Profesii

Poate absorbi piata 23.000 de disponibilizari?

Poate absorbi piata 23.000 de disponibilizari?
14.12.2008, 16:29 25

Ultimul anunt de concediere a venit la sfarsitul saptamanii trecute din partea omului de afaceri Ioan Niculae care a decis sa opreasca din ianuarie activitatea in cadrul combinatelor chimice pe care le detine si sa trimita in somaj cei 6.600 de angajati la inceputul anului viitor.
De asemenea, in sectorul auto, in domeniul textilelor sau cel al constructiilor oamenii sunt disponibilizati cu miile sau intra in somaj. Situatia ii ingrijoreaza pe specialistii in resurse umane, care nu cred ca piata va fi in stare sa asimileze disponibilizarile decat intr-o mica masura.
Unul dintre motivele care vor face dificila reangajarea angajatilor disponibilizati este faptul ca majoritatea concedierilor s-au facut in cadrul unor industrii extrem de specializate, iar reconversia profesionala in cazul oamenilor care lucreaza intr-un astfel de domeniu este un proces indelungat si anevoios.
"Este greu de crezut, de exemplu, ca oamenii din industria de automobile isi vor gasi loc cu usurinta si in scurt timp in industria farmaceutica sau alimentara", este de parere Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru regiunea Blacani la compania de consultanta Deloitte.
Pe de alta parte, chiar daca sunt companii care nu se restructureaza, cresterea lor economica este atenuata de contextul economic general si, prin urmare, ritmul recrutarilor de aici nu va fi acelasi cu ritmul restructurarilor derulate de alte organizatii.
De aceeasi parere este si Viorel Ghete, managing partner BPI Romania, companie care are o experienta de zece ani in proiecte de repozitionare profesionala in Romania si de mai bine de 20 de ani in Europa. In opinia sa, ofertele de munca disponibile in prezent nu vor putea acoperi cererile venite din partea persoanelor care isi vor pierde locul de munca in urma restructurarilor.
"Este o abordare simplista, deoarece trebuie luate in considerare o multitudine de elemente de analiza suplimentare: ce industrie este in dezvoltare, care este distributia acestor posturi, care sunt calificarile sau abilitatile solicitate si nu in ultimul rand care este remuneratia oferita", explica Ghete, care afirma ca nu poate exista o compatibilitate absoluta intre cererea si oferta de locuri de munca. BPI a oferit consultanta angajatilor afectati de restructurari in cadrul Romtelecom, Distrigaz Sud sau Petrom.
Din acest motiv va fi nevoie foarte rapid de o actiune previzionala si concertata a tuturor actorilor relevanti dintr-o regiune, atat a autoritatilor de profil, cat si a angajatorilor existenti. Aceste forte reunite vor putea astfel anticipa mai bine evolutia fortei de munca pe plan local, atat ca necesar numeric, cat si ca pregatire profesionala, sunt de parere specialistii in resurse umane.
Ministrul muncii Mariana Campeanu declara recent ca nu exista motive de ingrijorare si ca disponibilizari din alte sectoare vor acoperi deficitul de forta de munca de pe piata. "Din punct de vedere institutional suntem pregatiti pentru a face fata unui somaj mai ridicat decat pana acum", a mai spus ministrul in urma cu o luna, precizand ca este posibil ca somajul sa fie mai mare in 2009 decat anul acesta, cand a ajuns la 3,9%, dar nu semnificativ mai mare, cel putin nu in prima jumatate a anului viitor.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat stoparea productiei dintr-un anumit domeniu afecteaza in mod direct si alte sectoare. Un exemplu este cel al Automobile Dacia care trimite in somaj tehnic peste 9.000 de oameni, iar efectele acestei opriri s-au simtit si in randul producatorilor de componente auto sau al companiilor care produc corpuri de iluminat. Cel din urma este cazul Elba Timisoara care a anuntat ca va trimite in somaj tehnic circa 400 de angajati, din cei 482 pe care ii are.
De asemenea, producatorii de accesorii si piese de schimb din Arges intentioneaza sa faca peste 800 de disponibilizari pana la finalul acestui an si inceputul lui 2009, ca urmare a scaderii comenzilor catre Automobile Dacia si catre firmele de export cu care au contracte.
Un alt jucator important din industria auto, grupul german Draxlmaier, care este si cel mai mare angajator din industria auto pe plan local, a anuntat ca va opri activitatea celor cinci fabrici detinute in Romania pentru perioade cuprinse intre trei si cinci saptamani.
Cei peste 17.500 de salariati de la Draxlmaier vor primi concedii prelungite, in afara zilelor acordate in mod normal pentru sarbatorile de iarna, si vor sta acasa intre trei si cinci saptamani, in functie de fabrica. De asemenea, muncitorilor li se vor acorda in aceasta perioada toate drepturile salariale.
 
Ce face ANOFM
In masura in care companiile isi reduc personalul folosind concedierile colective, legea le obliga sa notifice Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). In consecinta, toti fostii salariati intra automat in acompanierea autoritatilor locale de profil si beneficiaza astfel de serviciile publice. Cu toate acestea, unele companii evita sa anunte agentia, preferand sa apeleze la metoda plecarilor voluntare.
"Daca aceste restructurari se fac in mod voluntar, prin acordul partilor, serviciul public de ocupare a fortei de munca nu poate interveni, iar oamenii nu se regasesc nici macar in statisticile de somaj", explica Ghete de la BPI.
Cu toate acestea, unii angajatori cred ca n-ar fi rau ca autoritatile statului sa se implice mai mult in procesele de restructurare.
"Statul ar trebui sa se implice in procesele de restructurare si disponibilizare care au loc in prezent pe piata, in sensul ca ANOFM ar trebui sa isi asume ca gaseste locuri de munca pentru cei care au fost disponibilizati", este de parere Daniel Toghina, directorul de resurse umane al dezvoltatorului imobiliar Impact.
Companiile evita sa se indrepte spre ANOFM sau AJOFM-uri pentru a gasi forta de munca si spun ca principalul motiv este ca nu gasesc acolo oamenii de care au nevoie. "Oamenii buni care se afla in cautarea unui loc de munca nu se duc la ANOFM. Acolo se duc oamenii care raman fara job si vor sa obtina ajutor de somaj", explica Toghina.
Astfel, angajatorii sunt obligati prin lege sa anunte la ANOFM orice pozitie vacanta in termen de cinci zile de la vacantarea acesteia, insa cea mai mare parte a companiilor evita sa faca acest lucru si dintr-un alt motiv.
"Desi ANOFM trimite periodic angajatorilor chestionare pentru a sintetiza numarul de locuri de munca vacante si intentiile de angajare la nivel national, foarte putini angajatori declara ca au posturi disponibile, pentru ca nu gasesc la nivel de agentie candidatii de care au nevoie. In consecinta, toata procedura inseamna doar birocratie in plus", spune directorul de HR al unei multinationale.
In consecinta, datele centralizate de ANOFM cu privire la numarul de locuri de munca vacante la nivel de tara este irelevant. Ultimele date ale ANOFM aratau ca in saptamana 4-12 decembrie, prin intermediul Agentiei erau disponibile 11.439 de locuri de munca, cu 30% mai putine fata de saptamana anterioara. Oferta de forta de munca a intrat pe o panta descendenta inca din septembrie, datele ANOFM aratand saptamanal scaderi cuprinse intre 10 si 30% comparativ cu anul trecut.
Cu toate acestea, oferta de locuri de munca de pe site-urile de recrutare este cu mult mai consistenta. Doar pe bestjobs.ro, la sfarsitul saptamanii trecute erau disponibile 7.500 de joburi, in timp ce pe ejobs.ro erau 5.500 de anunturi de recrutare disponibile, adica cu 3.000 de joburi mai mult decat oferta ANOFM.
"Noi notificam la ANOFM pozitiile libere. Si in cazul in care restructuram o pozitie si nu ii gasim de lucru angajatului afectat de restructurare, anuntam ANOFM pentru ca agentia sa ii aiba in evidenta", spune Ana Glavce, directorul de resurse umane al TNT Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de curierat, care precizeaza ca nu a "testat" eficienta sistemului de recrutare prin intermediul ANOFM.
"Imi fac datoria sa ii anunt, dar nu ma bazez pe asta (serviciile ANOFM - n.r.)", afirma Glavce. Principalele surse de recrutare ale TNT Romania sunt baza de date a companiei, consolidata prin candidaturi spontane, si site-urile de recrutare. Compania nu foloseste serviciile firmelor de recrutare si nici recrutarea prin intermediul recomandarilor.
Distribuitorul de medicamente Farmexim a apelat la serviciile AJOFM de doua ori in urma cu cativa ani, in momentul in care se afla in cautarea de muncitori necalificati. "Epuizasem toate variantele si am mers la ANOFM. Nu ne-au trimis niciun candidat si nici nu am fost contactati", spune Camelia Petrescu, directorul de resurse umane al Farmexim, care adauga ca distribuitorul de medicamente nu va face diponibilizari in contextul crizei economice, dar nici nu mai recruteaza pentru moment.
In opinia Valeriei Mihaiescu, companiile apeleaza la sprijinul AJOFM atunci cand fac restructurari, mai ales cand e vorba de personal necalificat. "Nu cred insa ca acest lucru se intampla atunci cand companiile cauta personal bine pregatit", adauga ea. Asadar, marile companii, mai ales multinationalele, prefera sa apeleze la serviciile de consiliere private in vederea repozitionarii profesionale, piata care este inca in curs de formare.
"Exista inca necesitatea sa se inteleaga mai bine utilitatea acestui serviciu concret, cu valoare adaugata pentru salariatul afectat de concedieri, dar si pentru imaginea interna si externa a angajatorului respectiv. De aceea, in prezent, acest serviciu este solicitat doar de catre multinationale", crede Viorel Ghete, de la BPI Romania, care este de parere ca piata companiilor care ofera servicii companiilor afectate de restructurari ar trebui sa creasca rapid, astfel incat o asemenea prestatie calitativa sa fie solicitata si de companiile romanesti sau de IMM-uri si nu numai de catre multinationale, cum se intampla in prezent.
 
Rata Somajului a ajuns la 4,1% in noiembrie
Rata somajului inregistrat in luna noiembrie a acestui an a fost de 4,1%, fata de 4% in luna octombrie 2008 si 4,2% in aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 376.971 de persoane.
Cea mai scazuta rata a somajului se inregistreaza in judetele Ilfov si Timis (cate 1,4%), in Bucuresti (1,7%), Bistrita si Satu Mare (cate 2,4%), Constanta (2,6%), Arad (2,7%), Bihor si Cluj (cate 2,8%), Sibiu (3,0%), Botosani (3,1%), Tulcea (3,7%), Prahova (3,8%), Maramures si Neamt (cate 3,9%), Vrancea (4,0%). Cea mai ridicata rata a somajului s-a inregistrat in judetele Mehedinti (8,7%), Vaslui (8,4%), Teleorman (7,8%), Dolj (7,6%), Gorj (7,1%), Covasna (6,4%), Alba si Galati (cate 6,2%), Hunedoara (6,1%).
 
Cu ce se ocupa ANOFM
  • Are 2.000 de angajati la nivel de tara
  • Este subordonat Ministerului Muncii\
  • Organizeaza, presteaza si finanteaza, in conditiile legii, servicii de formare profesionala pentru persoanele neincadrate in munca
  • Mediaza relatia intre someri si angajatorii din tara
  • Administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj si prezinta Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale rapoarte trimestriale si anuale privind executia bugetara
  • Propune Ministerului Muncii proiecte de acte normative in domeniul ocuparii si formarii profesionale si al protectiei sociale a persoanelor neincadrate in munca
  • Organizeaza serviciile de stabilire, plata si evidenta a ajutoarelor, alocatiilor si indemnizatiilor finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj
Sursa: ANOFM
 
Industria petrochimica, cele mai multe disponibilizari din ultima luna
400 - Producatorul de corpuri de iluminat Elba Timisoara va trimite in somaj tehnic circa 400 de angajati, din cei 482 pe care ii avea.
6.600 - Combinatele chimice detinute de omul de afaceri Ioan Niculae, Sifert Bacau, Azochim Piatra-Neamt, Donau Chem Turnu Magurele, Amonil Slobozia, Nitroporos Fagaras si Viromet Victoria trimit acasa 6.600 de angajati.
500 - Producatorul de BCA Prefab va disponibiliza circa 500 din cei 700 de angajati ai fabricii de la Calarasi, iar producatorul de caramizi Cemacon Zalau are in pregatire, de asemenea, un plan de disponibilizari.
1.000 - Companiile sibiene Concefa si Ambient, cu activitati in domeniul constructiilor, respectiv al distributiei materialelor de constructii, vor concedia aproximativ 1.000 de angajati.
2.000 - Oprirea activitatii de productie a combinatului chimic Azomures (AZO) va afecta aproape 2.000 de salariati, reprezentand 70 % din totalul de personal, inclusiv cei 250 de angajati care au intrat in somaj tehnic in prima parte a lunii noiembrie.
500 - Producatorul de componente auto EYBL International, care detine doua fabrici cu 2.000 de angajati in judetul Timis, a concediat 300 de persoane din fabricile detinute in Romania si Ungaria si urmeaza sa restructureze inca 200 de posturi in perioada urmatoare.
800 - Actionarii olandezi ai grupului cu activitati in industria textila Teba Industries au decis disponibilizarea colectiva in trei etape a 800 de angajati care lucrau in fabrica de la Iasi. In prezent, la Iasi mai lucreaza 700 de angajati, fata de 1.100 cati erau la sfarsitul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO