Profesii

VIDEO ZF Live. Sergiu Neguţ, business angel: „Un lider are nevoie să aibă şi o doză de umilinţă, de a nu se lua în serios foarte tare, dar şi bun-simţ ca să ştie că nu e cel mai tare“

Autor: Alexandra Marcu

25.04.2016, 20:00 456
Sergiu Neguţ, business angel şi associate dean la şcoala de afaceri Maastricht School of Management, e de părere că cei care vor să facă un program de EMBA trebuie să fi fost într-o poziţie de management cel puţin doi sau trei ani, să fi trecut prin experienţa de a angaja şi a concedia oameni.
 
Costul pentru un asemenea program este de 6.500 de euro pe an, iar cei care vor preda acolo vor fi oameni de afaceri români, dar şi din străinătate, printre aceştia numărându-se Adi Stanciu (curs leadership), Florin Ilie de la ING (curs strategie) sau Sergiu Neguţ (antreprenoriat). „Absolvenţii vor primi la sfârşit o diplomă de licenţă recunoscută la nivel european“, a spus Sergiu Neguţ în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Putem să oferim şi burse din sponsorizările primite de la un număr mare de antreprenori din piaţă şi de la câteva corporaţii.“ Acesta e de părere că o diplomă olandeză valorează mai mult decât una românească în ochii unor angajatori din ţară. „Să faci un EMBA este un fel de transfuzie, o spălare pe creier în sensul bun.“ El a terminat un program de acest fel la INSEAD şi spune că acest program i-a schimbat viaţa radical şi şi-a dat seama că toţi oamenii sunt actori într-o economie. „Este mai puţin relevant dacă lucrezi pe un salariu sau dacă eşti freelancer, contează ce rol joci şi care este planul tău pe termen lung.“
 
Oportunităţile pe care le au cei care fac un EMBA pot fi de natură atât antreprenorială, cât şi intraprenorială, aceste programe contribuind la dezvoltarea unor aptitudini precum leadership, soft skills sau analiză de risc. „Poţi să înveţi cum să îi convingi pe ceilalţi să facă cum vrei tu“, a completat Neguţ.
 
Printre calităţile unui lider se numără autenticitatea, determinarea, o doză de umilinţă şi bun-simţ. „Oamenii nu pot să fie falşi şi să se aştepte să fie urmaţi, iar în situaţiile neplăcute întâlnite în business trebuie să îi convingi inclusiv pe cei care nu te urmăresc.“ Un lider are nevoie să aibă şi o doză de umilinţă, de a nu se lua în serios foarte tare, dar şi bun-simţ ca să ştie că nu e cel mai tare. „Un lider trebuie să fie pregătit să angajeze oameni mai buni decât el, trebuie să accepte acest lucru.“
 
Un program de tipul EMBA te învaţă să îţi pui alte întrebări, să interacţionezi cu oamenii şi este o bună oportunitate pentru cei care vor să urmeze calea antreprenoriatului.
 
„Mi se pare important să încerci lucrurile cât mai devreme pentru că riscul este foarte mic, nu ai responsabilitatea unor rate la bancă sau susţinerea unei familii. Antreprenorii români pot trece uşor peste eşec, au o apetenţă pentru risc mai mare.“
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO