Profesii

S-a intors roata: angajatorii sunt din nou la putere

S-a intors roata: angajatorii sunt din nou la putere
14.12.2008, 16:18 85

Candidatii care acum jumatate de an stabileau interviuri de angajare si uitau sa se prezinte ulterior la ele, mizand pe oferta uriasa de joburi din piata, nu-si mai permit acest lucru. Criza fortei de munca a modelat piata de recrutare in asa fel incat companiile au fost nevoite sa accepte salarii mari si pretentii uneori exagerate din partea candidatilor.

"Este amuzant sa constatam ca acum doua luni sunam 20 de candidati pentru a programa zece la un interviu pentru pozitii de entry-level, spre exemplu, in domeniul bancar si se prezentau in cele din urma numai doua persoane. Aceeasi candidati, care de doua-trei ori nu s-au prezentat la interviu, ne curteaza acum sa le facem rost de joburi. A avut loc o schimbare radicala in piata", declara in urma cu o saptamana Cristina Savuica, managing partner al Lugera & Makler, a doua companie de recrutare de pe piata in functie de cifra de afaceri, care a precizat ca in ultimele doua luni numarul CV-urilor pe care compania le-a primit este de sase ori mai mare decat inainte.
Contextul economic a facut in ultimele luni tranzitia de la o piata dominata de candidati la una in care angajatorii au, din nou, ultimul cuvant.
"In ultima luna, numarul candidatilor care aplica pe site-ul nostru pentru deschiderile existente, dar si fara sa opteze pentru un anume job, ci doar pentru a fi in baza de date pentru oportunitati viitoare este de 2,5 ori mai mare fata de lunile anterioare. In aceste conditii angajatorul poate gasi competente mai bune, ceea ce determina o concurenta mai mare intre candidati", explica Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice.
Chiar daca numarul candidatilor de pe piata este in crestere, nu inseamna ca acestia sunt si buni, altfel spus, cantitatea nu tine loc de calitate. 
"Intr-adevar sunt ceva mai multi candidati pe piata, din cei care ne intereseaza pe noi, dar nu pot spune ca a crescut si calitatea acestora. Inca este greu de gasit oameni buni si lupta pentru talente pe piata va continua. Spre deosebire de domeniile bancar, servicii, publicitate sau auto, piata pe care activam noi este inca stabila. Surprinzator, dar inca gasim cu greu un electrician bun, spre exemplu", specifica Monica Bolocan, director de resurse umane al Strauss Romania, fosta Elite Romania, care detine pe piata locala Doncafe, produs rezultat in urma rebrandingului cafelelor Elita, Selected si Fort.
Bolocan adauga ca Strauss nu a fost afectata inca direct de catre criza financiara. "Se pare ca in domeniul productiei alimentare consumul nu este inca foarte afectat, mai ales ca vin si Sarbatorile. Oamenii renunta la haine, masini, dar nu la ce pun pe masa", mai spune aceasta.
Totodata, anul acesta si anul viitor doua generatii de absolventi termina facultatea, ca urmare a aplicarii Conventiei de la Bologna. "Estimam o crestere a numarului de candidati atat prin numarul dublu de absolventi de la facultatile tehnice, dar si ca urmare a restructurarilor pe care, probabil, le vor opera diverse companii", mai explica Marinescu, referindu-se la motivele in urma carora numarul de candidati de pe piata va creste.
Rapiditatea cu care s-a dezvoltat economia locala pana in prezent permitea companiilor sa creasca chiar si cu angajati mai putin talentati, insa de-acum incolo acest lucru nu va mai fi posibil.
"Va fi o lupta pentru oamenii de elita, cei talentati, indiferent de nivelul la care se afla. Mai ales ca anul acesta vor termina facultatea doua generatii de absolventi de IT. Va fi o discrepanta intre volumul de recrutare al juniorilor si al specialistilor, in sensul ca vor fi angajati mai multi oameni cu experienta", explica Mihai Moghior, managing partner al Brainspotting, firma de recrutare specializata in domeniul IT, care este de parere ca piata de recrutare s-a transformat dintr-o piata a angajatilor intr-o piata a angajatorilor.
Una dintre consecintele acestei situatii este faptul ca majoritatea companiilor vor prefera sa angajeze oameni care sunt in stare "sa intre direct in paine", adica specialisti cu experienta. Bineinteles, vor continua angajarile si la nivel de entry -level, insa intr-o mai mica masura, candidatii fiind alesi cu o mai mare atentie.
"Va fi un razboi pentru oamenii-cheie de pe piata, pentru oamenii talentati. Oamenii de valoare vor fi cei mai cautati, mai ales ca in conditii de criza acestia sunt cel mai usor de identificat", explica Moghior, care este de parere ca nu mai este rentabil in prezent sa faci angajari in masa. In ceea ce priveste domeniul IT, cu ceva timp in urma, firmele de IT aveau nevoie de oameni, in volum mare, pentru a putea sa duca la capat proiectele incepute, insa momentan s-au redus investitiile in proiectele de IT si recrutarea se face cu mai mare precautie, resursele fiind in scadre, iar clientii mult mai atenti la proiectele in care investesc.
In opinia directorului de recrutare al APT, in viitorul apropiat vor exista pe piata muncii candidati valorosi care vor face mai dificila patrunderea noilor veniti, ceea ce poate conduce la scaderea salariilor in special pentru pozitiile "new entry".
Cat priveste pretentiile candidatilor in momentul angajarii, acestea nu mai sunt atat de mari si difera in functie de pozitie.
"Candidatii cu experienta si competente evident valoroase doresc in continuare un loc de munca platit bine si un mediu de lucru atractiv. Sunt mai putin sensibili, adica pot renunta cu usurinta, la beneficii adiacente, precum telefon mobil, masa de pranz, transport etc. Ceilalti candidati incearca sa obtina o oferta de angajare care sa le permita macar acoperirea cheltuielilor de baza", este de parere Marinescu.
In orice caz, angajarile "heirupiste", de masa, nu se mai fac. Companiile nu isi mai permit sa angajeze oameni cu zecile sau cu sutele.
"Angajatorii sunt mult mai atenti, se uita la competente, tin cont de criteriile profesionale. In plus, nu se mai ofera salarii supradimensionate, insa acest lucru nu inseamna ca salariile vor scadea. Pentru o parte dintre angajatii din IT ar putea chiar sa creasca cu 10%, insa in general firmele sunt foarte atente si nu isi mai permit sa plateasca salarii foarte mari", mai explica Moghior, care mentioneaza ca domeniul IT n-a fost atat de afectat de criza financiara, cel putin nu in randul companiilor mari. Pe de alta parte, multe dintre filialele mici ale companiilor de dezvoltare de soft din SUA au fost inchise deja. Cu toate acestea, recrutarile continua in randul marilor multinationale, precum si in randul firmelor care se pregatesc sa intre pe piata. Mai mult decat atat, Brainspotting lucreaza in prezent la potential maxim. 
"In IT nu se fac inca concedieri la nivel de masa, se mai dau afara oameni, mai ales in firmele mici de IT, insa companiile nu au planuri de restructurare, sau cel putin nu le-au facut publice inca", spune Moghior.
In ceea ce priveste salariile, si in cazul Strauss Romania cuvantul de ordine este "prudenta". "Referitor la ce va fi anul urmator, suntem si noi rezervati. Cu siguranta cresterile salariale vor fi foarte 'prudente'", explica Bolocan.
Pentru Moghior, lucrurile s-ar putea clarifica de-abia in martie 2009, cand se va incheia anul financiar, iar companiile se vor decide asupra investitiilor pe care urmeaza sa le faca.
"Astept martie 2009 pentru ca atunci vom sti exact unde stam. Exista firme care au bugete alternative, fie mai mari sau mici, si care sunt in expectativa. Vor adopta o strategie in functie de ce se intampla si in functie de deciziile pe care le vor lua acestea, se va vedea si infrastructura pietei", explica managing partnerul Brainspotting.
In alta ordine de idei, acesta observa ca retailul a fost afectat in Vestul Europei, insa pe plan local inca se consuma foarte mult, avand in vedere si faptul ca au fost deschise recent noi malluri, outlet-uri sau magazine de mobila.
"Oamenii nu au mai putini bani in buzunare in comparatie cu perioada de dinainte de criza. Singurul impact pe care l-au simtit romanii este faptul ca nu mai pot lua credite pentru apartament sau nu mai pot lua masini in leasing", explica Moghior.
Extinderea companiilor din retail poate aduce beneficii insa companiilor de IT, care pot primi mai multe comenzi de proiecte din partea retailerilor.
Totodata, in zona IT, in momentul in care companiile decid sa dea afara oamenii, acestia ar trebui inlocuiti prin automatizarea unor procese. Tehnologia de acest fel nu este inca foarte dezvoltata pe plan local, fiind loc de investitii care sa instaureze stare de "normalitate" in acest domeniu, iar acest lucru ar putea reprezenta o "paine de mancat" pentru IT-isti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO