Proprietăţi

Băncile au preţuri extreme la apartamentele din Bucureşti scoase la licitaţie: între 700 de euro şi 2.400 de euro/mp

Băncile au preţuri extreme la apartamentele din Bucureşti scoase la licitaţie: între 700 şi 2.400 euro/mp

Autor: Cristi Moga

27.02.2012, 10:17 7000

Băncile scot la licitaţie apartamente executate cu preţuri de pornire mai mici, în medie, cu 10% decât cele din "piaţa liberă", dar puţine sunt proprietăţile care pot fi considerate chilipir imobiliar.

Ţinând cont de actualele preţuri solicitate în Bucureşti, un anunţ cu un preţ mai mic de 700 de euro/metrul pătrat în zona Dristor merită analizat, în timp ce un apartament din zona 13 Septembrie pentru care se solicită 2.400 de euro/mp ar trebui să aibă dotări deosebite pentru a justifica preţul, mult peste media zonei.

Ziarul Financiar a analizat portofoliile de apartamente scoase la vânzare de peste 20 dintre cele mai mari bănci de pe piaţă, iar oferta pentru Capitală este mai redusă decât la sfârşitul anului trecut.

Sunt bănci care nu au programată pentru perioada următoare nicio licitaţie de vânzare a unor apartamente din Capitală, fără a fi clar dacă această situaţie este provocată de vânzarea tuturor locuinţelor din portofoliu sau doar de o eventuală "strategie" de amânare a vânzărilor.

Din oferta existentă au fost selectate zece locuinţe din Capitală pentru care vor fi organizate licitaţii în următoarele trei săp tămâni, iar în paralel au fost căutate aparta mente cu proprietăţi asemănătoare (zonă, suprafaţă) pentru a compara preţurile.

Din datele obţinute, cele mai avantajoase proprietăţi scoase la vânzare de bănci ar fi trei apartamente cu trei camere din zonele Nicolae Grigorescu, Calea Victoriei şi bulevardul Basarabia, ale căror preţuri solicitate sunt cu 18-24% mai mici decât pentru locuinţe asemănătoare din aceleaşi zone.

700 euro/mp la Nicolae Grigorescu

Apartamentul din zona Nicolae Grigorescu, pe strada Danubiu (între Fizicienilor şi Râmnicu Vâlcea), are o suprafaţă utilă de 72 de metri pătraţi şi un preţ solicitat ceva mai mic de 50.000 de euro, Libra Bank organizând o licitaţie pentru vânzarea acestui apartament chiar mâine, 28 februarie.

Preţul solicitat pentru acest apartament este de sub 700 euro/mp, în timp ce pe site-urile imobiliare cele mai ieftine apartamente cu trei camere din zonă costă în jur de 900 de euro/mp.

Şi BCR are un apartament cu un preţ care poate fi considerat "ofertă": pe Calea Vic toriei la numărul 83, lângă hotelul Radisson, banca a scos la vânzare săptămâna trecută un apartament de trei camere cu un preţ de 1.130 de euro/mp: 90.000 de euro pentru locuinţa de 80 mp. Apartamentul se află la etajul doi al unui bloc cu opt etaje, iar din pozele prezentate pe site-ul BCR locuinţa pare bine întreţinută.

O problemă ar putea fi reprezentată de faptul că preţul solicitat (392.300 de lei) este mai mare decât plafonul până la care cota TVA percepută la achiziţia de locuinţe este de 5% (380.000 de lei). Astfel, dacă apartamentul va fi cumpărat de o persoană fizică, preţul cu TVA va ajunge la aproape 112.000 de euro.

Cu toate acestea, apartamentul de pe Ca lea Victoriei are în continuare un preţ uşor sub nivelul pieţei, ţinând cont de datele de pe site-urile cu anunţuri imobiliare.

2.400 euro/mp pe 13 Septembrie

Un apartament care este însă departe de valorile solicitate acum în piaţă este la etajul patru al unui bloc de pe Calea 13 Septembrie, din apropierea intersecţiei cu şoseaua Panduri, care va fi scos la licitaţie de CEC Bank în data de şapte martie la un preţ de pornire de 957.000 de lei (220.000 de euro).

Apartamentul are o suprafaţă utilă de aproape 92 de metri pătraţi, astfel că preţul pe metru pătrat se ridică la aproape 2.400 de euro, cu circa 1.000 de euro mai mult decât valorile medii solicitate în zonă.

Acesta este "preţul la care a fost evaluat imobilul", explică reprezentanţii CEC.

În materie de dotări, în materialul de prezentare al apartamentului sunt menţionate tâmplăria exterioară din lemn stratificat cu geam termopan, uşa metalică de la intrare, parchetul lamelar din camere, holuri şi balcoane, precum şi placările cu gresie şi faianţă.

Preţul solicitat de CEC Bank este mai ridicat decât al oricărui apartament cu patru camere din zona 13 Septembrie de pe site-urile cu anunţuri imobiliare.

Pentru cele mai multe cartiere din Bucureşti, fie că este vorba de Militari, Mihai Bravu sau Berceni, preţurile solicitate se învârt în jurul valorii de 900-1.000 euro/metrul pătrat.

Pe parcursul anului trecut apartamentele din Bucureşti s-au mai ieftinit cu aproximativ 5 procente, dar în primele două luni din 2012 proprietarii au majorat preţurile cu 0,5-1%, potrivit datelor imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO