Profesii

ZF ESG Summit 2023. Roxana Ionescu, partener, NNDKP: Degeaba faci demersuri pe partea de mediu şi de guvernanţă, dacă în zona de relaţii cu angajaţii sau cu consumatorii nu se închide cercul. Trebuie să prioritizăm toate criteriile ESG, dar în special elementul de social

ZF ESG Summit 2023. Roxana Ionescu, partener, NNDKP:...

Autor: Alexandra Matei

08.05.2023, 12:09 355

Roxana Ionescu, partener în cadrul firmei de avocatură NNDKP, este de părere că trebuie prioritizate toate criteriile ESG de către companii, însă accentul trebuie pus pe partea de social, astfel încât întregul cerc, din care fac parte şi zona de mediu şi cea de guvernanţă, să poată fi închis.

„Indicatorul la care trebuie să se uite companiile este cel social. Degeaba faci demersuri pe partea de mediu şi de guvernanţă, dacă în zona de relaţii cu angajaţii sau cu consumatorii, ori pe partea de comunicare şi transparenţă nu se închide cercul. Elementul de social este foarte important, mai ales că nu există context în care să nu auzim că există probleme cu forţa de muncă, cu reţinerea oamenilor, cu găsirea oamenilor specializaţi. Trebuie să prioritizăm toate criteriile ESG, dar în special elementul de social”, a spus aceasta în timpul ZF ESG Summit 2023.

Alte declaraţii:

Cadrul de reglementare este o ţintă în mişcare. Conceptul de ESG diferă nu numai de la industrie la industrie, ci şi de la societate la societate. Înainte să discuţi despre cum te conformezi, trebuie să defineşti ce înseamnă, de fapt, pentru tine ESG.

Realitatea este că tot ceea ce înseamnă cadrul de reglemenatare în zona de mediu este stufos şi e pe cale să devină şi mai stufos, şi mai strict, dar e important să se acopere toate elementele – partea de social şi de guvernanţă. Ceea ce trebuie să închidă cercul este partea de transparenţă.

Este foarte important ca societăţile să se uite la cadrul de reglementare pentru a identifica nu numai acele modificări care vin, ci şi instrumentele care sunt disponibile în acest moment pentru a asigura acea conformare.

Tot ce înseamnă investiţii în procedee tehnologice trebuie să se focuseze pe reciclare. Inclusiv în PNRR una dintre priorităţi este finanţarea dezvoltării noilor instalaţii de reciclare.

Există cerinţe de raportare şi acolo unde nu există încă cerinţe legale, s-ar putea să doriţi să faceţi lucrul acesta pentru că este un trend sau pentru că vedeţi beneficiul real în a asigura comunicarea în acest domeniu. Însă, aveţi grijă ce puneţi pe hârtie, pentru că pentru toate aceste informaţii veţi fi responsabili.

Se pierde foarte mult din vedere faptul că ceea ce vine de la nivel european nu ar trebui să fie văzut ca un dat. Există mecanisme prin care atât autorităţile statului, cât şi toţi actorii interesaţi de regelementările unui anumit domeniu se pot implica în procesul de reglementare înainte ca la nivel european să se finalizeze actele respective. Orice şansă şi orice ocazie în care se discută la nivel european trebuie folosită.

E important să se pună accentul pe partea de îndrumare. Autoritatea cred că ar trebui să aibă obligaţia privind această îndrumare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO