Profesii

Studenţii de la ASE, faţă în faţă cu realitatea pieţei muncii: “În primul an de facultate voiam să ajung director de bancă. Acum vreau să fiu antreprenor”

Studenţii de la ASE, faţă în faţă cu realitatea...

Autor: Corina Mirea

11.05.2014, 19:30 3191

Aproape 200 de viitori economişti s-au strâns la finalul săptămânii trecute la Academia de Studii Economice din Bucureşti pentru a lua pulsul sistemului bancar de la economiştii de carieră, consilierii şi directorii unor instituţii precum Banca Naţională a României, Institutul Bancar Român sau BRD. Dacă în urmă şase- şapte ani, tinerii studenţi de la ASE visau să devină bancheri şi să aibă salarii mari, în prezent mulţi spun că au renunţat la ideea de a lucra pentru cineva şi că vor să îşi deschidă propriile afaceri după terminarea studiilor.

“După liceu, visul multora era să lucreze într-o bancă şi că câştige mulţi bani. Dar odată ce vii la facultate, ieşi din bolul acela de cristal şi începi să dai piept cu realitatea, să nu îţi mai faci o părere după spusele altcuiva. Şi eu mi-am dorit asta în primul an, să mă angajez, să câştig bani, dar mi-am dat seama în ultimii ani că vreau altceva, că am alte pasiuni. Aş vrea ca după ce termin facultatea să devin antreprenoare, să deschid un centru educaţional pentru elevi, unde să poată învăţa după ce termină orele. Îmi doresc mult să urmez calea antreprenoriatului social, în mod special”, spune Andreea, studentă în anul trei la Facultatea de relaţii economice din cadrul ASE. Ea precizează că anul viitor vrea să fac un master în management, astfel încât să se pregătească pentru antreprenoriat şi că nu are de gând să se angajeze prea curând, ci să se implice în programe de voluntariat şi stagii de practică. De altfel, tânăra face parte din Asociaţia Studenţilor Economişti din România (ASER), cea care a organizat la finalul săptămânii trecute conferinţa “Bank to Basics”, unde studenţii ASE au stat faţă în faţă cu economistul-şef al BNR Valentin Lazea, directorul general al IBR Gabriela Hârţescu, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, dar şi Adela Jansen, directorul de resurse umane al BRD.

“Am început să fac practică la un patronat pentru construcţii, vreau să experimentez, mai ales că sunt tânără şi vreau să învăţ cât mai mult. Îmi doresc asta pentru a mă dezvolta pentru că dacă ai o sumă mare de bani în cont sau la final de lună pe fluturaşul de salariu nu înseamnă că te-ai realizat ca om. Ştiind că ai ajuns pe anumite poziţii mai înalte, că ai fost director de bancă sau că ai o afacere, este ceva de care eşti mândru şi cu asta poţi spune peste câţiva ani că ai realizat ceva”, explică Andreea.

Şi Roxana Voicu, 20 de ani, studentă în anul întâi la Marketing, tot în cadrul ASE, spune că “abandonat” de ceva timp ideea de a lucra într-o bancă şi că se vede peste câţiva ani la cârma propriei companii. Cu toate că în ultimii ani criza a şters câteva mii de locuri de muncă din sistemul bancar, ea este de părere că ideea unui job într-o bancă încă este atractivă pentru mulţi dintre cei care vor să dea admitere la ASE.

“Încă este atractivă cariera de bancher pentru că e văzută ca fiind ceva «wow» din punctul de vedere al statului social. Studenţii chiar sunt curioşi să vadă ce înseamnă această de fapt. Ideea este că eu timp de un an am fost la Facultatea de finanţe, dar am renunţat şi m-am înscris la marketing pentru că nu mai reuşeam să am timp pentru voluntariat. Aş vrea ca în această vară să fac un internship la o bancă pentru a vedea cât am învăţat în această perioadă din proiectele de voluntariat, însă tot pe marketing”, spune Roxana, manager de proiect al conferinţei “Bank to Basics”. 

Pe de altă parte, Mădălina, o altă viitoare economistă, este de părere că, în ciuda faptului că imaginea jobului de bancher a suferit puţin din cauza perioadei de criză şi a restricţiilor din domeniu, încă este o poziţie dorită în rândul tinerilor, cel puţin la început de facultate.

“Iniţial, în primul an de facultate, speram să ajung într-o bancă, să fiu chiar director al uneia şi să fac tot felul de dosare de credit. Am început să-mi schimb însă ideile odată ce am întâlnit diverşi oameni la facultate, odată ce am început să mă implic în acţiuni de voluntariat. Mi-am dat seama că aş putea să devin antreprenoare şi chiar aş vrea să mă axez pe zona de comerţ şi să îmi deschid o afacere. Practic, tot cu băncile voi lucra, dar din altă perspectivă”, explică ea. Mădălina este studentă în anul doi la Facultatea de relaţii economice internaţionale din cadrul ASE.

Conferinţa organizată de ASER este prima etapă dintr-un eveniment care se va finaliza pe data de 21 mai. În cadrul acestui program, studenţii de la ASE vor vizita Institutul Bancar Româna şi BRD, vor particpa la workshop-uri şi traininguri în domeniu, iar cinci tineri vor fi selectaţi pentru a face stagii de practică în cadrul băncii. ASER este una dintre cele 15 organizaţii iniţiate de studenţi de la ASE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO