Profesii

​Un întreprinzător cu afaceri sub un milion de euro: Va trebui să plătesc un impozit pe profit de şapte ori mai mare

​Un întreprinzător cu afaceri sub un milion de euro:...

Autor: Georgiana Mihalache

29.10.2017, 14:45 2749

Măsura de instituire a impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu venituri de sub un milion de euro pe care Guvernul a anunţat-o pentru aplicare din 2018 împovărează companiile vizate şi va duce la dispariţia micilor întreprinzători, a afirmat pentru ZF Adriana Goleanu, acţionara Lotus95 Cosmetics, un producător local de cosmetice, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei (560.000 de euro).

Firma Lotus95 Cosmetics a declarat un profit net de doar 19.157 de lei în 2016, iar în condiţiile unui impozit de 1% din cifra de afaceri, va însemna că trebuie să plătească 26.000 de lei impozit, de şapte ori mai mult.

Asta înseamnă o împovărare pentru companii pentru că cifra de afaceri înseamnă şi cheltuială, ceea ce înseamnă că ai profit sau nu, plăteşti acel 1% şi practic acel 1% se duce şi pe cheltuiala ta, ca firmă. Îţi măreşti cheltuiala, fără să ai profit, nu e niciun avantaj. Nu ajută cu nimic companiile. Vor dispărea foarte  mulţi mici întreprinzători şiv or rămâne cei mari care au putere financiară”, a spus Adriana Goleanu. Ea a explicat de ce, deşi este o întreprindere de producţie, are o marjă a profitului de doar 0,7% din cifra de afaceri. „Să pot să rezist în rafturile hipermarketurilor unde dau marfa, trebuie să fac produse cu un preţ scăzut, altfel nu pot să intru în magazin. La unele hipermarketuri, preţul este „impozitat” şi cu peste 50% din afacerile pe care le faci, care reprezintă contravaloare a serviciilor de punere la raft. Dau produse de 100.000 de lei, de exemplu, dar încasez doar 45%, din care trebuie să acopăr materia primă, costurile de producţie, cu salariile”, a spus ea.

Goleanu mai susţine că va creşte numărul şomerilor, iar statul va rămâne, de fapt, fără taxe de la firmele care vor fi afectate de această măsură anunţată, pentru că firmele care nu se vor putea susţine după câteva luni vor dispărea.

De exemplu, Lotus95 Cosmetics a avut în 2016 o cifră de afaceri de 2,6 mil. lei şi un profit de 19.157 de lei. Pentru că se încadrează în companiile cu afaceri de peste 500.000 de euro, firma plăteşte în momentul acesta, după legislaţia în vigoare, impozit pe profit de 16%, ceea ce, la profitul înregistrat anul trecut, înseamnă că firma a plătit impozit la stat de 3.000 de lei. Dacă măsura propusă de guvern de impozitare a cifrei de afaceri va fi implementată, Lotus95 Cosmetics ar plăti 26.000 de lei, de şapte ori mai mult decât în prezent, din calculele ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Din cele 450.000 de companii active în România în 2015, cel mai recent an pentru care există date, circa 425.000 de companii au afaceri mai mici de un milion de euro, iar restul de aproape 25.000 au afaceri mai mari de un milion de euro, arată datele companiei de consultanţă Coface.

Cifra de afaceri totală a companiilor cu afaceri de sub un milion de euro a fost în acelaşi an de 37,5 de miliarde de euro, din datele Coface. Astfel, un impozit pe cifra de afaceri a acestor companii de 1%, aşa cum a fost propus de Guvern, înseamnă venituri de 370 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit, cât se plăteşte în prezent. Firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune”, şi-a motivat Ionuţ Mişa propunerea, citat de Mediafax.

Anul acesta, Guvernul a încercat să introducă la nivelul întregii economii un impozit pe cifră de afaceri, însă în urma criticilor din piaţă, această măsură nu a mai fost implementată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO