Profesii

Tineri se intorc spre stabilitate: 84% prefera sa se dezvolte in cadrul aceleiasi organizatii

14.12.2008, 16:24 21

Tinerii absolventi romani incep sa fie din ce in ce mai fideli, cel putin la nivel declarativ, locului de munca si angajatorului.

80% din tineri considera ca, pe parcursul carierei lor profesionale, vor schimba doar intre doi si cinci angajatori, potrivit studiului "Generatia Mileniului la locul de munca", realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC), care a adunat raspunsurile a peste 4.200 de absolventi din 44 de tari.
"Aceasta argumentatie este intarita si de raspunsurile participantilor referitoare la cariera dorita, unde 84% dintre romani au sustinut ca prefera sa se dezvolte in cadrul aceleiasi organizatii, fie intr-un domeniu anume sau in mai multe, in timp ce intregul esantion a atins procentajul de numai 47%", a explicat Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
Totodata, studiul arata ca absolventii romani sunt din ce in ce mai atrasi de idealurile absolventilor din alte tari in ceea ce priveste conditiile de lucru. Acest fapt se manifesta mai ales sub forma trecerii de la notiunea de "Unde pot sa lucrez?" la "Unde mi-ar placea sa lucrez?", care genereaza o anumita presiune asupra angajatorilor, obligandu-i sa fie mai creativi in politicile lor de resurse umane. O alta influenta generata de situatia economica al Romaniei se manifesta in tendinta romanilor de a fi mai stabili in ceea ce priveste numarul de angajatori si dezvoltarea profesionala. "80% dintre respondentii romani considera ca, pe parcursul carierei lor profesionale, vor schimba doar intre doi si cinci angajatori, un procentaj semnificativ mai ridicat decat in cazul majoritatii tarilor participante si mai ridicat decat media intregului esantion (respectiv 75%)", mai spune Stoian.
La nivel global, respondentii au fost foarte deschisi cand a venit vorba de acceptarea ofertelor de lucru in strainatate, absolventii indieni fiind cei mai atrasi de aceste oportunitati (93%) in comparatie cu 62% dintre absolventii din Olanda. 80% din totalul respondentilor isi doresc sa lucreze in strainatate.
70% dintre respondenti se asteapta sa foloseasca o limba straina la locul de munca.
In timp ce doar 38% au mentionat engleza ca fiind limba lor materna, 83% se asteapta sa o foloseasca la locul de munca.
In timp ce calatoriile in strainatate reprezinta o prioritate in agenda responden-tilor, lucrul de-acasa si orele flexibile nu sunt atat de importante. Doar 3% dintre respondenti se asteapta sa lucreze in principal de-acasa si doar 18% sa lucreze in afara programului de lucru obisnuit.
Raportul PwC contrazice perceptia conform careia noua generatie de angajati, "Generatia Mileniului", nu este loiala si va respinge metodele de lucru traditionale.
Tendinta spre stabilitate a angajatilor tineri vine la momentul potrivit, in conditiile in care 61% dintre directorii executivi chestionati la nivel global in cadrul unui alt studiul al PwC au declarat ca intampina dificultati in procesul de recrutare si integrare a tinerilor angajati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO