Proprietăţi

Floreasca Business Park, vândut pentru 100 mil. euro

Floreasca Business Park, vândut pentru 100 mil. euro

Autor: Cristi Moga

30.11.2010, 11:38 1007

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments(NEPI), care deţine pe piaţa locală cen trele comerciale ERP Brăilaşi Iris Piteşti, a cumpărat proiectul de birouri Floreasca BusinessPark din nordul Capitalei, într-o tranzacţie cu o valoare de peste100 de milioane de euro, cea mai mare de la izbucnirea crizei pepiaţa imobiliară locală.

"Preţul de achiziţie va fi de circa 27,6 milioane de euro. (...)NEPI şi-a asumat achitarea unui credit bancar de 73,6 milioane deeuro existent la 30 iunie 2010", se arată într-un anunţ al fonduluide investiţii listat pe bursa din Londra.

Proprietarii clădirii de birouri erau compania Portland Trust,controlată de omul de afaceri brita nic Robert Neale, care s-aasociat cu fondul american de investiţii Apollo pentru dezvoltareade proiecte imobiliare. Avocaţii NEPI în această tranzacţie au fostrepre zen tanţii firmei Reff & Asociaţii, în timp ce vânzătoriiau fost asistaţi de NNDKP (Nestor).

Floreasca Business Park este un proiect de birouri cu osuprafaţă închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi, închiriat cătrecompanii precum Oracle, Holcim, DHL sau Agip. Portland Trust seaflă la al treilea exit de pe piaţa birourilor din Capitală, dupăce a dezvoltat şi vândut proiectele Opera Center din zona Eroilorşi parcul de afaceri Bucharest Business Park din spatele CaseiPresei Libere. Investiţia în proiectul din Floreasca a fostfinanţată printr-un credit de peste 70 de milioane de euro obţinutde la Raiffeisen Zentralbank.

"NEPI consideră că piaţa de birouri din Bucureşti oferă înprezent valoare investitorilor.Ca urmare, echipa de management arealizat o analiză a oportunităţilor din Bucureşti care a condus la12 potenţiale ţinte de achiziţii, evaluate de directorii firmei şiconsultanţii externi, Collies International, în funcţie devizibilitate, aspecte tehnice, design, locuri de parcare şi accesla transport în comun. Floreasca Business Park a obţinut cel maimare punctaj dintre ţintele de achiziţie", au motivat reprezentanţii NEPI alegerea.

Clădirea este închiriată la o valoare medie de 17,2 euro/metrulpătrat, astfel că veniturile anuale generate ajung la 7,4 milioanede euro, exceptând sumele încasate din închirierea spaţiilor deparcare.

Cele mai mari tranzacţii realizate până în prezent pe piaţabirourilor din Bucureşti au fost cu cele două clădiri din proiectulUp- Ground (circa 150 mil. euro), America House (120 mil. euro),PGV Tower, Millennium BC şi Construdava (110 mil. euro) şi S-Park(101 mil. euro). Toate aceste tranzacţii au avut loc însă înaintede căderea pieţei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO