Profesii

ZF Live. Ioana Necula, Genesis College: Educaţia financiară şi antreprenorială trebuie introdusă foarte devreme în şcoală, nivelul măsurat de educaţie financiară în România este foarte scăzut. Deşi mulţi dintre copiii actualelor generaţii îşi doresc să devină oameni de afaceri, ei nu au aceste competenţe de bază

Autor: Ramona Cornea

21.07.2023, 16:24 140

„Statisticile arată că avem un nivel foarte slab de pregătire financiară, avem un nivel foarte slab de formare de antreprenori, sunt prea puţine companii care apar an de an, deşi la nivelul Uniunii Europene sunt tot felul de instrumente care vor să ne încurajeze, dar trebuie o reformă curriculară în acest sens.”

Nivelul de educaţie financiară al elevilor români este unul foarte slab, astfel că este nevoie de o reformă a curriculei din sistemul de educaţie public pentru îmbunătăţirea acestui aspect, este de părere Ioana Necula, preşedinte şi fondator al şcolii private Genesis College.

„Educaţia financiară şi antreprenorială trebuie introdusă foarte devreme în şcoală, nivelul măsurat de educaţie financiară în România este foarte scăzut. Deşi mulţi dintre copiii actualelor generaţii îşi doresc să devină oameni de afaceri, ei nu au aceste competenţe de bază. (...) Statisticile arată că avem un nivel foarte slab de pregătire financiară, avem un nivel foarte slab de formare de antreprenori, sunt prea puţine companii care apar an de an, deşi la nivelul Uniunii Europene sunt tot felul de instrumente care vor să ne încurajeze, dar trebuie o reformă curriculară în acest sens”, a spus Ioana Necula în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În plus, ea a punctat că în toată zona europeană, la recomandările Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene există foarte clar specificate competenţele antreprenoriale ca bază în cele opt competenţe pe care individul trebuie să le deţină la momentul maturităţii.

„Printre acele competenţe cheie despre care se vorbeşte în parcursul de învăţare o alta este comunicarea în limba maternă sau competenţele digitale despre care toată lumea ştie. La fel, competenţa de spirit antreprenorial este considerată o competenţă de bază. (...) Antreprenoriatul, lăsând la o parte exotismul cuvântului, înseamnă o competenţă extraordinar de importantă în parcursul individului, competenţă care trebuie dezvoltată încă de la şcoala primară.“

 Multe ţări dezvoltate şi cu istoric în zona educaţiei susţin că ar trebui dezvoltată chiar de la grădiniţă, din primii ani în care copilul începe să vorbească”, a detaliat reprezentanta Genesis College.      

Ioana Necula crede că este foarte important ca un economist, un tânăr care vrea să urmeze facultatea de economie sau să meargă pe drumul antreprenoriatului să aibă noţiunile de bază care pleacă din matematică şi care apoi se traduc în economie, în statistică, în finanţe, în contabilitate, chiar şi în marketing.

„Nu poţi să faci analize dacă nu ai nişte noţiuni matematice, iar matematica face parte din competenţele cheie la nivel european, din cele opt competenţe cheie pe care Uniunea Europeană le consideră importante pentru viitorul adult european”, a subliniat ea.

Anul acesta, Genesis College a deschis o clasă cu profil economic, având în vedere că mulţi dintre copiii care vin la şcoală vor să se ducă în străinătate la facultăţi de business şi au reale dificultăţi atunci când ajung acolo dacă urmează un profil umanist, de exemplu.

„De cele mai multe ori, copiii în curriculumul românesc aleg profilul de ştiinţe sociale, acest profil este foarte bun pentru cultură generală, pentru anumite specialităţi ,dar nu pentru zona de economie pentru că nu se mai face matematică din clasa a XI – a. Profilul economic, deşi este atribuit liceului tehnologic şi face parte din acele sisteme duale care funcţionează în parteneriat cu companiile, este un profil foarte bun pentru cei care vor să aibă o carieră în business, în vânzări, în management pentru că îţi dă cunoştinţe şi îţi formează competenţe esenţiale pentru astfel de funcţii”, a concluzionat Ioana Necula.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO