Profesii

Simina Berceanu, HR senior manager al Oracle Romania: Criza de personal s-ar reduce daca toate companiile ar investi in educatia tinerilor

Simina Berceanu, HR senior manager al Oracle Romania: Criza de personal s-ar reduce daca toate companiile ar investi in educatia tinerilor

Simina Berceanu, HR Senior Manager Oracle Romania: "Angajatii care fac recomandari primesc inca un salariu in cazul unei angajari reusite. Este o suma semnificativa de ordinul sutelor de euro. O astfel de metoda este o sursa de recrutare eficienta pe care noi o incurajam foarte mult. Angajatii nostri sunt mesagerii companiei in afara ei."

13.08.2007, 12:42 2008

"Noi ne formam singuri angajatii si nu ne implicam in lupta de pe piata. Investind in elevi si studenti ne este mult mai usor sa gasim specialistii pe care ni-i dorim decat le este altor organizatii. Daca toate companiile ar investi in educatia tinerilor, criza de personal specializat s-ar reduce simtitor", subliniaza Berceanu.
Si intrucat educatia tinerilor trebuie sa inceapa inca de pe bancile scolii, Oracle s-a implicat in programe de formare la toate nivelurile de invatamant.
"In prezent, avem parteneriate cu 35 de facultati din toata tara. Am dezvoltat un parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si am inceput sa investim in educatia tinerilor de liceu. In anul scolar 2007-2008, peste 70.000 de elevi de clasa a XII-a de la toate liceele din tara vor beneficia de cursuri de informatica Oracle. Tot de anul acesta am intrat si pe segmentul elevilor din scolile generale", afirma Berceanu. In paralel, compania a implementat un program de scolarizare dedicat profesorilor de informatica. Scopul principal al acestor programe este sa ii familiarizeze pe elevi, studenti si profesori cu tehnologiile IT lansate recent pe piata globala a tehnologiei informatiei. Compania va instrui in acest an 500 de profesori de liceu in tehnologiile si aplicatiile produse de companie.
O relatie solida cu forta de munca din piata reprezinta, intr-o anumita masura, baza intregului business al companiei, chiar daca finalitatea nu este intotdeauna recrutarea. "Prin programele educationale, nu urmarim numai recrutarea, ci incercam sa dezvoltam parteneriatul cu forta de munca inca de timpuriu. Nu urmarim ca toti cei care au beneficiat de programele Oracle sa devina angajatii nostri, dar ei ne pot deveni in final clienti sau parteneri", precizeaza Berceanu.
In opinia sa, astfel de procese vor deveni esentiale in politica organizatiilor care vor sa aiba un viitor pe piata. Dinamica pietei fortei de munca este sustinuta si alimentata de decizia a tot mai multe companii straine de a investi aici.
Si daca pana acum acestea cautau pentru angajare specialisti gata formati, in prezent se vad in situatia in care trebuie sa investeasca tot mai mult in propriii angajati, in tineri si in formarea acestora. Iar aceasta politica de HR este foarte sanatoasa, pentru ca au de castigat atat angajatii, cat si firmele angajatare, este de parere Berceanu.
Oracle Romania are in prezent peste 1.000 de angajati, iar ritmul in care se fac angajarile s-a accelerat puternic in ultimii ani. "Anul trecut, rata de crestere a fost de 100%. Practic, numarul de angajati
s-a dublat de la 500 la 1.000, iar anul acesta preconizam o crestere de 50%. Intentionam ca pana la finalul anului financiar urmator, in mai 2008, sa depasim pragul de 1.500 de angajati", spune Berceanu.
Cea mai buna dovada ca politica de recrutare a organizatiei se bazeaza pe identificarea si pregatirea angajatilor tineri este media de varsta, care la nivelul companiei este de 30 de ani, iar in cadrul centrelor de dezvoltare este de doar 26 de ani.
"Majoritatea angajatilor nostri sunt foarte tineri. Chiar daca unii dintre ei nu au o experienta foarte mare, intrucat nu poti angaja numai oameni cu experienta, ei intra in programele interne de pregatire", declara Simina Berceanu.
Desi accentul cade puternic pe programele educationale, acestea nu ar fi eficiente daca nu ar fi dublate de pregatirea care se continua in cadrul organizatiei dupa angajare.
"In special pentru angajatii proaspat-recrutati, avem programe de training care incep inca din momentul angajarii", afirma ea.
Astfel, daca in primele zile angajatii sunt familiarizati cu aplicatiile si tehnologiile Oracle, apoi urmeaza un modul de pregatire de patru pana la sase saptamani specific fiecarui departament. Acestea sunt traininguri tehnice pe care angajatii le fac in Romania sau in strainatate cu traineri straini. La finalul programului de pregatire, urmeaza o luna in care angajatul lucreaza cu un mentor, care poate fi un manager local sau unul international.
In general, cursurile oferite angajatilor sunt atat de natura tehnica, cat si de dezvoltare personala a angajatilor - comunicare, time management, performance management etc. Majoritatea sunt cursuri de doua zile, dar sunt si cursuri care dureaza pana la doua saptamani, in special cele tehnice.
"Numai in 2006, peste 500 de cursuri au fost realizate in afara tarii, destinatia preferata pentru noi fiind Marea Britanie, iar cursurile tehnice au predominat, in proportie de 60%", spune Berceanu.
Potrivit acesteia, in companie nu exista diferente la capitolul dezvoltarii profesionale intre manageri si ceilalti angajati, in sensul ca managerii nu sunt trimisi la mai multe cursuri de formare si specializare. Astfel, dintre cursurile tehnice, peste 90% sunt destinate specialistilor Oracle.
"Programe mai noi pe care le dezvoltam in prezent sunt pentru managerii cei mai tineri, care au fost promovati in ultimele sase luni si care fac un program intensiv cu traineri din afara pentru managementul echipei, managementul performantei, recrutarea si selectia noilor echipe", precizeaza HR senior managerul Oracle. Ea adauga ca numai pentru acest program de training destinat tinerilor manageri anul trecut au fost investiti peste 200.000 de euro. "In general, pentru fiecare program de training pe care il dezvoltam pentru angajatii nostri investim peste 1.000 de euro per angajat", subliniaza ea.
Dincolo de toate avantajele pe care le implica o echipa tanara, acest fapt poate prezenta si impedimente, care au legatura in special cu fluctuatia de personal.
"Unii dintre angajatii nostri sunt la primul job si vor sa incerce si altceva", spune Berceanu, subliniind ca multi dintre acestia s-au intors apoi in companie, iar politica organizatiei este sa ii reangajeze, intrucat ceea ce conteaza este ca ei sa aiba referinte foarte bune si de la Oracle si de la ceilalti manageri cu care au lucrat, subliniaza ea.
Berceanu spune ca, spre deosebire de alte companii care au un buget fix pentru training, iar programele lor de dezvoltare trebuie sa se incadreze in acest buget, in cadrul Oracle nu exista astfel de restrictii, iar bugetul anual destinat formarii angajatilor se ridica la mai multe sute de mii de euro.
Recrutarea se face direct, in cea mai mare masura, iar cerintele sunt destul de exigente atunci cand vine vorba de noi angajari.
"Daca pe departamentul tehnic cerintele sunt, evident, cele tehnice, pe domeniile non-tehnice urmarim foarte atent profilul angajatului. Cautam la acesta abilitati de comunicare, motivare, mobilitate. Cautam vorbitori de limba engleza. In compania Oracle toti angajatii vorbesc limba engleza dar, in general, sunt vorbitori de doua-trei limbi straine", argumenteaza Berceanu.
Principala sursa de recrutare o reprezinta site-ul companiei. Cu toate acestea, compania incurajeaza si alte metode pentru atragerea specialistilor.
"Angajatii care fac recomandari primesc inca un salariu in cazul unei angajari reusite. Este o suma semnificativa de ordinul sutelor de euro. O astfel de metoda este o sursa de recrutare eficienta pe care noi o incurajam foarte mult. Angajatii nostri sunt mesagerii companiei in afara", este de parere aceasta.
Pe langa recrutarea externa, compania ofera prima sansa angajatilor, atunci cand vine vorba de ocuparea unor pozitii de middle-management.
"Incurajam foarte mult recrutarea pe plan intern. Un angajat poate ajunge intr-o pozitie de middle-management in mai putin de un an daca rezultatele sale sunt bune. Pe pozitii de top-management preferam insa manageri din afara", subliniaza Berceanu.
Desi spune ca gasirea oamenilor nu reprezinta o problema pentru companie, Simina Berceanu admite ca totusi exista si pozitii pe care personalul specializat este destul de greu de identificat si de angajat.
"Destul de usor sa gasim pe segmentul de IT oameni cu experienta de 3-5 ani. Mai complicat este pe domeniile foarte tehnice, domeniile de nisa, acolo unde se cere o experienta de 7-8 ani", afirma ea. In acelasi timp, Oracle cauta studenti care sa cunoasca limbi straine rare, in conditiile in care in companie se vorbesc peste 15 limbi straine.
"Daca limba engleza este deja o conditie la angajare, mai greu este sa gasesti persoane care sa vorbeasca limbi ca norvegiana, suedeza sau daneza. Piata romaneasca este mai educata pe limbile latine (portugheza, spaniola, franceza) si din acest motiv este dificil sa descoperi oameni care vorbesc limbi nordice, spre exemplu", argumenteaza managerul Oracle.
Cat priveste politica salariala, Berceanu spune ca remuneratia oferita se situeaza peste media pietei si este competitiva comparabil cu pozitii similare din alte tari.
"Incercam sa ne raportam nu numai la piata din Romania, ci si la pietele din afara. Salariile au crescut mult in ultimul timp si asta si datorita intrarii multor companii pe piata. Numai de anul trecut salariile s-au marit cu peste 25%. Previziunile arata ca acestea vor mai creste, chiar daca nu in ritmul de pana acum", adauga aceasta.
Pe langa salarii, compania ofera angajatilor o serie de beneficii extrasalariale cum ar fi tichetele de masa sau asigurarile medicale.
"Nu consideram trainingul ca o parte a pachetului de beneficii. El face parte din cultura companiei. Pe langa ceea ce le oferim noi angajatilor nostri, pe partea de creativitate in pachetul de beneficii, incercam sa le oferim angajatilor ceea ce isi doresc", declara Simina Berceanu.
Iar efectele cumulate ale unei politici salariale coerente si ale unei culturii organizationale solide se vad in atasamentul angajatilor fata de companie, apreciaza directorul de HR.
"Avem colegi care au lucrat in Irlanda, Marea Britanie sau SUA si care au ales sa se intoarca la Oracle Romania. Cred ca angajatii aleg sa ramana in companiile in care se simt cel mai confortabil", concluzioneaza ea.


cariera

ianuarie 2007 - prezent: human resources senior manager, Oracle Romania
2005 - 2006: MSc in International Employment Relations & Human Resources Management, London School of Economics, Londra
februarie 2005 - decembrie 2005: human resources manager, Telemobil
septembrie 2004 - februarie 2005: recruitment & selection manager, Telemobil
martie 2003 - septembrie 2004: management & organization development executive, Philip Morris Romania
noiembrie 2001- martie 2003: recruitment specialist, Vodafone
1999: Facultatea de sociologie, psihologie si pedagogie, Universitatea Bucuresti


Oracle

Lider mondial pe piata de software de business
Prezent in Romania de peste 12 ani
Peste 1.000 de angajati la nivel local
Media de varsta la nivelul organizatiei este de 30 de ani, iar in cadrul centrelor de dezvoltare Oracle este de doar 26 de ani
Parteneriate cu 35 de facultati din tara
In anul scolar 2007-2008, peste 70.000 de elevi de clasa a XII-a de la toate liceele din tara vor beneficia de cursuri de informatica Oracle
500 de profesori de liceu vor fi instruiti in acest an in tehnologiile si aplicatiile produse de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO