Proprietăţi

Indexul imobiliar al ZF: preţul mediu la trei camere a revenit la 78.000 de euro, după două luni de creştere

Indexul imobiliar al ZF: preţul mediu la trei camere a revenit la 78.000 de euro, după două luni de creştere

Foto: Shutterstock

Autor: Cristi Moga

04.06.2012, 00:02 1834

Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au pierdut în mai ce "câştigaseră" în martie şi aprilie, revenind pe scădere. Preţurile medii solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bu­cureşti au scăzut în luna mai cu 0,5%, ajungând la 78.000 de euro, după două luni cu uşoare creşteri, potrivit Indexului imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma de con­sultanţă imobiliară Coldwell Banker.

În piaţa rezidenţială există în prezent o uşoară activitate datorată probabil ultimelor luni ale programului guvernamental Prima casă, al cărui plafon de credite garantate de stat ar putea fi epuizat până la sfârşitul acestui an. Cu toate acestea, Prima casă nu poate susţine întreaga piaţă reziden­ţială, în condiţiile în care creditarea ipotecară în afara programului rămâne foarte scăzută.
Potrivit indicelui realizat de site-ul imobiliare.ro, scăderea preţurilor la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti a fost în mai de 0,4%, până la o medie de 1.036 de euro/metrul pătrat, singurul segment care a înregistrat creştere fiind apartamentele cu două camere (de la 1.101 la 1.110 euro/mp), cele mai tranzacţionate locuinţe prin programul Prima casă.

Se poate şi mai jos

În ciuda faptului că preţurile sunt la jumătate faţă de nivelul din urmă cu patru ani, înainte de începerea crizei (potrivit indexului imobiliar al ZF, în aprilie 2008 preţurile medii ale aparta­mentelor vechi din Bucureşti depăşeau 2.000 de euro/mp), în piaţă sunt voci care afirmă că pragul minim nu a fost încă atins.

"Un preţ corect al apartamentelor pe piaţa locală ar fi în jurul a 600-700 de euro/mp, preţ la care dezvoltatorul ar putea realiza un profit mulţumitor", afirma săptămâna trecută omul de afaceri Ovidiu Şandor, unul dintre ac­ţio­narii afacerii Moda-Tim din Timi­şoara, în cadrul unui eveniment orga­nizat de imobiliare.ro. Şandor nu a in­vestit în construcţia de locuinţe, ci în segmentul de birouri, dar spune că ar fi tentat să înceapă o investiţie rezi­denţială.

Una dintre problemele pieţei o reprezintă în prezent costurile ridicate la care au fost construite o serie de proiecte înainte de izbucnirea crizei şi faptul că dezvoltatorii şi băncile nu îşi asumă, în anumite cazuri, pierderile. Pentru alte proiecte soluţia a fost falimentul, astfel că băncile au ajuns la portofolii importante de active imobi­liare în ultimii ani.

Cum sunt preţurile în cartiere

Zonele Brâncoveanu, Mihai Bravu sau 13 Septembrie pot fi considerate regiunile Capitalei cu preţurile cele mai apropiate de media Bucureştiului, proprietarii solicitând pe apartamentele cu trei camere preţuri de circa 77.000-78.000 de euro.

Cele mai ieftine apar­tamente cu trei camere din Bucureşti, dintre zonele analizate, sunt în 1 Decem­brie, Berceni sau Drumul Taberei, cu valori solicitate între 62.000 şi 64.000 de euro, locuinţe care pot fi achiziţionate şi prin Prima casă, achitând un avans de aproximativ 5.000 de euro.

Potrivit Indexului imobiliar realizat de ZF, cea mai importantă scădere de preţuri în luna mai a avut loc în cartierul Titan, de peste 10%, preţurile medii ajungând la nivelul de 67.000 de euro. "Volumul cumpărătorilor solvabili pe segmentul apartamentelor s-a redus considerabil, iar acest lucru se reflectă în evoluţia preţurilor", apreciază Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

În condiţiile în care incertitudinile la nivel european continuă, revenirea economiei locale se lasă aşteptată, iar deprecierea leului ridică semne de întrebare potenţialilor cumpărători, piaţa imobiliară va fi şi în această vară susţinută doar de programul Prima casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO