media ratei somajului a ajuns la aproape 5,3% fata de 4,1% anul trecut - in martie fiind raportat un maxim istoric al ultimilor trei ani (5,6%), numarul locurilor de munca disponibile a continuat sa scada, iar numarul disponibilizarilor facute de marile companii a fost cu 2.000 mai mare decat cel al angajarilor, potrivit unei analize a ZF pe baza informatiilor de recrutare sau disponibilizare facute publice de fime de la inceputul acestui an.

Aproape 31.000 de disponibilizari colective au fost facute doar in doua luni ale anului, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), iar publicarea datelor pe martie ar putea urca cu inca 10.000 numarul total al concedierilor in primul trimestru. In ianuarie, companiile au renuntat prin procedura concedierilor colective la 18.000 de oameni, iar in martie au mai iesit de pe piata muncii inca aproape 13.000 de angajati.
"Este un soi de isterie si un blocaj de actiune atat la nivel de companii in ceea ce priveste bugetele de resurse umane, cat si la nivel de candidati, care acum sunt extrem de sceptici in a mai face schimbari profesionale, chiar si atunci cand sunt 'vanati', de teama de a nu intra intr-o situatie proasta in viitor", spune Madalina Balan, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane Hart Human Resource Consulting.
 
Industria a concediat masiv
Marile companii au renuntat la 5.500 de angajati si au angajat putin peste 3.100 de oameni in primele trei luni ale anului.
Cele mai multe concedieri au avut loc la nivelul personalului din productie in sectorul industrial si in automotive, ca urmare a scaderii comenzilor. "Partea proasta cu cei disponibilizati este calificarea lor intr-o zona de activitate destul de ingusta si caderea in ansamblu a industriei in care au activat", comenteaza Balan.
Alte industrii care au disponibilizat sunt serviciile bancare si piata de real estate, unde problema celor disponibilizati a fost caderea rapida si deloc placuta de la un nivel salarial foarte ridicat, la salarii reduse la zero si la dificultati imense in a mai realiza tranzactii.
Grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, a renuntat in primele trei luni ale acestui an la aproximativ 2.000 de angajati, continuand astfel programul de disponibilizare inceput la mijlocul anului trecut. Producatorul de componente auto, care opereaza cinci fabrici in Romania, avea 18.700 de angajati vara trecuta, ajungand la 16.000 de angajati la finele anului si la 14.000 la finalul primului trimestru. In total, minus aproape 5.000 de oameni, dintre care 2.000 au plecat in primele trei luni ale anului.
Cea mai mare disponibilizare de la inceputul acestui an anuntata de o companie energetica este cea a Petrom, care a anuntat ca va disponibiliza 3.000 de angajati incepand cu februarie, masura fiind inclusa in planul de restructurare al companiei si negociata cu sindicatele. Reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze pe marginea disponibilizarilor operate in primele trei luni ale anului.
Pe locul doi in topul companiilor care au renuntat la angajati se afla combinatul ArcelorMittal Galati, unde compania si-a dat acceptul pe cererile de autodisponibilizare a 1.500 de salariati in primul trimestru, ajungand astfel la 11.500 de oameni. Mai mult, compania a decis sa prelungeasca cu o luna termenul in care angajatii pot depune cereri de autodisponibilizare.
 
De pe plus pe minus
Firmele de recrutare spun ca bankingul, serviciile financiare si real estate-ul au inregistrat cele mai spectaculoase caderi in termeni de volume de recrutare. In astfel de domenii, aproape peste noapte s-a trecut de la plus la minus. "Recrutarea sufera din greu. In decembrie 2008 - ianuarie 2009, proiectele au inceput sa fie blocate, la vremea aceea companiile sperau intr-o rapida revenire a pietei, numai ca aceasta nu s-a produs si inghetarea bugetelor a dus la anularea unei mari parti din proiectele de recrutare prevazute pentru anul acesta", explica Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants.
Pentru posturile ramase accidental vacante se prefera promovarea din interior si recrutarea pe pozitii de entry-level ramase astfel libere sau se prefera recrutarea cu forte proprii, de catre departamentele interne de HR, care fac astfel economii.
O alta varianta este ca atunci cand un post ramane liber, el dispare automat din organigrama. "Am stat in ultimele trei luni de vorba cu multi directori de resurse umane care sunt nevoiti sa revina la administrarea de personal, cata vreme nici recrutare si nici programe de dezvoltarea angajatilor existenti nu se mai fac", explica Popescu.
Cea mai mare disponibilizare de la inceputul acestui an este cea a Petrom, care a anuntat ca va disponibiliza 3.000 de angajati incepand cu februarie, masura fiind inclusa in planul de restructurare al companiei si negociata cu sindicatele. Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze pe marginea disponibilizarilor din primele trei luni. Disponibilizari masive are in plan in acest an si Electrica - 1.700.
 
Doar retailul mai angajeaza, dar nu spectaculos 
De cealalta parte, angajari de volum au mai facut doar retailerii, care sunt responsabili aproape integral de cei peste 3.000 de oameni angajati in primele trei luni ale anului, potrivit analizei ZF. 
Noile centre comerciale Militari Shopping Center si Grand Arena, dar si extinderea unor malluri mai vechi, ca Plaza Romania si Iris Shopping Center, au insemnat aproximativ 1.700 de angajari in Bucuresti, care ramane astfel cea mai dinamica zona de pe piata muncii la nivel national.
Cele doua deschideri de centre comerciale si extinderea mallurilor mai vechi au insemnat deschiderea a 230 de magazine, unde doar Decathlon si C&A, branduri intrate pentru prima data in Romania, au scos la bataie peste 100 de joburi.
Retelele internationale de comert alimentar vor crea aproximativ 8.500 de locuri de munca pana la finele anului.
Retailerul german OBI, cel mai nou jucator din comertul local de bricolaj, si-a redus recent numarul de angajati din magazinul din Bucuresti la aproximativ 120 de persoane, fata de 200 cat avea la data deschiderii, la finele lunii noiembrie a anului trecut, dar a si angajat 240 de oameni, prin deschiderea a doua magazine - la Arad si Pitesti.
"In retail si FMCG se angajeaza, insa nu spectaculos, la nivelul lui 2007 sau 2008. In special posturile pe zona financiara sunt la mare cautare (controlori financiari, contabili, directori financiari, analisti financiari - n.r.) si posturile cu rulaj mare (juniori si specialisti vanzari - n.r.)", spune Madalina Balan, managing partnerul Hart Consulting.
 
Cu ochii spre fondurile europene 
Concomitent cu scaderea pietei muncii, si salariile de intrare in companii au inceput sa fie ajustate, iar in cazul in care nu sunt inghetate, cresc cu procente care acopera inflatia. Vestea buna este o abordare mai realista din partea candidatilor in ceea ce priveste salariile si beneficiile. Vestea proasta este ca uneori se ajunge la disperare si pretentiile scad sub nivelul real de pregatire, ceea ce - spune Balan - este o anomalie la fel de mare ca si supralicitarea salariala la care am asistat in ultimii doi ani.
Specialistii in recrutare sunt de pare ca, in urmatoarele trei luni, domeniile care au disponibilizat vor continua sa renunte la oameni intr-un ritm chiar mai accentuat. De altfel, la nivelul intregii economii se fac mici ajustari de personal si analize de eficienta individuala.
Pe de alta parte, exista in continuare companii care continua investitiile in oameni, mai ales in sensul de a ii dezvolta pe cei existenti si de a ii pregati sa faca fata cat mai bine situatiei economice actuale.
"Unele companii sunt mai mult acum parca dispuse sa se lupte cu muntii de hartii ce trebuie completate pentru a accesa fonduri europene, pentru a nu bloca activitatea de atragere si dezvoltare de resurse umane", afirma Balan.
Popescu spune ca firmele de consultanta au sanse in 2009 ca bugetul statului fie sa inregistreze un profit mic, fie sa aiba o usoara pierdere. "Este un an a carui soarta va fi decisa de evolutia pietei in al doilea semestru, primul trimestru este - daca vorbim strict de cifre - catastrofal, dar sunt semne ale unui timid reviriment si daca intr-adevar fondurile structurale vor fi accesate si vor exista proiecte, o parte din companiile de consultanta isi vor redresa evolutia."
 
Nu se opresc aici
  • Rulmenti Barlad (URB), detinut de grupul turc Kombassan, va disponibiliza in aceasta luna 800 din cei 2.800 de angajati.
  • Ciserom Sebes, cel mai mare producator de ciorapi din judetul Alba, va disponibiliza in luna mai 228 din cei 518 angajati, potrivit unei informari transmise de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Alba.
  • Un numar de 650 din cei 850 de angajati de la combinatul de ingrasaminte chimice Amurco Bacau vor fi disponibilizati de la 1 aprilie.
  • Coca-Cola HBC Romania, cel mai mare producator de sucuri de pe piata locala, a anuntat ca pentru 2009 este prevazuta taierea a 100 de joburi.
  • Producatorul de cablaje Sumitomo Electric Wiring Systems urmeaza sa concedieze 550 de angajati in luna aprilie, respectiv 12% din totalul efectivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO