Profesii

Sorana Baciu, Managing Partner, ACGENIO: În România nu există o bancă de investiţii. Antreprenoriatul înseamnă risc, iar statul ar trebui să acopere o parte din acest risc

Sorana Baciu, Managing Partner, ACGENIO: În România nu...

Autor: Cristina Bellu

25.05.2017, 12:42 293

Cultura antreprenorială există în România, dar marea problemă este cum facem companiile să crească. În România nu există o bancă de investiţii. Antreprenoriatul înseamnă risc, iar statul ar trebui să acopere o parte din acest risc, a spus Sorana Baciu, Managing Partner, ACGENIO , în cadrul evenimentului ZF IMM’17 – Antreprenorii de azi, motorul economiei de mâine.

Marea problemă a IMM-urilor este că acestea nu au competenţele pe care le au multinaţionalele, care le-ar putea asigura transformarea unei idei într-un proiect finanţabil.

În ceea ce priveşte finanţarea, am remarcat o creştere importantă a creditelor acordate persoanelor fizeice, dar acest lucru nu se îndreaptă şi spre mediul antreprenorial. În loc să încurajăm creşterea acestui tip de finanţare ar trebui să încurajăm finanţarea IMM-urilor.

Din păcate, România nu are o legislaţie care să ajute foarte mult afacerile antreprenoriale, iar lipsa competenţelor manageriale şi reticenţa IMM-urilor de a folosi consultanţi conduc către exemple triste în care antreprenorii care au avut un business de succes, care au avut oferte de a vinde afacerea înainte de criză, n-au vândut, iar după criză n-au mai avut ce vinde.

Este esenţial să se transfere competenţele din multinaţionale către IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO