Proprietăţi

Dezvoltatorii de malluri sunt de doua ori mai atenti la noile proiecte, dupa inchiderea Armonia Braila

Dezvoltatorii de malluri sunt de doua ori mai atenti la noile proiecte, dupa inchiderea Armonia Braila
29.07.2009, 17:07 148

Prima inchidere a unui centru comercial, Armonia Center din Braila, ai carui proprietari au decis sa repozitioneze proiectul pentru a putea oferi produse mai accesibile pentru locuitorii orasului, nu avea cum sa ramana fara efecte in randul dezvoltatorilor de centre comerciale.

In Romania functioneaza la ora actuala aproape 50 de centre comerciale, iar altele aproximativ 100 sunt pe hartie, in diferite stadii de proiectare si mai putin de constructie. Marea majoritate a acestora nu vor fi realizate deloc, mai ales in contextul in care o buna parte din cele existente au performante slabe.

"Bineinteles ca vom fi mai atenti acum. Consider ca doua centre comerciale de mari dimensiuni reprezinta prea mult pentru Braila la ora actuala. Nu ne grabim sa dezvoltam urmatoarele proiecte si suntem foarte atenti sa obtinem finantare. Ne uitam sa finalizam integral proiectele din Bacau, Braila si Focsani, iar parcul de retail din Deva vrem sa fie gata in primavara anului viitor. Restul pot sa mai astepte", spune Carl Decoopman, director si actionar al firmei de dezvoltare imobiliara BelRom, unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata centrelor comerciale.

BelRom a construit pana la ora actuala cinci proiecte, in Sibiu, Targu-Mures, Braila, Bacau si Focsani, primele doua fiind vandute pentru mai mult de 170 de milioane de euro.

Compania mai detine terenuri in Bucuresti, Botosani, Deva, Turnu-Severin si Ramnicu-Valcea pe care intentioneaza sa realizeze proiecte asemanatoare.

Cu exceptia orasului Turnu-Severin, in fiecare dintre aceste orase compania va avea competitie din partea altor dezvoltatori care fie au finalizat investitii comerciale, fie au intr-un stadiu avansat de constructie astfel de proiecte.

"In Botosani avem cea mai buna pozitie, astfel ca nu ne facem probleme acolo", a mai spus Decoopman.

Tot pe pozitionare se bazeaza si Reuven Havar, country manager al companiei de dezvoltare imobiliara AFI Europe, care construieste proiectul Cotroceni Park din Bucuresti si are alte trei loturi pentru proiecte in Arad, Ploiesti si Bucuresti, pe terenul fostei fabrici Laromet.

"In Arad sunt in centru, iar in Ploiesti sunt si mai in centru. Cand esti pozitionat central, mallul fie merge bine, fie merge foarte bine. Ati auzit de vreun mall central care sa se inchida?", spune Havar.

Cu toate acestea, planurile companiei au suferit o usoara ajustare in ultima perioada, dar nu din cauza inchiderii proiectului Armonia Center din Braila. Din cauza faptului ca firma Atrium Centers are intr-un stadiu avansat de constructie un mall in Arad, in imediata vecinatate a terenului detinut de AFI Europe, compania va construi pe acest lot un parc de retail, dupa ce initial dorea sa dezvolte un mall.

"Cred ca in general piata va fi mai atenta pe viitor, deoarece toata lumea sufera ca a fost prea optimista in trecut. In Arad suntem avansati cu proiectul, iar competitia a cam iesit din piata, astfel ca apreciez ca vom supravietui. In Satu Mare nu vad o locatie mai buna pentru un mall ca a noastra, iar in Baia Mare speram sa o luam inaintea celor de la RED, care vor sa dezvolte un parc comercial ca si noi. Alaturi de Gold Plaza, care este un mall, putem coexista", a declarat pentru ZF Michael Israeli, managing director si actionar al companiei Atrium Centers, cu proiecte de malluri in Arad, Cluj, Satu Mare si Baia Mare.

In ciuda optimismului aratat de unii dezvoltatori, piata centrelor comerciale traverseaza o perioada dificila, in conditiile in care apetitul spre consum al oamenilor a scazut.

"Urmare a discutiilor de astazi cu colegii din grup din toate tarile, semnalele din Europa Centrala si de Est nu sunt deloc incurajatoare in sectorul de retail, exceptand Polonia, unde situatia macro este buna", spune Bogdan Dancau, managing director al companiei Atrium European Real Estate, proprietarul centrului comercial Militari Shopping din Bucuresti.

Compania mai are in proprietate doua terenuri in Arad si Constanta, pe care intentioneaza sa realizeze proiecte comerciale al caror concept a fost insa schimbat.

"Ambele proiecte raman pe agenda, dar nu in forma preconizata anterior. Braila ramane un oras mic de provincie fara putere de cumparare, dar indica ce s-a intamplat din cauza freneziei din trecut. Pot urma si alte cazuri. Cat timp situatia macro a Romaniei nu da semne de stabilizare si, personal, cred ca nu am ajuns la fundul prapastiei, nu putem astepta evolutii pozitive in retail", mai spune Dancau.

 Printre companiile cu cele mai ambitioase proiecte pe piata centrelor comerciale se mai numara si investitori precum Mivan sau Plaza Centers, care au fiecare terenuri pentru cel putin sapte malluri in afara Capitalei.

Mivan are intr-un stadiu avansat de constructie proiectul Tiago Mall de la Oradea, a carui deschidere a fost amanata in mai multe randuri, in timp ce Plaza Centers a inceput lucrarile doar la proiectul din Miercurea Ciuc - Csiki Plaza - care ar putea fi deschis in primavara anului viitor.

Nord-irlandezii de la Mivan mai au terenuri in Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu si Galati, dar, potrivit site-ului de prezentare a acestora, majoritatea loturilor se afla la marginea oraselor.

Pe de alta parte, Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center din centrul Capitalei, mai detine terenuri in orasele Iasi, Timisoara, Slatina, Hunedoara si Targu-Mures.

O alta companie cu planuri mari pe segmentul comercial este Atrium Centers, dezvoltatorul unui proiect in Arad, care mai detine alte trei terenuri, in Cluj, Satu Mare si Baia Mare, destinate realizarii unor proiecte similare de malluri sub brandul Atrium Center.

"Sunt atat de putine proiecte ramase in picioare; cu exceptia a doua malluri in Bucuresti si patru in provincie eu nu mai stiu altele. Cererea este acum concentrata pe Bucuresti, unde retailerii continua sa caute spatii. In afara Capitalei, pe termen mediu vor mai fi incepute proiecte in orase precum Timisoara, Brasov si Constanta, unde puterea de cumparare este mai ridicata", apreciaza Monica Barbu, vicepresedinte al firmei de consultanta imobiliara The Advisers/ Knight Frank.

O serie de orase, printre care Buzau sau Suceava, inregistreaza deja un numar ridicat de proiecte comerciale, raportat la numarul de locuitori si puterea de cumparare a acestora.

Potrivit Monicai Barbu, principala problema a dezvoltatorilor va fi dificultatea de a atrage retaileri in orasele mici ale tarii, motiv pentru care nu vor mai putea obtine finantari bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO