Profesii

Programele de trainee, primul pas pentru o cariera internationala

Programele de trainee, primul pas pentru o cariera internationala
07.12.2008, 16:32 565

 

Din ce in ce mai multe dintre companii multinationale de pe plan local incep sa dezvolte programe de trainee pentru tineri. Acestia au ocazia de a lucra atat in filialele din tara, cat si din strainatate ale unei companii, urmand ca ulterior sa fie angajati.

In cadrul retelei real,- Hypermarket, parte a grupului german Metro, programul de trainee adresat tinerilor dureaza 18 luni, constand in sase luni de activitate in tara de origine, opt luni in alta tara in care este prezenta compania, dar si o alta perioada de patru luni intr-o tara unde este prezenta compania si in care tinerii vor munci prima data pe un post definitiv.
Ana Maria Radoi si Sergiu Nicolau, doi dintre angajatii real,- implicati in acest program, calatoresc in prezent de-a lungul Europei si Asiei si se pregatesc pentru o cariera internationala in sectorul operational sau in cel de achizitii.
Cei doi trainee au venit la real,- in decembrie 2007, iar dupa efectuarea stagiului in Romania au ales fiecare sa se pregateasca pe domeniile operational, respectiv category management, in alte tari incluse in program.
Desi este de origine roman, Sergiu a venit din Basarabia la Ploiesti in 1999, cu o bursa de studii din partea statului roman. Ulterior s-a mutat in Constanta, unde a studiat Tranzactii Economice Internationale. Si-a dobandit cetatenia romana, atunci cand, dupa absolvirea facultatii, si-a dat seama ca nimeni nu vrea sa angajeze basarabeni.
In timpul pregatirii pentru examenul de licenta si-a intalnit viitoarea sotie, cu care s-a mutat in Bucuresti, angajandu-se la Oracle. In Rusia, acolo unde isi desfasoara in prezent activitatea, Sergiu este manager de departament in training. Pentru acesta, o zi de munca inseamna cunoasterea celor trei magazine real,- din Moscova, a produselor, conceptelor si specificului lor, dar si traininguri de afaceri si sistem. 
Real,- nu este singura companie care desfasoara programe de trainee. Pe piata locala companii ca BCR, Nestle sau ING organizeaza astfel de activitati pentru tineri.
Un exemplu este Group Junior Trainee (GJT) al BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, program care presupune atat training on the job, cat si job rotation, seminarii in sala de curs, studii de caz sau e-learning. 
Mai mult decat atat, participantii la GJT petrec, in medie, o saptamana la cursuri in afara tarii. In restul timpului, ei aplica notiunile invatate atat in departamentul din care fac parte, cat si in departamente partenere in program, din BCR sau din Erste Group.
"Pentru participantii din Romania, job rotation se realizeaza atat intre departamentele din BCR, cat si intre fiecare departament din BCR si omologul sau din bancile membre ale Erste Group", explica Paula Covrig, recruitment & development manager al directiei de resurse umane a BCR.
In cadrul Group Junior Trainee sunt implicati aproximativ 50 de participanti din toate cele opt tari membre Erste Bank Group, persoane care deja lucrau in banca la momentul demararii programului sau care au fost selectate dintre tinerii absolventi de studii superioare economice. Participantii invata si se implica in activitatile bancare atat in banca din tara mama cat si bancile din celelalte tari membre ale Erste Group.
"Suntem adeptii unei abordari structurate a procesului de invatare prin care tinerii cu potential au posibilitatea sa asimileze notiuni teoretice si sa le practice in acelasi timp. Cei care termina cu succes un astfel de program au sansa ca, intr-un timp foarte scurt, sa ajunga best performeri sau chiar sa ocupe functii manageriale", explica Paula Covrig, recruitment & development manager al directiei de resurse umane a BCR.
Toti membrii Group Junior Trainee din Romania sunt absolventi ai Academiei de Studii Economice (ASE), promotia 2008. Salariile acestora se situeaza la nivelul celor practicate pe piata pentru tineri absolventi si la aproximativ acelasi nivel cu al colegilor lor de program din alte tari.
"Fiecare program de trainee este customizat pentru fiecare companie in parte, indiferent de tara de provenienta. In esenta, programele de trainees au un obiectiv clar: pregatirea de tineri profesionisti pentru functiile cheie din organizatii", mai spune Covrig, care adauga ca GJT este coordonat din Viena, iar in fiecare tara exista un "national coach" care gestioneaza procesul de invatare, cooperand indeaproape cu mentorii din fiecare departament. Principalele tipuri de activitati de practica sunt aceleasi la nivel de grup, dar sunt abordate diferit in functie de specificul businessului local.  
Si Nestle Romania, subsidiara locala a companiei elvetiene producatoare de bunuri de larg consum, a sustinut in ultimii doi ani programe de training in mai multe facultati din tara la care au participat cateva sute de studenti. Din acest motiv, programul de management trainee People Building Brands a venit ca un pas natural in implicarea in mediul studentesc. Lucrul prin care se deosebeste acesta de majoritatea programelor similare din piata este faptul ca exista un proces riguros de selectie al candidatilor.
"Studentii trebuie sa realizeze eseuri pe teme de marketing si trebuie sa aiba o situatie scolara deosebita. In etapele finale ale selectiei ei participa la o simulare de afaceri unde isi pot arata calitatile care-i caracterizeaza pentru profesionisti de viitor", explica Roxana Corha, HR Manager Nestle Romania.
Toti studentii care trec de etapele de selectie si intra in etapa de initiere in cadrul companiei urmeaza sa lucreze zi de zi alaturi de angajatii Nestle Romania. De asemenea, salariile oferite in cadrul acestui program se ridica la nivelul oferit pentru pozitiile de entry-level.
In perioada pe care cei implicati in programe de trainee o petrec in cadrul Nestle Romania, ei trec prin cele mai importante departamente ale companiei: marketing, financiar, vanzari, dar si productie, fiind organizate vizite la fabrica de napolitane de la Timisoara pe care o detine compania.
Desi in programul demarat de Nestle nu sunt incluse inca deplasarile in strainatate, aceasta este o varianta pe care compania o ia in considerare in mod serios.
"Cel putin pentru moment, studentii trebuie sa inteleaga compania noastra aici, in Romania", spune Corha, care adauga ca usile unei cariere internationale in cadrul companiei le sunt deschise tuturor angajatilor.
In prezent, in companie exista multi romani care lucreaza la sediul central al Nestle din Vevey, Elvetia sau in diverse filiale ale organizatiei din lumea intreaga. La acest lucru se adauga faptul ca exista destule deplasari ale angajatilor la training-uri interne ce au loc in diverse tari din Europa.
"Asadar o cariera internationala este oricand posibila in cadrul companiei noastre, insa trainees trebuie sa stie ca si in Romania avem multe de facut si noi teritorii de cucerit", mai explica Corha.
Pe langa schimbul de experienta din alte tari si training, foarte importanta este si existenta unor mentori.
"Fiecare trainee beneficiaza de un mentor in departamentul de care apartine, iar acesta se implica activ in formarea sa, stabilind obiectivele de invatare, activitatile in care se implica, departamentele in care merge", mai spune Covrig despre programul de trainee al BCR.
Unul dintre programele care are deja "vechime" in randul programelor de trainee este ING Bank Trainee Program, care a ajuns anul acesta la cea de-a 12-a editie, sase din cei peste 100 de tineri care au trimis CV-uri fiind selectati pentru a beneficia de un stagiu de pregatire profesionala timp de un an in companie.
In procesul de selectie principalul aspect urmarit este potentialul fiecarui candidat, acesta raportandu-se intai de toate la valorile ING, adica la capacitatea si disponibilitatea candidatilor de a asimila valorile organizatiei.
In prima parte a programului, participantii dobandesc 4-6 luni de experienta practica pe parcursul unui circuit al departamentelor de specialitate. A doua parte a programului este destinata specializarii in cadrul unui anumit departament.
La finele programului, participantii sunt titularizati pe un post care sa se potriveasca dorintelor de cariera ale acestora, precum si necesitatilor companiei.
De asemenea, cel mai bun candidat al ING Bank Trainee Program primeste o bursa din partea bancii, care cuprinde si o luna de experienta practica la sediul central din Amsterdam.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO