Profesii

Salariile profesorilor debutanţi din România sunt mici dar peste cele plătite de Polonia, Ungaria sau Grecia. România este pe locul 35 din 38 de state analizate de OCDE după salariul mediu brut anual al profesorilor debutanţi

Salariile profesorilor debutanţi din România sunt mici...

Autor: Ramona Cornea

12.03.2024, 16:40 4849

Cu toate acestea, salariile profesorilor debutanţi de pe piaţa locală sunt cu 17% mai mari decât ale celor din Polonia, cu 31% mai mari decât ale celor din Ungaria Statele Unite sunt pe locul 12 în clasament, iar surpriza mare este că Turcia depăşeşte Suedia, Norvegia, Canada, Finlanda, Franţa, chiar şi media Uniunii Europene şi pe cea a OCDE.

Salariile profesorilor debutanţi din România sunt printre cele mai mici dintr-un număr de 38 de ţări analizate de OCDE în raportul „Education at a glance 2023”. Astfel, în 2022, un profesor debutant din România avea un salariu de pornire de circa 23.300 dolari brut pe an.

În afară de Luxemburg, care este o ţară mică şi foarte bogată, privită ca un paradis fiscal, ţara care plăteşte cel mai bine profesorii debutanţi este Germania (81.141 de dolari brut pe an). Statele Unite sunt pe locul 12 în clasament, iar surpriza mare este că Turcia depăşeşte ţări mari precum Suedia, Norvegia, Canada, Finlanda, Franţa, chiar şi media Uniunii Europene şi pe cea a OCDE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO